Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

nespečnost

Default avatar

luna0305

Pozdravljeni,
že štiri tedne me muči nespečnost, pospešeno bitje srca, otožnost.. V mojem življenju se ni popolnoma nič drastičnega spremenilo, kar bi bilo moč pripisati tem simptomom. Ščitnični hormoni so ok. Premlevam in premlevam in sem prišla do ugotovitve, da bi lahko bila vzrok opisanim simptomom mirena? Vstavljeno jo imam približno 4 mesece (zaradi kontracepcije). Krvavitev več nimam oz. so tako blage, da potrebujem le dnevni vložek. Moram povedati tudi to, da se je pred dvema mesecema kar na lepem "ulilo" iz mene.. kri je kar tekla.. po 2 dnevih se je umirilo in od takrat krvavitev več skorajda ni. Seveda sem preverila, ali ni slučajno prišlo do iztisa mirene..vrvici sta bili na mestu.

Sem se pa tudi naročila v vaši ambulanti, pregled imam v sredini maja. Zanima me, ali naj grem že sedaj k osebnemu zdravniku in ga prosim za pregled hormonov (testo., estradiol, progesteron, LH, FSH)?


Hvala in lp
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Luna0305!
Vzrok opisanim simptomom je lahko Mirena.
Če imate vstavljeno Mireno je vseeno kdaj si daste pregledati hormone.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

luna0305

Pozdravljeni dr.Senčar,

hvala za vaš odgovor. Osebni zdravnik me ni hotel napotiti v laboratorij za pregled zgoraj napisanih hormonov. Danes imam pregled pri ginekologu in morda bo pri njem več uspeha :). Sem pa tudi v dilemi, ali si naj dam odstraniti mireno kar sedaj, ali naj počakam na izvide..
Ali morda veste, po kolikem času se hormoni, po odstranitvi mirene, uravnovesijo?

Hvala lepa in lep dan vam želim
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Luna0305!
Počakajte na izvide, če sta z ginekologom že izbrala to pot.
Po odstranitvi Mirene lahko pričakujete krvavitev še do enega meseca (lahko seveda manj ali sploh ne), potem pa se hormonska os ponovno vzpostavi.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

luna0305

Hvala za vaš odgovor.
Mireno sem si na lastno željo dala odstraniti. Po 20 dneh me še vedno muči nespečnot, v bistvu je čedalje huje. Zaspim brez problema, nato pa se zbujam ponoči in ne morem nazaj zaspati. Ponavadi se zbudim po nekako 4 urah spanja, včasih pa tudi po 2x na noč (po cca 2 urah spanja). Ker tako resnično ne morem funkcionirati (služba, 2 majhna otroka), jemljem Lexaurin (ko se ponoči zbudim). Potem sem pa čez dan omotična in brez energije. Pri vas imam pregled v sredini maja in me zanima, ali pri cas opravite laboratorijski pregled hormonov, ali naj si jih dam pregledati pred pregledom pri vas.
Glede na to, da nimam več mirene, me zanima, v katerem času menstrualnega ciklusa, je to potrebno narediti?

Hvala lepa za vaš odgovor in lep pozdrav
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Laboratorijski pregled hormonov bi bilo najbolje opraviti v drugi polovici ciklusa, npr. 21.-23. dan.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič