Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

Po TVT - napihnjenost

Default avatar

Emma V.

Pozdravljeni,

od klasičnega posega TVT je minili 14 dni. Zadnji teden sem imela tudi mesečno perilo. Stara sem 33 let, diagnoza je bila stresna inkontinenca, hiperaktivna sečnica.

Po posegu sem bila precej 'zdelana', opravljen je bil v lokalni anesteziji in je bil boleč. Na noge sem se postavila po enem tednu. Zdaj že grem na sprehod, vendar počasi.

Nekaj dni po posegu se je pojavila čudna napihnjenost trebuha. Ne v predelu želodca, niti ne mehurja, nekje vmes. Izgleda kot bi bila v 5 mesecu nosečnosti - zaobljenost in trdota. Ne morem reči, da me boli, je pa čudno. Pri moji postavi 173/57 je zelo izrazito vidno.
Odvajam normalno, brez posebnosti.

Začelo me je skrbeti, ker ne gre ne naprej, ne nazaj, boli pa tudi ne tako zelo, da bi potrebovala zdravniško pomoč.

Prosim za nasvet in pojasnilo.

Hvala.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Emma V.!
Operacija TVT je poseg, ki predvideva 6 tedensko okrevanje. V času okrevanja so možne tako bolečine, ko motnje mikcije (odvajanja vode). Ker je možen tudi prehoden zastoj urina v mehurju, je teoretično možno, da nad sramno kostjo tipate oteklino prenapolnjenega mehurja. Ultrazvočni pregled bi vam to domnevo potrdil ali ovrgel. Svetujem vam, da se oglasite v ambulanti svojega zdravnika in skupaj raziščeta vzrok za vaše težave.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

Emma V.

Lepa hvala za pojasnilo, se bom naročila pri osebnem zdravniku, da izključimo, kar se da.

Emma V.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Morda bi bila celo hitrejša pot pregled pri osebnem ginekologu, saj ima ta zanesljivo ultrazvok vedno pri roki. Ginekolog je tudi osebni zdravnik. Za pregled pri ginekologu namreč ne potrebujete napotnice, tako kot za pregled pri ostalih specialistih.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

kitekat

Emma V., pozdravljeni.

Sem par let starejša od vas in z enako diagnozo, že prijavljena na operacijo TVT. Prosila bi vas za par besed o uspešnosti operacije. Berem namreč samo o komplikacijah in negativnih posledicah operacije, redko pa zasledim kakšno pozitivno besedo.

Zanima me, koliko časa ste imeli še težave, kdo vas je operiral, kako uspešna je bila operacija...

Že vnaprej se vam najlepše zahvaljujem.

Taja
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Kitekat!
Upam, da se bo na forumu zglasilo tudi precejšnje število žensk, ki pa so s TVT operacijo zadovoljne in jim je operacija izboljšala kakovost življenja.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič