Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

ivf postopek-škodljiv za zdravje??

Default avatar

Bela 2

Pozdravljeni,

s partnerjem sva pred 2. ivf postopkom. Prvi je za nama, žal neuspešen. Zanima me kako škodljiva za zdravje so zdravila, hormonske injekcije, ki jih ženske prejmejo za stimulacijo jajčnikov (Puregon, Menopur). Sama kakšnih posebnih stranskih učinkov sicer nisem imela, vendarle pa me skrbi in zanima na kaj vse ti hormoni vplivajo.
Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Bela
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Bela 2!
Zdravniki se predvsem trudimo pomagati ljudem iz njihovih zdravstvenih težav. Ne pozabite na dejstvo, da želite z IVF postopki priti do uspešne nosečnosti in zdravega otroka. Nikakor postopkov ne delamo z namenom, da naredijmo škodo bodoči materi.
Vsako zdravljenje ima lahko stranske učinke. Namenoma vam bom opisala skrajni primer zdravljenja, ki z vašim nima nobene zveze. Pri zdravljenju karcinomov uporabljamo metode in sredstva, ki jih nikakor ne bi pri zdravem človeku. Kemoterapija npr. se uporablja za zdravljenje raka, zdravemu človeku pa je ne bi nihče predpisal, da bi bil ta "še malo bolj zdrav".
Tudi hormone uporabljamo za zdravljenje bolezni in stanj in ne z namenom, da bi komu kakorkoli škodovali. Hormoni se uporabljajo v postopkih IVF že dolgo in presenečeni bi bili, če bi vedeli koliko zdravih in srečnih mamic je okrog vas in so bile deležne take terapije.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič