Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

MENA IN NHZ

Default avatar

ANAK

Stara sem 48 let, septembra sem opustila še hormonsko nadomestno zdravljenje zaradi neželjenih stranskih učinkov. Menstruacije nimam že 2 meseca, sicer se počutim bolje, kot v času jemanja hormonske terapije. Z zdravjem nimam težav, sem redno športno aktivna, ne kadim. Nimam pa veliko maščobnih zalog (56kg /176 cm). Ginekolog me je opozoril na dolgoročne posledice opustitve hormonske terapije v smislu večjega tveganja, da bom trpela zaradi osteoporoze.
Prosim za vaše mnenje. Ali moram pri starosti 48 let (v primeru, da menstruacije ne bo več) res jemati nadomestno hormonsko terapijo zaradi dolgoročnih negativnih posledic? Na procese, ki pripeljejo do osteoporoze menda ne vpliva le niska raven estrogena? Trenutno se dobro počutim, a me stalno najeda skrb (zaradi opozorila zdravnika), da do sebe ravnam neodgovorno.

Lep pozdrav.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Anak!
Poleg hormonov na nastanek osteoporoze delujejo tudi drugi dejavniki: nizka telesna teža, zmanjšana fizična aktivnost, genetska predispozicija...
Če se počutite bolje brez HNZ, je prav, da ste jo opustili. Kot ste mi opisali mislim, da se do sebe obnašate zelo odgovorno.
HNZ vas po priporočilih res ščiti pred osteoporozo, vas pa po drugi strani izpostavi tveganju za druge bolezni. Ob jemanju HNZ ste namreč bolj izpostavljeni trombozam, emboliji, pri genetsko predisponiranih tudi karcinomu dojk, endometrija.
Prav je da se seznanite z vsemi prednostmi in slabostmi HNZ terapije, odločitev o terapiji pa je izključno vaša!
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

Tiddy1

Dobar dan,
lijepo bih Vas molila da mi obasnite nekoliko stvari vezi uzimanja HNT. Problemi sa neredovitom menstruacijom započeli su još prije 7-8 godina, i tako da je ciklus bio prvo na 23 24 dana a onda se počeo produžavati i izostajati po nekoliko mjeseci.
Od prošle godine od februara nemam više menstruaciju, problem je da sada imam 41 godinu i nalazim se u preuranjenoj menopauzi.
Vadila sam spolne hormone prije par dana i oni su ovakvi:
TSH 1.95
PROG 1.7
FSH 88.1
LH 41.2
ESTRADIOL 46.87
TESTOSTERON 1.26
Moja ginekologica želi da počnem uzimati hormonsku nadomjesnu terapiju zbog mojih godina i velike opasnosti da će se kod mene razviti osteoporoza.
Mene ta terapija jako plaši jer znam da postoji velika opsanost od razvoja malignih bolesti, tromboze i osatlih loših nuspojava.
Moje pitanje Vama je, da li ja moram uzimati HNT, ili se za prevenciju osteoporoze može uzimati neki lijek koji se i inače koristi kod ljudi koji možda već imaju osteoporozu. I,da li ja umjesto klasične HNT(umjetne) terapije mogu uzimati bioidentične hormone za zamjenu, i da li bi oni bili dovoljni za prevenciju osteoporoze.
Ja se sada osjećam dobro, nemam više valunge, jedini problem je suhoća sluznice, ali samo zbog toga ja ne želim koristiti HNT.
Zahvaljujem, i lijep pozdrav
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Tiddy1!
Odločitev ali boste jemali hormonsko nadomestno terapijo ali ne je povsem vaša. Tudi ženske, ki ne jemljejo hormonske nadomestne terapije ne zbolijo nujno za osteroporozo.
Če terapije ne želite jemati vam je nikakor ni potrebno. Tudi z zdravim življenskim slogom lahko naredite zelo veliko za preprečevanje osteoporoze.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

Tiddy1

Poštovana,
zahvaljujem na vašem odgovoru. S obzirom da moj ginekolig na neki način ne želi razgovarati o alternativi HNL, ja bih došla kod vas na savjetovanje o bioidentičnim hormonima ukoliko je to moguće.
Znam da postoji i u Hrvatskoj poliklinika Orlando koja se bavi ovoime ali Bliže mi je i lakše doći do Ljubljane.
Htjela bih da mi samo kažete koje još pretrage da obavim da biste imali veći uvid u moje zdravstveno stanje.
Lijep pozdrav
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Osnova vsakega pregleda in diagnostike sta in bosta anamneza (pogovor) in klinični pregled. Glede na anmnezo in klinični pregled se odločamo za ostale preiskovalne metode (ultrazvok, laboratorij...). Tak vrstni red imamo tudi v naši ambulanti.
Hvala, da nam zaupate in še naprej se bomo trudile, da zaupanje upravičimo.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič