Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

testosteron- libido

Default avatar
Pozdravljeni!

Zadnji dve leti pri možu (36 let) opažam upad libida. Kar "ne da se mu več", skoraj nikoli ni pobudnik za spolni odnos in njemu bi bilo dovolj 1x na teden (lahko tudi manj).

O tem sva se že veliko pogovarjala in sem očitno šla predaleč, saj zdaj seks in vso intimo skupaj čuti kot obveznost (za obrnjeno situacijo ves čas poslušam od znank, kolegic...).
Nisem nimfomanka, ampak pri dobrih tridesetih, bi kljub dvema otrokoma, službi in vseh normalnih obveznostih, ki sodijo v to življenjsko obdobje, rekla da je pri dveh zdravih in ljubečih osebah 2-3 tedensko (govorim seveda povsem pavšalno) neka "normala".

Ves dan povsem super funkcionirava/mo in smo celo popoldne aktivni, zvečer, ko otroka zaspita ima pa moj mož cel kup izgovorov (utrujen, ga kaj boli, bi samo ta film do konca pogledal...). Naj povem še, da nikoli nisva seksala po 3x na dan (tudi ko sva bila še brez otrok). Je mogoče, da ima mož prenizko raven testosterona in posledično nizek libido (ima tudi nizko telesno težo, ki mu je v zadnjih cca. treh letih še upadla- višina 182cm, teža 65cm).

Najhuje pri vsem je, da je to res prepovedana tema, saj se vse sodelavke v pisarni hvalijo (ali pritožujejo) nad svojimi moškimi, ki bi seksali vsak dan... Pri nama pa 3x mesečno:(

Kaj lahko storim/storiva (zdravila, prehrana, način življenja...)?

Še eno podvprašanje (ki me ne žuli tako zelo): Kako lahko mož pridobi na telesni teži, vidim da ga izguba kilogramov že malce muči.

Najlepša hvala za odgovor,

Alica
Default avatar
Pozdravljeni!
Od vaju je odvisno, kaj je za vaju "normalna" ali zadovoljiva pogostnost spolnih odnosov in ne od norm, ki vam jih postavlja družba ali kolegice v službi. Če ste vi ta, ki pogrešate več spolnosti, si vedno smete dovoliti biti pobudnik zanjo. Ne mislim s pogovorom, pač pa z dejanji. Prepričana sem, da nikoli ne boste zavrnjeni, če bo pristop primeren. Po več letih zakona je potrebna določena angažiranost ali priprava vzdušja.
Ženske smo včasih zelo zahtevne. Želimo si, da je mož uspešen, zanesljiv, domač, po drugi strani pa pričakujemo, da bo zabaven, skrivnosten, očarljiv, privlačen. Poskusite sami biti vse to zanj in videli boste, da sta obe vlogi celo nezdružljivi. Nihče ne more biti hkrati domač in skrivnosten, zanesljiv in zanimiv hkrati.

Radi bi imeli čarobni hormon, ki bo vse rešil, brez velikega truda. Ne verjamem, da je testosteron zdravilo, ki utrdi zakon, kot tudi ne, da je seks osnova dobrega zakona. Ljubezen in spoštovanje sta gradnika vajinega zakona.
Spolnost se ne začne zvečer, ko se uležete v posteljo, spolnost je lahko v pogledu ali nasmehu ali v pripravi mize za večerjo. Bremena vsakega dne posebaj lahko odložite, ko prestopite preg doma. Ko boste sami sproščeni, zadovoljni in svetli, vas bo on videl kot lepo in privlačno. Ne boste potrebovali veliko besed in ne dodatnega testosterona.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Joj, hvala.

Se počutim kot ena smrklja:) Zelo dobro in lepo ste mi odgovorili. Zadeve sem se lotila na napačnem koncu... Takega pa odgovora res nisem pričakovala. Bom vzela na znanje in se lotila dela na drug način.

Hvala!
Default avatar
Meni se pa zdi, da je vaše razmišljanje o izboljšavi odnosa s partnerjem že majhen korak v pravo smer!
;-), Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Zdravo,

jaz bi rada delila podobno izkušnjo - nizek libido pri možu. Ker je imel tudi težave s plodnostjo je rutinsko opravil hormonski test, kjer je bilo ugotovljeno, da ima izredno nizek nivo testosterona. Naročila sva bioidentično testosteronsko kremo in stanje se je po dveh mesecih bistveno izboljšalo tako v praksi kot tudi na izvidu. Ne bi verjela, če ne bi videla.

Sicer verjetno za nizek libido ni vedno vzrok nizek testosteron, je pa dobro preveriti preden se ti prične dozdevati, da je s tabo, kot žensko, kaj narobe:-)
Default avatar
Spoštujem vsa dodatna mnenja in razlage.
Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Prosim, izobrazite se, kako stvarem strežejo v ZDA, ki so na žalost na tem področju svetlobna leta pred nami. Testosteron je za nekatere moške dobesedno rešitelj življenja. Moški so bolj zadovoljni sami s sabo, njihov odnos do bližnjih je boljši, nekaterim dobesedno odpre povsem nov pogled na svet. Spet dobijo motivacijo, stvari jih spet zanimajo, ženske sploh, izboljša se telesna konstitucija, izgine t.i. "brain fog" itd itd.
Default avatar
Pozdravljeni Belakaca!
Najprej se vam opravičujem za popravek vašega celotnega sporočila. Forum je moderiran in elementi sovražnega govora nimajo mesta v njem.
Iz ZDA prihaja res veliko dobrih inovacij in praks, ni pa v ZDA vse boljše kot pri nas.
Za zdravljenje hipogonadizma pri moških imamo v Sloveniji celo boljše razmere kot v ZDA. Če vam testosteron predpiše zdravnik in kadar je zdravljenje potrebno, vam stroške zdravljenja celo krije zavarovalnica.
Zdravljenje s testosteronom se izvaja tudi v Sloveniji. Testosteron predpiše zdravnik, ki tudi spremlja zdravljenje.
Pri mlajših moških, ki imajo v krvi normalne vrednosti testosterona, lahko zdravljenje s testosteronom povzroči hipogonadizem. Testosteron namreč po povratni zanki inhibira izločanje gonadotropinov in s tem povzroči ravno nasprotno od želenega, celo zmanjšanje libida.
Testosteron je v Sloveniji razvrščen na listo zdravil, za katere velja prepoved proste prodaje in preprodaje. Zdravniki pa ga imamo na voljo za zdravljenje konkretnih bolezni in simptomov.
Velja previdnost pri interakcijah z drugimi zdravili, kot tudi prepoved zdravljenja pri določenih vrstah raka in boleznih prostate, jeter in boleznih strjevanja krvi.
Sicer se pa povsem strinjam z vami, da ima zdravljenje s testosteronom veliko prednosti in koristi.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič