Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

rak dojke

Default avatar

pk buši

Pozdravljeni!
Konec julija sem bila operirana zaradi hormonsko odzivnega raka v levi dojki. Zanima me, če se da nadaljno zdraviti z bioidentičnimi hormoni in pa prosim vas za razlago izvida (kaj je mitoza, prinevralna i, limfovaskularna i, resekcija in ostali rezultati).

Narejena ablacija leve dojke in biopsija varovalne bezgavke ter profilaktična mastektomija desno in biopsija varovalne bezgavke. Narejena rekonstrukcija z ekspanderjem.
...invazivni duktalni karcinom, DCIS, gradus II, mitoze 2. Mikroskopski premer 1,2 cm. NI vaskularne invazije, prisotna je prinevralna invazija. Prisotna limfovaskularna invazija. R 0 resekcija. Hormonski receptorji ER 90%, PR 70%, MIB-1 10%. Varovalna bezgavka negativna 0/1. HER-2 status: IHK 1+, FISH 2.2
Desna dojka b.p. Varovalni bezgavki negativni 0/2.

Najlepša hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!
Polona
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Edini hormoni, ki jih smete jemati po odstranitvi dojke zaradi karcinoma je tisto, ki vam ga predpiše vaš onkolog.
On vam bo tudi veliko boljše interpretiral vaš izvid. Vem, da si želite predvsem kakšno tolažilno besedo. Kot kaže je karcinom ostal znotraj dojke, saj kljub limfovaskularni invaziji (rakaste celice prisotne v limfnih žilah v okolici tumorja), v varovalni bezgavki ni rakastih celic. Varovalna bezgavka je prva v katero se zbirajo posamezne limfne žile iz dojke.
Mitoza pomeni delitev celice. Maligne celice (rakaste) imajo veliko število mitoz, saj se hitro delijo in tumor zato raste.
O izvidu se prosim pogovorite z lečečim onkologom. Vem, da to ni težko, saj so onkologi najbolj prijazni in dostopni zdravniki, kar sem jih poznam. Če kdo, potem so oni vedno pripravljeni podrobno razložiti vaš izvid in se z vami pogovoriti o podrobnostih.
lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

sonja40

Pozdravljeni,

zanima me, če ima katera izkušnje z aparatom za pregled dojk Fairy light?

lp, Sonja

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič