Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

spontani splavi

Default avatar

*tedy*

POzdravljeni

Stara sem 42 let , imam 4 otroke stare 15,9,5 in 2 leti. Želiva si še enega otroka, vendar sem v zadnjem letu dni sem imela tri ss ( v 8t, v 12t in v7t). Ginekologinja meni , da je to od starosti in ni delala nobenih preiskav zaradi ss. PO zadnjem splavu sem šla tudi na biresonaco, kjer pa je ugotovila da imam pomakanje hormonov (estrogena in progesterona) in da bi bilo smilselno vsaj zdravljenje z bioidentičnimi hormoni.
Zanima me ali, moram na kakšen pregled oz. kje se lahko dobi bioidentične hormone oz. če bi bilo tako zdravljenje sploh smiselno.

Hvala za odgovor in lep dan vam želim
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Tedy!
Če je vzrok spontanim splavom res pomanjkanje hormonov, bo to najbolje ugotovila vaša ginekologinja. Lahko vam predlaga laboratorijsko preiskavo. Ker ste bili noseči, ne verjamem, da vam manjka estrogenov. Ovulacijo ste imeli in do zanositve je prišlo.
Starost ni bolezen in ne povzroča spontanih splavov. Če si želite še enega otroka se splača raziskati vzrok za pogoste spontane splave. Želim vam, da se vam izpolni želja po še enem otroku.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

*tedy*

Pozdravljeni še enkrat
Najlepša hvala za odgovor.
Vseeno sem se odločila in šla dat kri za hormone in izvidi so en dan pred mesnstruacijo sledeči; Estradiol 43,91 in progesteron 1,37.
Če prav razumem orientacijske vrednosti so izvidi na spodnji meji. Zanima me ali menite , da je smiselna kakšna terapija s hormoni glede na to da si res želiva še enega otroka? Moja ginekologinja meni da sem prestara in verjetno se s tem ne bi strinjala. Sem v dilemi ali iti na samoplačniški pregled k drugi ginekologinji?
hvala za prijaznost in lep dan vam želim
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Tedy!
En dan pred menstruacijo pride v krvi tako do padca estradiola, kot progesterona, zato ne morem trdit, da so vrednosti na "spodnji meji".
Jaz menim, da niste prestari za še enega otroka, prav ste sklepali. Vsak otrok, ki se rodi v človeštvo je dobrodošel.
Pri starosti 42 let ovulacije res niso več tako pogoste, kot pri tridesetih, velja pa, da je vse do menopavze rodno obdobje.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič