Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

Uhajanje urina po porodu

Default avatar

Obupana mamica

Pred tremi meseci sem prvič rodila. Že v zadnjih tednih nosečnosti mi je pogosto uhajala voda, zato sem pridno izvajala Keglove vaje. Upala sem, da bo po porodu kaj bolje, a na žalost ni. Bila sem že na pregledu pri svoji ginekologinji, ki je ugotovila, da imam oslabele mišice in mi svetovala vaje. Saj se trudim, vendar imam občutek, da sploh ne morem stisniti pravih mišic, niti ne morem zadržati curka urina. Kako dolgo po porodu ponavadi traja, da se to popravi? A si lahko še s čim pomagam?
Hvala za vsako pomoč!
Obupana mamica
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Obupana mamica!
Nikar ne obupujte! Dajte vašim tkivom vsaj toliko časa za popravljanje, kolikor je trajala nosečnost. Uhajanje urina po porodu je pogost pojav in pri večini se spontano popravi v šestih mesecih do enega leta. Vaje za kreptev mišic medeničnega dna so dobrodošle. In če vam ne uspe, imamo v kasnejšem obdobju veliko neinvazivnih metod, ki bodo izboljšale vaše stanje.
Naj vam materinstvo prinese čimveč lepega in čim manj skrbi!
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

Obupana mamica

Najlepša hvala za odgovor! Ste me kar precej pomirili in mi dali upanje. Me pa vseeno zelo moti, saj brez vložka ne morem nikamor, ker kar teče. Vaje mi pa tudi ne vzbujajo upanja, saj resnično ne vem če delam s pravimi mišicami.
Se res ne da nič prej s čim pomagati?
Hvala za odgovor!
Default avatar

sabinasencar

Seveda se da pomagat takoj ali vsaj čimprej.
Najlažje je, če se oglasite pri nas, pa bova takoj videli, kaj se da naredit.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič