Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

Ščitnica, kortizol, DHEA

Default avatar

Obupana79

Spoštovani,

že dlje časa iščem odgovore na moje hormonske težave, a se vedno bolj zapleta.
Začelo se je pred dvemi leti in pol - Hashimo; hipotiroza. Endokrinolg mi je predpisal Euthyrox, doza se je vmes sicer dvakrat spremenila in je sedaj nekako v mejah normale - TSH.
Na dodatnih preiskavah zaradi stalnega izločanja kalcija so mi potrdili primarni hipertiriodizem, pred letom in pol so mi odstranili eno obščitnico. Dodatna diagnoza: osteopenija.
Po operaciji se nikakor telo ni normaliziralo, čeprav je bil kalcij normalen. Počutila sem se sicer bolje z vidika energije, a vseeno drugače.

Letos poleti sem se začela počutiti obupno utrujeno, fizično in psihično. Nobenih naporov nisem več zmogla. Pred tem sem se kar aktivno ukvarjala s športom.

Oktobra sem bila na dodatnih preiskavah, tudi sama sem začela sumiti, da sem se "preforsirala" na nek način predvsem zaradi stresa in čustvenih obremenitev (sicer eno leto nazaj).
Izvidi:
Korigirani kalcij 2,09mmol/L
S-Kalij 3,70 mmol/L
S-Železo (III) 37,5 umol/L
S-DHEA-S 3,1 umol/L
S-ANDROSTENDION 7,4 nmol/L
Parathormon 17
Vitamin D 45 (prenizke zaloge - dopisano)
TSH (2,65
Kortizol bazalno 272, po stimulaciji 344 - suboptimalen porast

Testiranje bodo ponovili.
Neredno imam tudi menstruacijo.
V izvidu piše še: Ob oligoamenoreji ugotavljamo hipotalamično razmerje gonadotropinov, dodatno pa še suboptimalen porast kortizola ob hitrem ACTH testu.

Naj omenim tudi, da imam stalno stalno težave s prebavo: napenjanje, vetrovi, napihnjen trebuh, v parih mesecih so se mi naredile dobesedno tudi maščobne obloge na pasu, ki jih prej ni bilo. Prehranjujem se čim bolj zdravo, to že več let. Mislim, da prehrana res ni razlog.

Vsekakor bom počakala še dodatne preiskave, a vas vseeno prosim za kakšen nasvet. Ne želim samo tablet, ker telo jemljem kot celoto. Glede na to, da se en del "sanira" in potem težave udarijo ven drugje, predvidevam, da pravega vzroka za ta hormonska neravnovesja še nisem našla.

Za kakršnekoli usmeritve in mnenja vam bom zelo hvaležna.

Lep pozdrav!
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Obupana79!
Mislim, da ste v povsem varnih rokah in noben moj nasvet ne more preseči nasveta vašega lečečega endokrinologa.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič