Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

vprašanje

Default avatar

Laurita

Pozdravljeni,

že nekje od 19. leta imam migrene z avro. Okrog 18.leta sem pričela z jemanjem kontracepcije, nato sem zaradi pojava migrene z avro s tabletami prenehala. Ampak čudno mi je, da so se težave z migreno pojavile komaj eno leto po jemanju kontracepcije. Od preiskav sem opravila le EEG, ki pa (sklepam) je bil brez posebnosti, saj me nevrolog ni napotil nikamor drugam, niti na kontrolo, le predpisal mi je Relpax. Najbolj hudo mi je, ker sem opazila celo motnjo govora v času avre (par minut zelo zmedena, nisem znala govoriti, zatikanje govora) ampak ne vedno. Skrbi me, da bi bila to celo TIA, je to vidno na EEG? Trenutno imam 2 do3x na leti migrene z avro. Bi bilo možno, da se mi to dogaja tudi zaradi ščitnice? Ali je bolj na stresu? Neki vzrok bi moral biti. Skrbi me kako bo v nosečnosti. Prosim za odgovor.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Laurita!
Migrenski glavobol z avro je kontraindikacija za jemanje kombiniranih kontracepcijskih tabletk. To ne pomeni, da ste zaradi enega leta jemanja kontracepcije zboleli.
TIA ne pušča trajnih sledi vidnih na EEG. Zato se tudi reče T-tranzitoren=prehoden, napad slabše prekrvavitve v možganih. Med napadom migrene ali avre so nevrološki znaki pogosti, od zmedenosti, motenj govora ali različnih senzorno-motoričnih motenj. Nevrološke motnje so prehodne in minejo takoj, ko napad migrene mine.
V nosečnosti se lahko migrena z avro stopnjuje. To pomeni, da imate lahko migreno z avro v nosečnosti več kot le trikrat na leto. Migrena je v splošnem hormonski glavobol. V nosečnosti je hormonov v ženskem telesu veliko.
In vendar je že veliko žensk z migrenami z avro bilo nosečih in rodilo.
Migrena z avro je lahko povezana tudi z boleznimi ščitnice.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

Laurita

Najlepša hvala za odgovor. Potem bi bilo dobro, da si bi dala pregledati hormone ščitnice. Kako pa vem, da npr. ne gre za TIA? Tega me je namreč vsakič znova strah, ko imam migreno. Skrbi me, da če bom imela v nosečnosti zelo pogoste migrene, da bom imela zato tudi kaj zapletov, kar se tiče kapi itd. Če npr. dobiš lokalno anestezijo (za zob) in dobiš migreno takrat, je lahko kaj narobe?
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Laurita!
Ljudje in znanost se trudimo iz znanih dogodkov in s pomočjo statistike predvideti neželene dogodke v prihodnosti. In žal nam velikokrat ne uspe. Tudi, če obstaja statistično večja verjetnost za zaplet, ga žal ne moremo napovedati. Zato tudi so, obstajajo in vedno bodo nepredvideni zapleti zdravljenja in posegov v medicini.
Vsaka aplikacija lokalne anestezije v zobozdravstvu ima možnost neželenega učinka. Vsaka nosečnost nosi v sebi možnost neželenega zapleta. Samo življenje je smrtno nevarno.
In vendar živimo, hodimo k zobozdravniku, zanosimo, rodimo, jemljemo zdravila, operiramo, zdravimo. Zdravnik pozna možne zaplete in se ves čas trudi, da bi se jim izognil. Zna tudi pomagati, če do zapleta pride. Kjer lahko predvideva v naprej, je tudi bolje pripravljen na rešitve.
Nisem povsem razumela vašega vprašanja o lokalni anesteziji in migreni z avro. Zob vam lahko sanirajo s pomočjo lokalne anestezije kljub temu, da imate občasne migrene z avro. Upam, da sem vam odgovorila na vprašanje.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

vinklermajda

Spoštovani
Pred 6 leti so mi zaradi miomov odstranili maternico, jajčniki so ostali. Vedno pogosteje imam nepojasnjene bolečine v času ovulacije, ki se širijo v noge, križ, danko. Ginekološki pregled pred pol leta je bilo vse ok, mene pa vseeno skrbi, če pa kar konkretno boli. Osebna zdravnica mi je omenila kolonoskopijo, ker tudi pri UZ ni bilo kaj najti.Omenjene preiskave se zelo bojim ker sem jo pred leti že opravila in je bilo grozno.
Prosim za vaše mnenje in hvala.
Default avatar

Laurita

Imam se eno vprasanje, in sicer me zanima, ce imas npr pomanjkanje progesterona, ce to niha ali je vedno malo tega hormona v telesu? Mozno bi bilo, da imam zato migrene z avro, je tako? in da takrat, ko imam tega hormona malo, da se takrat pojavi migrena?
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Vinklermajda!
Če so vam med operacijo ohranili jajčnike, lahko občutite vse prednosti in žal tudi težave, ki jih ciklus povzroča pri ženskah, le da nimate menstrualne krvavitve. Lahko imate bolečine ob ovulaciji, kot tudi simptome perimenopavze.
Kolonoskopija je za nekatere res neprijeten poseg Če pa je kolonoskopija nujna ali potrebna, vzamemo tudi to neprijetnost v zakup. Ponekod kolonoskopijo opravijo tudi že v plitvi anesteziji.
Na voljo imate tudi neinvazivne, slikovne metode preiskave male medenice ali trebuha, npr. magnetna resonanca.
Ker je bolečina simptom, je dobro raziskati vzroke zanjo.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Laurita!
Nivo progesterona se spreminja v času ciklusa. Progesteron proizvaja rumenjakovo telesce v lutealni fazi ciklusa (po ovulaciji) ali posteljica v nosečnosti.
Migrene so lahko posledica nihanja v nivoju estrogenov ali progesterona.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

Laurita

Aha zanimivo, je možno potem na podlagi tega vedeti ali boš imel migreno v nosečnosti, če se ti npr. zdaj pojavlja pri nihanju progesterona?
Default avatar

sabinasencar

Nivo progesterona je v nosečnosti visok in brez nihanj.
V nosečnosti lahko imate migrene z avro, ne glede na podatek o stalnejših koncentracijah progesterona.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

Laurita

Ja, nekatere imajo zelo pogoste takrat, ampak redkokatera. Glede na to, da so se mi pojavile migrene po enem letu jemanja kontracepcije, verjetno s tem ni povezano, ne? rekli ste da je migrena z avro vedno odvisna od nekega hormonskega dogajanja. bi bilo smiselno preveriti scitnico in ostale hormone? kaj pa potem, ce je vse v mejah normale? rada bi odkrila vzrok. kaj storiti, ce se med nosecnostjo avra pogosto pojavlja? to lahko vodi v zaplete.
Default avatar

vinklermajda

Hvala za vaše mnenje, verjetno se bom res mogla odločit za to preikavo, čeprav z muko.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Laurita!
Veliko zdravnikov se je in se ukvarja z odkrivanjem vzrokov in zdravljenju migrene z auro. Če bi bilo tako enostavno, kot je pregled petih hormonov, bi mi ginekologi z veseljem za vedno pozdravili in preprečili migrene. Na žalost nam še ni uspelo. Veseli me, da ste se vi tako analitično lotili raziskovanja in reševanja svoje težave. Verjamem in ne bi bil osamljen primer, da vam bo dejansko uspelo. Pravilno vprašanje se vam je porodilo, kaj pa če bodo hormoni v normalnih vrednostih?
Mogoče pa v nosečnosti migrene ne boste imeli.
Na žalost vam na vsa vprašanja ne znam odgovoriti, pa če bi vam še tako rada.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

Laurita

Hvala za odgovor. Vem ja, jaz samo upam, da ne bom imela. Res je to čudna zadeva, sploh ko npr vmes za nekaj časa celo minejo migrene. Bolj zdravo je sicer, da se naučim sprostiti, omejim stres in se ne sekiram glede migrene :) druga nam ne preostane. No, in seveda pravilna prehrana.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič