Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

estrogen da ali ne

Default avatar

brinamineja

Spoštovani,
po darovani jajčni celici v tujini sem zanosila z dvojčki. Na prvem pregledu v 7 tednu (včeraj), mi je moja ginekologinja predlagala da preneham z jemanjem Estrofema kajti lahko povzroči nepravilen razvoj spolnih celic pri zarodku. V tujini pa so mi jih predpisali do 12 tedna in nič manj drugače bom splavila!! Natanko tako so mi včeraj odgovorili na moj mail. Kaj naj storim??Naj nadaljujem z jemanjem Estrofema in živim v strahu kaj sem storila še nerojenemu otroku ali pustim naravi da gre svojo pot in preneham?? Dejsto je da imam že kakšen teden rahel rjav izcedek, kar namiguje na možni splav...

Prosim lepo za vaše mnenje, ki ga zelo cenim.
Hvala

Brina
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Brinaminea!
Estrofem je estradiol in ta ne povzroča nepravilnosti v razvoju zarodka. Če bi bil teratogen (škodljiv), vam ga zagotovo ne bi predpisali! Ker so trenutno vaši lečeči zdravniki na kliniki, ki jo obiskujete, se držite njihovih navodil.
Medicina vam je pomagala že do te mere, da težko rečete: "pustila bom naravi svojo pot..." Postopek se imenuje oploditev z biomedicinsko pomočjo, torej je mišljeno, da naravi s postopkom pomagamo. Estradiol je sicer ženski spolni hormon in v nosečnosti ga je v telesu zelo veliko. Če bi povzročal nepravilnosti v razvoju zarodka, ne bi prišli daleč s tako biomedicinsko pomočjo.
Želim vam srečno, mirno nosečnost in zdrave dvojčke.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič