Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

tvt

Default avatar
Pozdravljeni!

V sredo sem bila operirana po klasični TVT metodi. Sam poseg me je bolel k ne vem kaj. Res pa je, da sem imela vnetje mehurja in sem jemala Primotren, s čimer sem seznanila operaterja. Počasi okrevam doma. Spodnji del trebuha oz. malo nad sramno ksotjo me še vedno boli. In da mi ne bo dolgčas, sem staknila še virozo.
Imam nekaj vprašanj glede obremenitve: do dveh mesecev cca 5-6 kg..potem pa do pol leta 10 kg. kako je z napenjanjem pri odvajanju blata? kaj pa s potiskom kakšne reči? Npr. predal skrinje. Kako vem, da se je trakec strgal, ali so prisotne krvavitve? Mene danes po potisku presnetega predala, malce peče tam, kjer naj bi bil trak. Naj povem, da uriniram normalno, brez težav, "kaplja" nič več. Koliko časa traja zaraščanje trakca?

Najlepša hvala in prijazen dan!
Default avatar
Pozdravljeni Anibaslumpa ali morda "Sabina lumpa"!
Ker sem tudi jaz Sabina sem ničkolikokrat v otroštvu obrnila svoje ime v Anibas, zato mi ne zamerite z naslovitveno besedno igro!
Nenavadno je, da so vas kljub aktivnemu bakterijskemu vnetju mehurja operirali. Če operacija ni nujna in z njo ne rešujemo življenja se praviloma odloži v čas, ko bakterijsko vnetje pozdravite.
Operacija TVT poteka v anesteziji (lokalni, prevodni ali splošni), ravno z namenom, da vas poseg ne boli.
Katerakoli pridružena bolezen: vnetje mehurja ali viroza lahko podaljša okrevanje po operaciji.
Če boste skrbeli za redno odvajanje, s prehrano pa vplivali na to, da bo blato mehko, ne bi smelo biti težav. Pritisniti pa že morate, ko greste na blato!
Trakec se zlepa ne strga. Raje se strgajo tkiva v okolici, kot trakec, zato je skrb ob potegu "prekletega" predala odveč.
Veseli me, da urin odvajate normalno in, da ne kaplja.
Za zaraščanje trakca velja enako, kot za brazgotinjenje tkiv. 6 tednov traja, da se naredi primarna brazgotina, dokončna brazgotina pa se formira 6 mesecev do enega leta.
Želim vam čimprejšnje okrevanje,
lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni!

Deseti dan, jaz pa še vedno ne morem sedeti več kot nekaj minut. Ker sem imela CRP visok, 153, mi je zdravnica predpisala Amoksiklav. Bolečine nad sramno kostjo so še vedno močne.
In še nekaj: kdaj lahko spet spim na trebuhu? Sicer ni nihče nič rekel, samo mene je malce strah.

Prijeten vikend in hvala,

S.
Default avatar
Pozdravljeni!
Na trebuhu lahko spite, ne vem zakaj ne.
CRP je lahko zvišan tudi zaradi operacije same. Amoksiklav je dobra zaščita ali terapija zato, ker ste imeli v času operacije aktivno vnetje mehurja. Priporočam vam tudi dodatno terapijo z nesteroidnim antirevmatikom, ki zmanjša tako vnetje, kot bolečino.
Želim vam čimprejšnje okrevanje.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni, spet jaz.
V zadnjih dneh se je bolecina malce umirila in preselila visje. Prej me je bolelo nad sramno kostjo, zdaj me boli cez trebuh. Je mozno, da je to takoimenovani musklfibr, ker vec vstajam in se gibam kot sem se pretekla dva tedna?
Prijeten vikend!
Default avatar
Pozdravljeni Anibaslumpa!
Možno je, da vas bolijo mišice od prisilnih drž, ki ste jih imeli, da bi zaščitili boleče mesto po operaciji.
Možno je marsikaj, vse pa so samo ugibanja.
Lp.,Sabina Senčar,
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni!

Spet jaz :-(. Bolečine v predelu trebuha so izginile, ko sem začela jemati Nolpaza. Ampak danes sem naredila najbolj neumno stvar na tem svetu, verjetno. Prestavila stojalo za perilo, težko cca 10 kg in seveda me posledično boli v predelu nad sramno kostjo oz. na mestu kjer me je bolelo po posegu. Vprašanje: če sem si potrgala tkivo okrog traku, se bo to pokazalo s krvavitvijo ali kako?
Že tako imam neprestane težave z vnetjem mehurja, jemljem že peti antibiotik, zdaj pa še to. Ampak sploh nisem pomislila, avtomatično sem prestavila stojalo. kaj mi svetujete?

Hvala za vašo potrpežljivost,

S.
Default avatar
Pozdravljeni!
Jaz vas pa povsem razumem, da ste se končno vrnili k običajnim dnevnim aktivnostim. Kakšen je pa potem smisel operacije, če še stojala za perilo ne morete premaknit? Ne verjamem, da se je tkivo okrog traku prerezalo zaradi premikanja stojala za perilo.
Vaše pismo nazorno kaže invazivnost kirurške metode tvt. Kljub antbiotikom, bolečinam in okrnjeni delazmožnosti vam želim, da se vam kvaliteta življenja povrne čimprej na boljšo raven, kot je bila pred operacijo.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Oo, hvala, vsaj nekdo, ki me ne obsoja. Kot mati treh malih otrok se seveda delu tekom rehabilitacije nisem mogla povsem izogniti. Upam na najboljše, bolečina je sicer še vedno prisotna in upam, da bo počasi izvenela ter da en "prekršek" še ni izničil ves trud.

Lepo nedeljo,
S.
Default avatar
Pozdravljeni!
To, kr imenujete "prekršek" ni moglo izničiti vsega truda. Kam bi pa prišli, če bi stojalo za perilo izničilo operacijo? Operacija vam mora izboljšati kvaliteto življenja. S tremi majhnimi otroki imate pred sabo še kar nekaj obešanja perila, ali ne?
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljena!

Mineva dva meseca po operaciji, počutje je mnogo boljše. V ponedeljek grem v službo po dolgem času, vnetje se je menda s šestimi antibiotiki umirilo. Včeraj in danes pa opažam na sp. hlačkah sled kapljic, kot včasih, samo mnogo mnogo manj.
Je možno, da se je po dveh mesecih kar čez noč poslabšalo? In pravzaprav, kaj bi sedaj privedlo do vrnitve v stanje pred operacije? Moje laično sklepanje je, da je trak sedaj že dobro vraščen v telo, pri delu se še kar pazim, ne dvigujem ipd...

Prijeten večer,

S.
Default avatar
Pozdravljeni Anibaslumpa!
Delno zaradi operacije, delno zaradi bakterijskega vnetja so bila pri vas tkiva še otekla. Oteklina je povečevala pritisk v sečnici in nekaj časa zakrivala realno stanje. Po določenem času edem ali oteklina splahni in takrat lahko ocenimo dejansko izboljšanje inkontinence po operaciji. Nič niste naredili narobe, nekaj inkontinence je pač ostalo. Izboljšanje opažate in bolečine so izginile.
Če se je inkontinenca izboljšala iz hude stopnje v blago, je tudi to veliko.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Najlepsa hvala za vas cas in razumevanje. Ja, vsaka sprememba na bolje je dobrodosla. Srecno!
Default avatar
Pozdravljeni!

Ja, spet jaz. Od operacije TVT do danes sem prebolela 8 vnetij mehurja. Ali obstaja kakšna povezava med trakom in vnetjem? Naj povem, da sem včasih popila 2 dcl vode na dan in sem ter tja kakšno vnetje, zdaj pa spijem od 1,5 l vode na dan - pa me precej peče, zlasti ob uriniranju; ko pa spijem dva litra vode, je bolečina znosna. Zanji urikult je bil negativen, občutek pekoče bolečine ostaja.

Hvala.
Default avatar
Pozdravljeni!
Obstaja tako povezava med operacijo TVT in vnetji, kot tudi med podprtim mehurjem s TVT in stalnim tiščanjem na vodo ali pekočim občutkom.
Če je kvaliteta vašega življenja slabša, kot je bila pred operacijo, vam svetujem, da se z zdravnikom pogovorita o odstranitvi traku. Operacija odstranjevanja TVT traku je zahteven poseg, zato je pomembno, da o njem dobro premislite. Dodaten operativni poseg mora prinesti izboljšanje, ki bi upravičilo običajno operativno tveganje.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni!

Hvala vam, ker poslušate in razumete. Sama sem svojo osebno zdravnico komaj prepričala, da mi je dala napotnico za urologa, čeprav ne vem koliko mi ta lahko pomaga. Zdajle smo bili 10 dni na morju, pazila sem se res 1100 %, pa pekoč občutek obstaja in ne izginja. Ko sem imela v začetku junija pregled pri operaterju, je le ta zanikal, da bi obstajala povezava med trakom in pekočim občutkom, ki ostaja prisoten ves čas, vsak dan, 24 ur na dan, ves teden. :-(
Kje lahko pridobim še kakšno informacijo o odstranitvi traku?

Prijetne počitniške dni...
Default avatar
Pozdravljeni!
Vedno imate možnost drugega mnenja pri ginekologu, ki te operacije opravlja. Ne vem kje ste bili operirani, ampak v Sloveniji imate dovolj bolnic in strokovnjakov, ki znajo popraviti zaplete po tvt operaciji.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni!

Ja, konec oktobra je tu, jaz pa še vedno z bolečinami.Še vedno je prisotna bolečina v sami nožnici, bolečina-pekočina, niti ne morem definirati. Srbi zunaj nožnice, v samo nožnici, grozno je. Bila pri osebni zdravnici, pri urologu in ginekologinji. Slednja ne vidi težav, predpisala mi je neko kremo s kortikosteroidi (ali kako se reče), s katero se pa nisem mazala (ker sem čakala na pregled pri urologu in ker je bilo tisti čas med obema M vse v redu), posledično me sedaj noče več sprejeti. Ves čas me tišči lulat, ob uriniranju me peče, laboratorijski izvidi vode so na meji z vnetjem. Z zdravnico sva se dogovorili, da poskušam zdržat, da ne bi kar naprej jemala antibiotikov. Konec avgusta mi je odstranila mireno, septembra sem dobila prvo menstruacijo po petih letih in v obdobju med dvema menstruacijama, teh bolečin nisem imela. Res pa je,d a sem takrat začela preventivno jemati probiotične tablete. Po oktobrski menstruaciji so se bolečine vrnile in ni za zdržat. Kar kocine mi pokonci stojijo, tako me boli in peče. Zaradi vsega tega sem posledično že malce depresivna, uteho iščem v hrani.
Kako naj prepričam ginekologinjo, da mi da napotnico še za kakšen pregled? Res sem obupana. Omenili ste možnost odstranitev traku - je to težka, zakomplicirana operacija? In kaj, če to ni to? Se opravičujem za zmedenost, ampak res ne vem več kaj naj.
Hvala vam!
Default avatar
Pozdravljeni Neboglasnica!
Ena od posledic operacije je tudi prekomerno aktiven sečni mehur ali urgentna inkontinenca. Ta se kaže z stalnim tiščanjem na vodo ali s pekočimi bolečinami. Prva stvar, ki jo sami lahko storite, kot korak v pravo smer je, da poskušate mehur čimvečkrat napolniti do te mere, da počasi popusti tiščanje in pekoča bolečina. Urgentna inkontinenca, ki nastane po operaciji je največkrat prehodna in se z vstrajnimi vajami mehurja popravi.
Zadnja možnost, ki jo vidim jaz, je ponovna operacija. Prej imate še veliko neinvazivnih možnosti, tudi medikamentozne. Antibiotiki ne bodo veliko pomagali, če ne gre za bakterijsko vnetje.
Pravico do kontrole pri operaterju imate dokler zdravljenje ni zaključeno.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Naj se vam še enkrat zahvalim za vaš čas in trud!

Najprej bi vam zastavila trenutno zame najbolj pomembno vprašanje, na katerega odgovora ne najdem na spletu: kako obsežna operacija je odstranitev traku: pod popolno/delno narkozo, čas okrevanja.... in seveda tudi kaj o neinvazivnih možnostih.
Če npr. odstranim trak, pa bolečine v nožnici ostanejo?
Ali ste mislili, da pred odstranitvijo traku poskusim še s kakšno metodo? Ali najprej odstraniti trak, pa potem metode?

Hvala vam in lep večer!

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič