Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

Nočni pobeg

Default avatar

Ljub

Pozdravljeni,

Sprašujem o nenavadnem dogodku izpred tedna dni, ki se je zgodil mojemu sorodniku;
Ponoči – že bolj proti jutru – se je naenkrat zbudil zaradi mokrote in zgrožen ugotovil, da mu je ušlo – in sicer urin in blato.
Kaj podobnega se je zgodilo prvič – gre pa za moškega 75 let, v zelo dobri fizični kondiciji (še vedno pride na Triglav enako hitro kot jaz pri 40 in v toplejših časih dnevno prekolesari po 40-60 km, itd) in tudi dobri razumski »kondiciji«. Vse deluje kot prej v mlajših letih, le prej se utrudi in nekaj počasnejši je.
V medicinski zgodovini nima posebnosti, razen operacije in odstranitve prostate pred 3 leti, ki je imela za posledico nekajmesečno inkontinenco, ki pa se je skoraj čisto unesla.
Pravi, da le še občasno malo »pušča«, predvsem pri hoji navzdol iz hribov ali kadar je zelo utrujen.

Vmes so mu tudi odstranili nekaj kožnih znamenj, ki so bila začetki melanoma, drugih posebnosti pa ni.

Rad bi se otresel skrbi, zato sprašujem, če je omenjeni dogodek lahko kako povezan s preteklimi zdravstvenimi stanji, mogoče znanilec kakšnih prihajajočih problemov – ali enostavno nekaj kar »se zgodi« in ne pomeni nič?

Hvala!
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Ljub!
Votli organi na medeničnem dnu (črevesje in mehur) so oživčeni avtonomno. To pomeni, da niso pod vplivom naše volje. Prekomerna aktivnost mehurja in črevesja je torej možna tudi pri sicer zdravem človeku. Prekomerni aktivnosti črevesja in mehurja se ne izognejo niti otroci. Poznamo celo stalno besedno zvezo: "polulal se je od strahu", kar nakazuje na pogostnost takih dogodkov.
Lahko govorim le na pamet. Vašega sorodnika ne poznam, zato ne morem vedeti ali se za konkretnim dogodkom, v vašem primeru, skriva bolezensko stanje.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

Ljub

Hvala lepa za odgovor!

Zavedam(o) se, da če zdravnik pacienta ne pregleda je vedno zraven nekaj ugibanja, vendar pa ste z odgovorom pomagali odgnati vsaj strahove, da omenjena neljuba prigoda le napoveduje začetek kakšne bolezni oz. problema.
Če pa bi se vse skupaj nadaljevalo... itak ni druge smiselne možnosti kot obisk specialista, kajne?

Hvala - in lep pozdrav!

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič