Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

uhajanje urina

Default avatar

terenna

Spoštovani.

Mama že en mesec jemlje zdravila yasnal 5m, zaradi demence, ki jo je ugotovil psihiater. Ker sem želela še mnenje nevrologa, sva bili včeraj še tam na pregledu.
Postavljena je bila diagnoza alzhaimerjeva demenca. Zdravnica je rekla, da ta bolezen napreduje počasi in da bo mama še lahko živela sama. Dodala je še to, da če bo "pregurala" do nasledenje zime, da bo dobro. Ne vem kaj je mislila s tem?
Stara je 80 let. Včeraj sem ugotovila, da ji ponoči uhaja urin (imela je mokre hlače od pižame). Čez dan teh problemov nima, hodi normalno na wc. Mama ima te težave že dlje časa (tako je rekla), pravi, da ji uide včasih, ko bolj trdno spi. Težave z nočnim mokrenjem so bile ugotovljene že pred postavljeno diagnozo. Ali zdravila še lahko jemlje? Kaj lahko naredimo? Se mokrenje lahko odpravi? Obstajajo kakšna zdravila? V čem je problem močenja?

Hvala.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Terrena!
Oprostite, ker vam odgovarjam že drugič, verjetno se je moj prvi odgovor izgubil nekje v medmrežju.

Zdravilo Yasnal ima lahko za neželen stranski učinek urinsko inkontinenco. Inkontinenca je značilno močnejša ponoči, ko se telo umiri. Gre za kemično povzročeno stanje prekomerno aktivnega sečnega mehurja.

Vaša zdravnica je pretehtala v prid jemanju Yasnela kljub stranskemu učinku inkontinence. Njena odločitev je povsem razumljivo, saj je Alzheimerjeva demenca življensko ogrožujoča, uhajanje urina pa ne.
Yasnal deluje tako, da povečuje koncentracijo živčnega prenašalca (nevrotransmiterja) acetilholina.
Nevrotransmiter acetilholin, ki v zvečanih količinah ustavlja demenco, poslabša inkontinenco.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič