Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

migrene - hormonsko neravnotežje

Default avatar

lana00

Pozdravljeni!

Že od mladosti imam migrene (z avro), ki so se pričele z jemanjem kontracepcijskih tablet. Po prenehanju jemanja le-teh so migrene večinoma prenehale, s tem, da so se intenzivno pojavile zopet med obema nosečnostima. Po tem jih skoraj nisem imela več. Pojavile so se mi spet, ko mi je ginekolog predpisal hormonske tablete zaradi nerednih mentruacij v obdobju perimenopavze, po prenehanju jemanja pa so zopet skoraj izginile.
Zadnjih nekaj let (stara sem 54 let, že 2 leti od zadnje menstruacije) pa se je intenzivnost migren zelo povečala, so tudi veliko hujše, z dodatnimi simptomi (slabosti), tudi avra je izrazitejša, tako da vsakdanje življenje že zelo omejeno (bojim se daljših voženj - pred napadom začasno izgubim vid, skupinskih izletov, tudi v službi sem vedno bolj napeta, saj se že prav bojim napadov, še posebej, če so prisotni tudi drugi - stranke, sodelavci itd.)

Predvidevam, da je ponoven pojav in intenzivnost migren lahko tudi posledica hormonskega neravnovesja.Pripominjam, da imam že več let precej izrazite težave, ki so značilne za obdobje v meni (močno nočno znojenje, tudi dnevni oblivi, razdražljivost, utrujenost, povečala se mi je telesna teža ipd.) , čeprav menim, da se relativno dosti gibam, zjutraj telovadim ali delam jogo, planinarim, jem dosti sadja in zelenjave (vendar ne uživam mesa, le mlečne izdelke, ribe in jajca),.... Za nadomestno hormonsko terapijo se nisem želela odločiti, saj so mi že prej umetni hormoni vedno sprožili migrene.

Vesela bi bila vašega mnenja, ali bi lahko v mojem primeru jemanje ustreznih bioidentičnih hormonov odpravilo moje težave z migrenami in na koga se lahko obrnem za tovrstno pomoč. Dvomim, da bi mi moj ginekolog pomagal na ta način, saj je precej konzervativen.

Hvala in lep pozdrav!
Default avatar

lana00

Spoštovana ga. Senčar,

čeprav ste na podobno temo odgovarjali za mano neki drugi osebi, se mi vendarle zdi, da mogoče najine težave niso čisto enake, npr. jaz za razlike od nje nisem bila med nosečnostjo brez migren ampak obratno: takrat so bile najhujše. Enako kot sedaj po menopavzi. Prav tako so mi hormonske tablete v bilo kateri obliki (kot kontracepcija ali za ureditev težav z menstruacijo med 40 in 50 letom) vedno sprožile migrenske napade z avro, zaradi česar ne upam več ekspirementirati s sintetičnimi hormoni.
Me pa vseeno zanima, ali bioidentični hormoni delujejo drugače in ali bi v mojem primeru lahko pomagali.

Lepo prosim za vaše stališče.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Migrena z avro je hormonsko odvisen glavobol. Hormonska kontracepcija je pri migreni z avro kontraindicirana.
V nosečnosti je veliko več hormonov, kot v običajnem ciklusu, zato je verjetnost, da so migrene z avro pogostejše, velika. Ravno obratno je po menopavzi. Takrat je hormonov vedno manj in bi migrene morale biti redkejše. Za prehodno obdobje perimenopavze pa lahko velja eno ali drugo stanje, saj so hormonska nihanja zelo velika.
Migrene z avro nekaj let po menopavzi praviloma izginejo. Če sicer nimate drugih težav značilnih za obdobje zgodnje menopavze, dodajanje hormonov za zdravljenje hormonsko odvisne migrene ni smiselno.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

Nosecaa

Imam migrene z avro. Izven nosecnosti mogoce 2x letno. V nosecnosti pa enx v osmem tednu. Sem pa sedaj v 35tednu in opazam ze kaka dva tedna migrensko avro .. Predvsem na levem ocesu in tudi obcasno na desnem. Vsakih nekaj dni to opazam. Preklampsija ni, ker ni beljakovin v urinu, tlak je najvisji 110 70. Ali je v tretjem tromesecju kaka sprememba v hormonih?
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Nosecaa!
Migrena z avro se lahko pojavi ali poslabša v nosečnosti. Občutljivost na višje nivoje hormonov je večja proti koncu nosečnosti. Zelo pomembno je, da še naprej opazujete znake, kot so pritisk, otekanje ali proteine v urinu. Lajšanje bolečin pri migreni tudi priporočam.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

Nosecaa

Hvala za odgovor. Ni znate mogoce se povedati kaksna je razlika med tia in migrensko auro?
Default avatar

Laurita

Hvala. Vprasala bi ali so ocesne migrene (le na enem očesu -aura) tudi hormonske?
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Laurita!
Migrena z auro, kot jo opisujete, se smatra za s hormoni pogojeno migreno.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Noseča!
Mehanizem migrene z auro in TIA (tranzitorne ishemične atake) je enak. Zaradi prekomerne kontrakcije žile, ki prehranjuje določeno področje, pride do začasne ishemije prehranjevanega področja. Če se ta dogodek zgodi v povezavi z vidnim živcem, pride do motnje vida in/ali glavobola. Možni so tudi začasni nevrološki izpadi.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

Laurita

Pozdravljeni. Sem ista oseba, laurita noseca. Se mi je zdelo, da je enak. Torej tia lahk doživljas, ce imas motnjo v strjevanju krvi in ce imas pfo kot tudi migrene, ne? Kako vedeti kdaj je potrebna terapija z aspirinom.npr?
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Laurita!
Ne TIA in ne migrena nimata povezave z motnjo strjevanja krvi. Motnje v prekrvavitvi ali ishemije NE povzroči tromb ali krvni strdek. Ishemijo povzroči spazem ali stisk žilne stene. Aspirin navadno ni indiciran.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

Lauritaa

Hvala za odgovor. Torej v primeru tia ni indiciran aspirin. Jaz pa sem mislila, da je, ket bi to naj.bile prehodne kapi. Imam tud pfo in ne vem al je bolj kot ne vzrok v pojavljanju migren pfo ali hormoni?

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič