Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

Punkcija

Default avatar

Galeb

Pozdravljeni,

marca letos sem bila na prvem pregledu (mamografija in UZ dojk). Imam eno zatrdlino v levi dojki in prvi izvidi niso na srečo pokazali kaj posebnega. Zato sem se naročila (za vsak slučaj) še pri vas in junija sem imela Breast scan, kjer na srečo ni bilo kaj posebnega.

Oktobra sem bila ponovno na pregledu in dobila sem naslednji izvid: lezija perzistira, na dveh kliničnih pregledih je tipna, morfološka diagnostika pa je ne pokaže. Menim, da je indicirana citološka punkcija spremembe.

V oktobru sem imela po 6 mesecih novo mamografijo, kjer piše: Dojki sta maščobno preformirani, gostejši, nekoliko slabše pregledni zaradi mastopatično spremenjenega parenhima. Prisotna je asimetrija v stukturi. Koža dojk in podkožno tkivo ni videti patološko spremenjeno. Polimorfnih mikrokalcinacij ali povečanih limfomodulov ni videti. Mamografska ocena: R0, R2.

Pod hitro sem bila napotena še na UZ, kjer so zapisali, da ni videti evidentnih UZ vidnih patoloških formacij. V dojki je dokaj difuzno, zlasti pa v zunanjih kvadrantih, prisoten dokaj gost, verejtno mastopatično spremenjen žlezni parenhim. Morfološko normalna bezgavka vel š.16x6mm.

Prosila bi za vaš komentar z vidika bioidentičnih hormonov. Seveda me je strah, ampak ne smem biti noj in tiščati glavo v pesek :)
Na UZ je zdravnik rekel da imam na tistem delu večjo grozdasto žlezo, ampak da ne vidi kaj nevarnega. Tudi to je res, da sem imela na tisti strani dvakrat mastitis, ko sem še dojila. Mogoče ima tudi to kaj zveze s tem.

Že vnaprej hvala in lep pozdrav.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Galeb!
Najboljši bioidentični hormoni so vaši lastni. Dojke so v rodnem obdobju tkivo, ki se na hormonske vplive najbolj odziva. Hormoni jih vzpodbujajo, da so žleze v dojkah bolj in manj dejavne. Dojke so organ, ki se odzivajo na vse spremembe hormonov.
Izvidi, ki ste mi jih navedli ustrezajo izvidu dejavnih dojk.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič