Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

Predolge menstruacije

Default avatar

Vitajana

Spoštovani,

imam eno vprasanje, ki je povezano s spolnimi hormoni.

Pred tremi leti sem rodila in po porodu se mi je stanje cikla malo spremenilo. Menstruacije imam sicer redne, vendar menstruacija pri meni traja cca. 14 dni (na zacetku rjav izcedek, mocnejsa krvavitev tri dni, zelo mocna en dan, potem se zadeva zacne umirjati v priblizno istem vrstnem redu), kar je motece in verjetno tudi »nezdravo«. Preden sem zanosila pa so bile menstruacije dolge cca. 9 dni.
Bila sem pri svoji ginekologinji in mi je najprej predpisala zablete Dabroston (10 mg), ki bi naj vsebovale progesteron. To sem jemala tri mesece in se stanje ni spremenilo, zato je predvidevala, da mi primanjkuje estrogena. Vzela mi je bris (na izvid se cakam). Ko sem ji omenila, da bi si zelela iti na krvni test, da nebi ugibale, je rekla, da iz tega ne bo nic vec vedela, ponudila mi je kontracepcijske tablete (ki vsebujejo estrogen), ki bi mi naj cikel uravnale. Rekla mi je, da mi drugace ne more dozirati estrogena. Sama se nagibam k temu, da jih nebi jemala, ker so mi v preteklosti povzrocale tezave (po treh razlicnih (med njimi tudi Stediril D), sem imela prebojne menstruacije – krvavitve med dvema menstruacija; po tem mi je naredila zamrznitev noznice z dusikom in stvar se je pomirila in nato sem do zanositve jemala tabletke Logest, ki pa mi niso povzrocale tezav). Ker sem bila skepticna, mi je po koncu pogovora predlagala ciscenje, kjer bi najbolj videla vsebnost hormonov. Zanima me, ali je to res edina opcija, ki mi ostane? Po temeljitem premisleku sem sla nazaj in ji povedala, da si ne zelim it na operacijo, ce to res ni nujno in bi raje prej poskusila se kaksno drugo opcijo, cetudi kontracepcijske tablete. Rekla mi je, da mi ne bo dala kontracepcijskih, ampak neke druge hormonske. Sicer sem bila zacudena, ampak sem pocakala... Predpisala mi je tabletke Cyclo-Progynova za katere sem v lekarni poizvedovala kaj so te tablete in ugotovila, da vsebujejo oba hormona (estrogen in progesteron). Zdaj sem malo zmedena, ker se mi zdi, da tudi jemanje teh tablet ne bo prineslo zeljenega rezultata.
Ali obstaja kaksen krvni test (in ce ja, ali je samoplacniski ali se lahko izvede tudi na napotnico), ki bi lahko ugotovil vsebnost posameznega hormona, da nebi preizkusala tabletk v nedogled brez pravega ucinka... morda se motim... zato vas res lepo prosim za odgovor in pomoc pri odlocitvi.

S spostovanjem in lep dan,
Jana.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Vitajana!
Ne morem mimo zelo zanimivih stavkov v vašem besedilu. Prvič v svojem življenju slišim za poseg "zamrzovanje nožnice s tekočim dušikom". Upam, da to res ne obstaja.
Iz abrazije ali "čiščenja", kot rade poimenujete poseg, vaša zdravnica ne bo izvedela nič o količini in delovanju vaših hormonov. Poseg abrazije maternične votline je namenjen diagnostični preiskavi sluznice maternice, vedno za izključitev malignega obolenja.
O stanju hormonov v vašem telesu lahko vedno naredite laboratorijsko preiskavo. V drugem delu ciklusa preverite količino estrogena in progesterona. S tem boste dobili informacijo o tem, ali sta ta dva ženska hormona vzrok za vaše težave.
Če vam hormonska kontracepcija Logest ni povzročala nobenih težav, bi bilo morda za razmislit o tem, kot o primerni terapiji.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

Vitajana

Spostovana dr. Sabina, najlepsa hvala za vas odgovor.

Zacela sem predcasno krvaveti po jemanju tabletk Cyclo-Progynova in moram ponovno na pregled k zdravnici. Vase mnenje mi pa veliko pomeni.
Prav vstrasila sem se, ko ste napisali, da upate, da zamrznitev ne obstaja... mislim, da mi je ta poseg napravila pred sedmimi leti... si sploh ne upam pomisliti, da to ni bilo dobro zame...
Tudi sama sem ze razmisljala, da si samoplacnisko pregledam vsebnost hormonov in se potem odlocam dalje. Problem je samo v tem, da sem te tabletke zacela jemati (vsebujejo pa progesteron in estrogen) in ce bi zdaj sla na pregled hormonov, bi ne imela realne slike.
Se je pa tudi meni zdelo, da je ciscenje (po mojem laicnem mnenju) neprimerno, oz. vsaj v tej fazi zame izkljuceno...

Najlepsa hvala se enkrat,
lep dan,
Jana.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Vitajana!
Hvala za vaše zaupanje.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič