Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

tabletke in izguba menstruacije

Default avatar

nivessena

pozdravljeni,
obračam se na vas, ker ne sama ne s pomočjo ginekologinje ne najdem rešitve. že kakih 10 let sem s presledki jemala kontracepcijske tablete, predzadnje so bile Yasmine, zadnje pa Logest, ki so mi med jemanjem tudi najbolj ustrezale. Vendar po enem letu jemanja, zdaj že tretji mesec nimam menstruacije, in sem se grozno zredila. V bistvu sem se vedno poredila medtem ko nisem jemala tabletke,..to je bil tudi vedno razlog, da sem jih začela jemati nazaj. Fanta nimam, spolnih odnosov nisem imela, tako da noseča nisem. A mi lahko kako pomagate tako pri razumevanju zakaj sem jo izgubila, kot pri nasvetu, kaj naj storim ker se pospešeno redim. Kateri hormon ureja izločanje vode iz telesa?
če mi lahko kako svetujete, bi vam bila hvaležna. aja, še to, pred letom dni sem preverila spolne hormone in ščitnico, in je vse odlično.
hvala za nasvet
lep pozdrav
nives
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Nivessena!
Če jemljete hormonsko kontracepcijo, ovulacije nimate, zato se krvavitev ne imenuje menstruacija ampak odtegnitvena krvavitev. Ker tabletke HK tanjšajo sluznico v maternični votlini je odtegnitvena krvavitev običajno šibka, včasih pa je sploh ni. Tudi če se krvavitev ne pojavi, ni razloga za skrb.
Izločanje vode iz telesa uravnavajo mineralokortikoidi.Zadrževanje vode v telesu lahko povzroča nihanje v teži, ne pa stalnega pridobivanja na teži (rejenja). Glavni razlog za pridobivanje na teži je sprememba prehrane. Zagotovo pa imajo hormoni vpliv na apetit in na presnovo.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič