Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

Začetki inkontinence?

Default avatar

kresničkaaaa

predvsem ob menstruaciji opažam, da imam včasih vlažne hlačke. Ko ni krvi, je vložek vseeno malo moker. Kako bi lahko preverila, ali je to že za kakšne pregled in kako postopati. Koliko to mora biti mokro, da je že potrebno skrbeti.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Kresničkaaaa!
Zanimivo, da ravno med menstruacijo opazite mokre hlačke. Med menstruacijo imate vendar vložek ali tampon zaradi menstrualne krvavitve. Tudi če imate tampon je stresna inkontinenca manj izrazita, saj tampon deluje z dodatnim pritiskom na sečnico tako, da je inkontinenca manjša. Na vložku pa težko ločite kapljice urina od menstruacije.
Vložek je lahko malo moker tudi od izcedka iz nožnice ali potu. V času menstruacije se bolj potimo.

Koliko in kaj vas moti ob inkontinenci urina je zelo subjektivno. Nekatere moti par kapljic ob kihanju, druge pa precej dobro shajajo z zmerno ali hudo inkontinenco. Včasih je tiščanje na vodo bolj moteče, kot samo uhajanje po kapljicah. Ko bo začelo motiti vas, je čas, da povprašate vašega zdravnika o diagnostiki in zdravljenju.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

roozica

Pozdravljeni, pišem v imenu fanta in sicer.. Nekje lansko leto (pribl. april ali maj 2013) enkrat zjutraj, ko se je fant zbudil, se je zbudil moker. Zbudil se je s čisto izpraznjenim mehurjem in kot pravi, se je prebudil takoj, ko se je mehur izpraznil. Mislila sva, da je bila to res nesreča in se je to čisto slučajno zgodilo. Ampak nekje januarja 2014, se je stvar ponovila. Ravno takoj se je prebudil moker in se zbudil takoj, ko se je mehur izpraznil in to isto se je zgodilo tudi včeraj. Vendar včeraj mu je samo malo ušlo in se je nato takoj zbudil; mehur še ni bil popolnoma izpraznjen. Teh problemov ni nikoli imel, niti ko je bil še otrok. Sedaj je star 21 let. Potrudil se je tudi, da prej kot gre spat gre na stranišče, da le ne bi bilo težav ponoči. Sicer težav s tem nima nikoli (ko kiha, kašlja itd). Naj omenim tudi, da se ne spomni, da bi kdaj karkoli ponoči sanjal in da bi bila to posledica sanj. Zato naju zanima, ali bi bilo potrebno skrbeti in bi moral do zdravnika. Odločila sva se, da raje najprej povprašava na forumu, saj je zadeva zelo kočljiva in se zelo neprijetno počuti.

Najlepša hvala za odgovor že vnaprej.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Roozica!
Nehoteno in neželeno uhajanje urina je že inkontinenca. Gre za prekomerno aktiven sečni mehur ali urgentno inkontinenco. Kaj je vzrok bi najbolje ugotovili s preiskavo pri urologu.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

roozica

Še enkrat hvala za odgovor.

Zanima pa me še, kako do tega sploh pride (še posebno pri tako mladem človeku) in kako se potem to zdravi?
Default avatar

Študent

Lep pozdrav

Že nekaj let se imam težave s hemeroidi zadnje čase opažam tudi težave z zadrževanjem blata. Blato mi sicer ne uhaja vendar imam od časa ko me stisne na WC zelo malo časa največ nekaj minut. Do sedaj se je še vedno izšlo ampak skrbi me predvsem kaj bi bilo v primeru tekočega blata ker tega verjetno ne bi zadržal niti trenutek.
Zanima me predvsem kam iti na pregled za težavo z inkontinenco (analno). Ali je zadosti iti do proktologa da ta ugotovi težave ali je potrebno iti do gastroenterologa? (ali obstaja v LJ kakšna samoplačniška ordinacija kjer se s tem ukvarjajo).

O analni inkontinenci niti ne piše ravno veliko, nekaj sem prebral v člankih dr. Košoroka izpred mnogih let.
Nekaj sem zasledil o TMP terapiji, ki je sicer bolj namenjena urinski inkontinenci ter Funkcionalni magnetni stimulaciji (FSM). Ti dve terapiji zgledata precej enostavni z vidika izvedbe ampak ali sta sploh kaj učinkoviti?

Trenutno izvajam Keglove vaje kar sem našel na internetu samo to verjetno ni dokončna rešitev.
S prebavo nimam težav odvajam vsak dan, redno se ukvarjam s športom.

Hvala za odgovor
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Roozica!
Ravno pregled vam bo odgovoril na vprašanje, zakaj je do inkontinence prišlo. Ko boste imeli diagnozo, bo tudi zdravljenje temu primerno.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni študent!
Prav tako kot mehur, je črevo oživčeno z avtonomnim živčevjem. Avtonomno živčevje je tisto, ki deluje brez naše volje. Pri votlih organih (mehur, črevo...) ni redek pojav prekomerna aktivnost. Tako kot poznamo urgentno urinsko inkontinenco, poznamo tudi prekomerno aktivno črevo. Tudi, če so mišice zapiralke primerne, vas lahko v trenutku močno začne tiščati tako na vodo, kot na blato. Omenjate, da vam sicer blato ne uhaja.
Samoplačniških gastroenteroloških in proktoloških ambulant je v Sloveniji veliko. Tudi dr. Košiorok vas bo pregledal, če se obrnete nanj.
Funkcionalna magnetna stimulacija bi lahko bila primeren izbor pri terapiji prekomerno aktivnega črevesja.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič