Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

progesteron da ali ne

Default avatar

MOJCA

Spoštovani!

Preden sem začela pisati tole sporočilo, sem prebrala večino vaših odgovorov, ampak nekako bi vseeno želela vaš konkreten odgovor na moje vprašanje.

Najprej nekaj podatkov: starost 36 let, M od 11. leta praktično redne na 28 dni, 1 nosečnost in 1 otrok leta 2002, 3x GVT (leve in desne noge) in sem na Marevanu že šesto leto, prevelika telesna teža, kadim ne.

1 leto nazaj so se mi začele pojavljati daljše in zelo močne M, za kar so najprej krivili Marevan. Po treh mesecih me je začelo boleti v desnem spodnjem delu trebuha in bolečina se je stopnjevala od ovulacije do M. Po pregledu pri G so mi ugotovili endometrijski polip (odstranjen s histeroskopijo, histološko ok) in miom na zadnji steni maternice (40mm). Od takrat imam M vsakič drugače (21 dni, 23 dni, 28 dni, 32 dni, 35 dni). Včasih, ne pa vedno, imam pred krvavitvijo tudi dan ali dva rjav izcedek. Bolečine imam še zmeraj precejšnje, sploh od ivulacije do začetka M na spodnji desni strani. Pojavlja se mi tudi ščemenje v dojkah, takoj po M in na sredi cikla, kar se mi prej ni. Vmes sem imela kontrolni UZ in je bilo vse ok, tudi miom je približno istih mer kot pol leta nazaj. G mi je predlagala Mireno, ampak hematologi mi jo odsvetujejo.
Skrbi me, da gre za preobilico estrogena oziroma, da bi se zaradi tega razvil rak dojke ali maternice (presežek estrogena).
Kdaj naj si dam pregledati kri, da bo pokazalo, ali imam presežek estrogena?
Ali lahko jemljem progesteron kljub GVT in Marevanu?

Ko sem G omenila te moje strahove, je odvrnila, da naj vstavim Mireno, ampak ta ščiti samo maternico, dojk pa ne. Pa tudi ne odpravi vzroka, ampak zdravi simptome.

Hvala za vsak vaš odgovor in vaše mnenje.

Lep pozdrav, Mojca
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Mojca!
GVT ali globoka venska tromboza je kontraindikacija za hormonsko kontracepcijo. Ker tudi nosečnost zveča tveganje za GVT, pomeni, da ste bolj ogroženi celo zaradi vaših lastnih hormonov, ne samo zaradi "umetnih".
Trenutno vas bolj ogroža ponovna globoka venska tromboza, kot "možna" rakava obolenja dojke in maternice v prihodnosti. Vi ste globoko vensko trombozo preboleli trikrat in je za vas konkretna bolezen. Za karcinom dojke pa nikakor ne moremo predvideti kdo bo zares zbolel. Poznamo nekaj dejavnikov tveganja, ne vemo pa koga bodo pripeljali v bolezen.
Zaradi Marevana imate močnejše menstruacije.
Zakaj imate bolečine v trebuhu od operacije naprej ne vem, je pa najbolje, da se o tem pogovorite s svojim ginekologom. Preobilica esrogena se ne kaže s tako dobro lokalizirano bolečino v trebuhu.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič