Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

migrene in estrogen

Default avatar

katarinap

Spostovani,

stara sem 36 let in se z migrenami (brez avre) vec ali manj soocam od 12 leta, ko sem dobila menstruacijo. Ker se je v zadnjih nekaj letih stevilo in intenziteta napadov poslabsalo sem tudi na preventivnem zdravljenju s Topamaxom, ki pa ne pomaga kaj dosti. Edino obdobje ko sem bila popolnoma brez migren je bilo obdobje obeh nosecnosti in obdobje, dokler sem oba otroka dojila. Prav tako migren nisem imela, ko mi je ginekolog pred leti za krajsi cas predpisal obliz Climara, ker pol leta po vstavitvi Mirene nisem nehala krvaveti (Mireno imam tudi sedaj). Zaradi vsega tega sem zacela razmisljati ali moje migrene mogoce niso hormonsko pogojene in sem se o tem pogovorila tudi s svojim ginekologom, izbrskala sem tudi nekaj precej zanimivih clankov. Poskusno mi je za en mesec predpisal oblize Climara 50 in ucinek je bil neverjeten. Migren skorajda ni bilo in tudi sicer sem se pocutila nekako drugace, bolj sveze, nekako bolj prisotno. Ker je to edina terapija do zdaj ki ucinkuje na moje migrene (nevroloska profilaksa ni niti priblizno tako ucinkovita), bi zelela seveda nadaljevati, vendar je bil moj ginekolog gleda na mojo starost zelo skepticen in zadrzan. Pogojno se je strinjal z polovicnim odmerkom, torej 25 mikrogramov, ki pa ga v obliki oblizev vsaj v Sloveniji ni mogoce dobiti. Za 50 mikorgramov pa je dejal da jo to precej visok odmerek zame. Niti priblizno si ne predstavljam kaj tak odmerek naredi mojem telesu, lahko le povem, da se pocutim odlicno, tako kot sicer kmalu po menstruaciji (polna energije in zagona) ali med nosecnostjo.
Zdaj sem glede na njegovo skepticnost tudi sama skepticna kako naprej. Po eni strani si seveda se kako zelim nadaljevati s terapijo, po drugi strani pa me skrbi. Kaj menite vi? Kaj bi bila najbolj primerna pot?

Hvala in lep pozdrav,
Katarina
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Katarina!
Migrena je načeloma glavobol, ki je odvisen od hormonov.
Pravite, da si niti približno ne predstavljate, kaj odmerek estradiola v obližu Climara 50 naredi v vašem telesu. Počutite se odlično, migren nimate in polni ste energije in zagona (vaš opis). Dodaten estradiol na vas deluje kot zdravilo, kar v osnovi estrogeni tudi so. V vaši satosti se mi odmerek Climara 50 ne zdi posebno visok ali zastrašujoč. Zdravilo vendar mora biti odmerjeno v pravilni količini, da vam pomaga. Za vas je ta odmerek, kot kaže, ravno pravšnji. Ne vidim nobene ogroženosti za vaše zdravje pri tovrstni terapiji, če je predpisana pravilno in imate redne kontrole pri izbranem zdravniku.
Tudi Mirena je maternični vložek, ki izloča hormone, pa vašega zdravnika ni strah, da ste na večletni terapiji s hormoni. Ne vidim razloga, zakaj bi se bali nekaj dodanega estradiola, če vam pomaga.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

Ursa28

Pozdravljeni!

Ker imam tudi sama ogromno problemov z migrenami in z njimi povezanimi hormoni, vam pišem kar pod to rubriko.
Stara sem 28 let in migrene so se mi pojavile pri 17 letih, ko sem pričela jemati kontracepcijske tablete. Vendar takrat še nisem imela tako groznih migren (jemala pa sem tabletke Logest). S prenehanjem sem nato za nekaj časa prekinila. Ko sem jih začela ponovno jemati, mi je ginekoliginja predpisala tabletke Yasminelle. Nekaj časa je bilo v redu, nato pa sem se spopadala z groznimi migrenami, posvetovala sem se z ginekologinjo, in ker nisem imela partnerja sva tabletke ukinile. Občasno sem se še srečevala z migrenami, predvsem v obdobju menstruacije, ampak sem jih umirila z dvema aspirinoma. Migreno (brez avre) imam s strani nevrološke ambulante diagnosticirano in jemljem tablete Imgiran.
Nato sem, čez eno leto, ponovno pričela jemati tabletke, zopet Logest (prvotno mi niso povzoročale težav), vendar so se po enem letu in nekaj mesecev pojavile obupne migrene (v obdobju menstruacije tudi do 4 na teden, rešila sem se jih samo s tabletami Imigran). Po posvetovanju z ginekologinjo, sva tabletke zamenjale in predpisala mi je tabletke Qlaira. Jemljem jih malo manj kot dva meseca in imam obupne migrene. Kaj mi svetujete? Naj še povem, da sem alergična na lateks in navadni kondomi ne pridejo v poštev, brez lateksa pa so dokaj dragi. Brala sem, da lahko estrogen v ženskem telesu močno prevladuje in s tem povezujejo migrene. Prebrala sem tudi, da so ženskam v takšnih primerih kot je moj predpisala Progesteron. Ali obstajajo tabletke samo z omenjenim hormonom in brez estrogena in lahko uspešnjo varujejo pred neželeno nosečnostjo? Obupana sem, saj mi migrene močno ovirajo vsakdanje življenje. Za vse napotke in pomoč Vam bom zelo hvaležna.
Hvala in lep pozdrav!
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Ursa28!
Prvi ukrep je seveda, ukinitev terapije, ki vam povzroča migrene. Kombinirana hormonska kontracepcija vam inducira in poslabšuje migrene, zato vam jo odsvetujem. Imate na voljo gestagenske preparate za zaščito pred neželeno nosečnostjo, če vaša ginekologinja presodi, da so za vas varrni.
Obstajajo tudi druge barierne, mehanske metode zaščite, brez lateksa, npr. maternični vložki.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

Ursa28

Ponovno pozdravljeni!

Posvetovala sem se z ginekologinjo. Predlagala mi je KT Cerazette. Prebrala sem po nekaterih forumih, da so mnogim ženskam z migrenami, te tabletke pomagale. Nisem se še odločila, ali bi jih jemala ali ne. Kaj vi pravite? Vprašala sem jo tudi glede obročka, vendar mi je povedala, da bi prihajalo do enakih težav, saj bi ga morala odstraniti in prav takrat bi se mi zopet pojavile migrene, ker obroček prav tako vsebuje hormone. Zanima pa me kaj so gestagenski preparati? Kako pa je z materničnimi vložki? Prebrala sem namreč, da jih ženskam, ki še niso rodile, odsvetujejo? Jaz namreč še nimam otrok.
Še en nasvet bi potrebovala. Ker še jemljem Qlaira tabletke, zadnjo vzamem v sredo, ali lahko takoj naslednji dan (če se odločim za jemanje KT Cerazette) vzamem prvo tableto teh KT?
Za vse odgovore in pomoč se Vam najlepše zahvaljujem.
Lep pozdrav!
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Ursa28!
Takoj po zadnji tbl. Qlaire lahko vzamete prvo tabletko Cerazette.
Maternični vložki so lahko hormonski ali nehormonski. Maternični vložki res niso metoda prvega izbora pri ženskah, ki še niso rodile. Odločamo se glede posameznega primera, vsakega posebaj. Kjer ni druge možnosti kontracepcije, ga lahko uporabimo tudi pri teh, ki še niso rodile. Nehormonski maternični vložki v nicemer ne zmotijo endogenih hormonov, ne pri vstavitvi in ne pri odstranjevanju.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič