Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

hormonsko neravnovesje?

Default avatar
Pozdravljeni,

prosim za mnenje glede mojega stanja. Zadnje čase povezujem, kar me muči, in vedno bolj se sprašujem, ali ni za moje stanje krivo porušeno hormonsko ravnovesje. Sem 31-letna mama dveh otrok, mlajšega sem rodila pred dvema letoma in moje telo se je že po prvem porodu zelo spremenilo, po drugem pa še toliko bolj. Moj menstrualni ciklus je popolnoma porušen (sploh ne vem, kdaj lahko pričakujem menstruacijo, včasih je šibka, včasih izredno močna), moje razpoloženje niha vsakodnevno, včasih iz ure v uro, izčrpana sem in ugotovila sem, da to ni povezano s spancem (tudi po osmih, devetih urah spanca se zbudim utrujena in čez dan pogrešam energijo), poleg tega me muči suha koža, lasje mi prekomerno izpadajo, ves čas me zebe, zadnje tedne pa me muči tudi slabost, ki ni povezana z mojim prehranjevanjem. Jem sorazmerno zdravo in čeprav se mi jedilnik (ali gibanje) v zadnjih mesecih ni bistveno spremenil, sem se v zadnjih mesecih tako zredila, da si hlač, ki sem si jih kupila letos poleti, ne morem več zapreti. Je možno, da so moje težave posledica hormonov? Hvala za odgovor!
Default avatar
Pozdravljeni!
Nosečnost in poporodno obdobje pa zagotovo označujejo velika hormonska nihanja. K sreči se bodo hormoni v vaših letih z veliko verjetnostjo uredili sami. Vi ste mladi in verjamem, da po dveh porodih in z majhnimi otroki tudi precej utrujeni, celo izčrpani. Z družino se spremeni tudi življenski slog, način prehrane, gibanja in spanja. Tako kot potrebujete čas za navajjanje na spremembe življenskega sloga, tako tudi hormoni po porodu potrebujejo nekaj časa, da ujamejo običajni ciklični ritem.
Sicer večkrat slišimo stavek: "Majhni otroci, majhne skrbi"..., se jaz povsem ne strinjam s tem. Veliki otroci postanejo zalo znana in obvladljiva skrb. Začetek družine pa je popolnoma novo stanje, ki pride takoj po telesnih naporih nosečnosti, poroda in poporodnega obdobja.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni,

Kar opisuje Lango, se meni dogaja leta po porodu.
Stanje je bolj ali manj identično, kot opisano zgoraj. Neverjetno energijo moram vložiti v to, da imam normalo telesno tezo, kar se mi do mojega 35. Leta ni dogajalo. Danes jih štejem 40.

Ob tem, da
Nisem nikoli kadila, pila kave in zlorabljala alkohola
Redno telovadim in jemo v drużini zelo zdravo, ce se le da ekolosko hrano
Nisem bila bolna v zadnjih 10.letih (brez prehladov, grip, alergij...)
Imam zadovoljujoc partnerski odnos
Otroka sta zdrava
Jemljem prehranske dodatke kot B- kompleks, omega 3-6 mascobe, mg (Donat)
...

Kljub temu se se vedno zbujam neprespana, ceprav spim 8-9 ur in hodim spat okoli 22.ure.
Lasje mi tako izpadajo, da mi jih je strah oprati, ker jih takrat v roki ostane še več. Libido je zelo nizek, Menstruacijo imam tako spremenljivo, da bi mi bil vcasih dovolj en vlozek na dan, vcasih pa eden na uro. Skratka taksna situacija kot pri Lango.

Ker nisem vedela vec kaj narediti, ginekolog mi je rekel, da je to NORMALNO (jaz pa sele 35 let!), sem se zacela izobrazevati na lastno pest.
Na temo BH in hormonov na splosno sem prebrala veliko. Naredila sem test hormonov, sla na posvet, dobila pa odgovor, da predobro zgledam, da bi potrebovala BH??? Dobila sem nalogo, da nacrtno znizujem kortizol, da si dam pregledat scitnico.
Veliko sem naredila v svojem vsakdanu, da znizujem stres (tai chi, delam stvari, ki sem si jih vedno zelela, spat grem dosti prej kot vcasih, telovadim zjutraj, ne zvecer....), sla sem na pregled scitnice, ki je bp.

Moje stanje se ni popravilo. Vem, da nisem v ravnovesju in ze to dejstvo me zene naprej, da iscem resitev zase. Do svojega 35.leta nisem imela tezav z zdravjem. Tisto obdobje je bilo zame obdobje ravnovesja. Vem, da se mladosti ne da povrniti, lahko pa zivimo zelo blizu ravnovesja. Moja zelja torej je odpraviti nezelena stanja in ziveto v ravnovesju.

Po prebiranju vasega foruma srcno upam, da ste oseba, ki mi lahko pomaga

Priznani zdravniki, ki opravljajo terapije z BH govorijo o optimalnih vrednostih izmerjenoh hormonv in ne o laboratorijskih mejnih vrednostih, kar je velika razlika. Ali pri vasih pregledih locite ta dva pojma in ali se za terapije odlocate na podlagi mejnih vrefnostih ali optimalnih vrednostih hormonov za osebo, ki jo zdravite?

V pricakovanju komentarja in odgovora vas lepo pozdravljam,

Moira
.
Default avatar
Pozdravljeni A1973!
Vse kar ste mi opisali, vaš zdrav odnos do življenja, je vreden vse pohvale. Vaš zdravnik s pohvalo, da "predobro izgledate" mislil dobro. Jaz v splošnem nisem nek zaprisežen estet, a verjamem v preprosto dejstvo, da je zdravo lepo.
Ne vem, če so hormoni vzrok za vaše težave. Ne vem niti, če sem jaz dovolj velik "strokovnjak", ki bi vam znal pomagati. Zdravniki pomagamo z znanjem in izkušnjami, ki jih imamo.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Spoštovani,

imam eno vprašanje. Stara sem 28 let in imm migrene z avro že od 18.leta. Mogoče je bil razlog to, da sem jemala Logest, ne vem. V primeru, da bi bile krive KT, bi dobila migreno takoj po jemanju ali komaj čez npr. kako leto, tako kot sem jaz dobila (če mogoče veste)?
Zanima me katere hormone je dobro pregledati, da veš, da je tvoj ciklus normalen? Namreč skrbi me, ker včasih me prsa nič ne bolijo po par mesecev skupaj, včasih me normalno par dni pred M ali 1 teden prej, sedaj pa me že cel mesec bolijo od menstruacije kar dalje ...
Default avatar
Pozdravljeni Lolly!
Migrena z zuro se lahko pojavi kadarkoli, tudi eno leto po začetku jemanja kontracepcije.
Napetost in boleče dojke so tudi v ciklusu normalen pojav, pogosteje v drugi polovici ciklusa.
Laboratorij vedno naroči zdravnik, i bo laboratorij tudi odčital in zato točno ve, kaj ga zanima.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Hvala za odgovor. Me pa zanima, v primeru, da hormoni res niso vredu in da želiš zanositi, kaj lahko sploh kake hormonske tablete jemlješ, glede na migrene z avro? Zakaj pa so kt odsvetovane pri migrenah z avro?
Default avatar
Pozdravljeni!
Če želite zanosit ne potrebujete ničesar drugega, kot lastne hormone. Zanositev je naraven pojav. Migrene z auro se lahko v nosečnosti sicer stopnjujejo, a tega ne moremo preprečiti, to je posledica delovanja visokih koncentracij endogenih (lastnih) hormonov.
Migrene z auro pomenijo večjo predispozicijo za žilne zaplete, tako tromboze, kot embolije. Če k naravni predispoziciji prištejemo še večjo ogroženost za tromboze ob jemanju HK, se zveča verjetnost za zaplete. Zato vam kombinirano HK odsvetujemo.
Lahko spremenimo terapijo, saj genetske predispozicije še ne znamo.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Hvala za odgovor. Ampak sama nosečnost je tudi večje tveganje za trombozo itd, torej bi bila lahko v primeru migren z avro odsvetovana nosečnost?
Default avatar
Draga Lolyy!
Nosečnosti vam pa ne bi odsvetovala! Še mnogo večja tveganja smo ženske prevzele v zgodovini, da bi ohranile človeštvo, kot je migrena z auro.
Življenje samo je smrtno nevarno :-).
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
:) ja, res je. Hvala za odgovor. Ampak če je migrena z avro hormonsko pogojena, to pomeni, da nekaj s hormoni ni vredu? Bi lahko zaradi tega imela tećave pri zanositvi?
Default avatar
Pozdravljeni Lolyy!
S hormoni je vse v redu, le vaš odziv nanje je poseben. To nikakor ne pomeni, da boste imeli težave z zanositvijo. Povezave sploh ne vidim.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič