Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

pms?

Default avatar

maTeja78

Pozdravljeni.

Stara sem 34 let, sem mama 3-letnega otroka. V zadnjem obdobju zaznavam velike spremembe: zelo močno nihanje v razpoloženju, močna razdražljivost, 'živčnost', napetost, občutek, da se nimam pod kontrolo, slabo počutje (vrtoglavica, utrujenost), nespečnost, tesnoba in občutek ničvrednosti. Pojavljajo se v času pred menstruacijo ( 14-20 dni), ki prvi dan M izgine. PMS je bil vedno prisoten, a v zelo blagi in kratkotrajni obliki. V zadnjem letu se stopnjuje in me ovira v vsakdanjem življenju.

Morda naj še omenim, da so mi pri 25-tih odstranili jajčnik zaradi ciste, ki je bila že rakava. Od takrat je vse bp. Ter to, da je mama v menopavzi že od svojega 37.leta.

Ne vem, ali sem se obrnila na pravo mesto, saj nisem sigurna, ali so krivi hormoni ali kakšna bolezen, povezana z 'živci' (baje je ta bolezen prisotna v družini.). Napete in boleče dojke, močne M in mozoljasto kožo na obrazu prenesem. Skrbi me predvsem občutek, da se ne morem zadrževati, da se nimam pod kontrolo, da v trenutku in zaradi malenkosti eksplodiram. S svojim vedenjem vplivam na okolico, predvsem na otroka . Posledica so seveda občutki krivde, da nisem dobra mama. Zato se obračam na vas za nasvet, kaj so možni vzroki, kaj lahko storim, kako mi lahko pomaga ginekolog.

Ta odgovor se vam najlepše zahvaljujem,
Mateja
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Kar opisujete so simptomi estrogenske dominance. Dolgi, nevzdržni pms bi lahko bili posledica ciklusov brez ovulacije, torej ciklusov, kjer manjka zadostna količina progesterona. Za kakšno obliko terapije se bo odločil vaš ginekolog ne vem. Moram vam priznati, da se le redki odločajo za prvi izbor zdravljenja pms s progesteronom. V terapiji zdravljenja pms opažam uporabo raznolikih zdravil, od vitaminov, antidepresivov, anksiolitikov, diuretikov in nesteroidnih antirevmatikov.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

AljaM

Živjo, Mateja

Na hormone se sicer sploh ne spoznam, imam nekaj težav, ki so vezane na nespečnost in napihnjenost... in to vsakič že 1 teden pred menstruacijo. Ni mi preveč všeč in iščem rešitve (čaji, hrana, karkoli)... in zato sem tudi tukaj.

Sem pa želela napisat glede druge reči, ki ste jo omenili. opazila sem da vas skrbi, ker imate nihanja v razpoloženju in se nimate pod nadzorom. tudi sama sem imela podobne težave pred leti.... ki pa niso bile vezane samo na PMS in menstruacije, ampak predvsem na vse kar se je v meni dogajalo in ko sem imela PMS se je vse nabralo in postajalo nevzdržno in je bilo veliko bolj moteče (kot kadar nisem bila telesno občutljiva). sama sem se pred leti odločila in naredila najboljšo stvar v življenju, ko sem začela s psihoterapijo. skupaj s terapevtko sva kar garali in sedaj lahko mirno rečem, da teh groz več ne doživljam in da sem zadovoljna in pomirjena. Z vami sem želela deliti to izkušnjo, če bi vam morda kdaj pomagala.

Sicer pa vam želim uspešno reševanje težav in en prav lep pozdrav

Alja
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni AljaM!
Hvala, da ste vašo izkušnjo delili z nami.
Strinjam se, da se pri nas premalo poslužujemo psihoterapije. Največji del nas so naše misli, naša čustva s tem povezan odziv na dano situacijo. Veliko lažje sprejemamo organski vzrok bolezni kot psihični. Poznamo pa celo vrsto bolečin, ki nimajo vzroka v organskih sistemih. Včasih preprosto boli srce ali duša, kot bi rekli pesniki.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

Akna

Pozdravljeni.
Imam težave pred menstruacijo in sicer dan pred njo in nekje štirinajst dni po njej. Moje težave so sledeče anksioznost kar naenkrat sem napeta zaskrbljena nenadno močno povečano bitje srca tresavica,občutek mlahavosti nog, strah po red osnovnim napadom od kar sem ga doživela. Občutki trajajo od minute ali pa malo dlje. Parket me je doletelo na avtocesti tako da sem se začela izogibati avtoceste kar slabša mojo socialno zivljenje. Ali so krivi hormoni kam po pomoc?
Default avatar

Magdalena Fabčič

Pozdravljena,

glede na cikličnost težav so lahko vzroki v hormonskem neravnotežju. Lahko gre za estrogensko dominanco (neravnotežje med estrogenom in progesteronom), slabše delovanje ščitnice, posledice kroničnega stresa ali pa vse troje hkrati.
Svetovala bi vam redne vaje čuječnosti (knjiga Čuječnost avtorja M. Williamsa je odlična za začetnike), s katerimi boste obvladali tesnobnost in z dovolj prakse celo panične napade. Pazite na dovolj spanja, kvalitetno prehrano z dovolj zelenjave in sadja ter oreškov in semen ter redno gibanje.
Splača se poskusiti tudi kapljice navadne konopljike (Vitex agnus-castus), ki uravnotežijo izločanje estrogena in progesterona.

Lep pozdrav,
Magdalena.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič