Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

ENDOMETRIOZA IN POLICISTIČNI JAJČNIK

Default avatar

desea

Lep pozdrav. Stara sem 29 let in sva ravno z možem pričela z začetnimi postopki zdravljenja neplodnosti.
Imam dokaj redne menstruacije (občasno zamuja kak dan ali dva). Menstruacije so zelo boleče. Levi jajčnik policistični, desni endometrioza. Ta ciklus poskušamo s Klomifenom (zaradi praznikov žal brez UZ kontrole). Na 14. dan sem opravila TEST PLODNOSTI, ki je pokazal, da je raven hormona FSH ni povišan in da je zadostna količina foliklov.
Zanima me, kakšne so vaše izkušnje glede tako problematičnih jajčnikov ( problematični - to je moje mnenje, po mnenju G niso, ker so M redne). Ali je kakšna možnost da se iz endometriotičnega jajčnega razvije folikel? Kako pogoste spolne odnose priporočate, glede na to da bi se proizvedel kvaliteten ejakulat. Ali priporočate kaj posebnega po odnosu (npr: da ženska malo poleži po odnosu, da ejakulat ne izteče takoj).
Verjamem, da imamo ženske včasih čudna vprašanja, ampak se trudimo, da bi naredile vse, da postanemo mame.
Hvala za vaš trud in odgovor!
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Nobeno vprašanje ni čudno. Čudno je, če v življenju nimamo vprašanj.
Nič niste rekli o operaciji, zato ne vem, kako so vam postavili diagnozo. Endometrioza in PCO sta vzroka za neplodnost in zahtevata konkretno zdravljenje.
Priporočam redne spolne odnose. Da se ustvari kvaliteten ejakulat, se uradno priporočajo odnosi na dva dni. Nič ni narobe niti, če imate spolne odnose vsak dan, v času ovulacije. Ali ležite ali ne po odnosu, prava semenčica najde pot do jajčeca. V nasprotnem primeru bi veljalo tudi, da je tuširanje po odnosu dobra kontracepcija, pa še zdaleč ni tako.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

desea

Ga Senčar. Diagnoza je bila postavljena s pomočjo UZ
Default avatar

sabinasencar

Potem vas naj pa ne skrbi preveč, saj ta diagnoza še ne more biti dokončna.
Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

pepelka33

zdravo!
mene pa zanima,če je bila katera že na histeroskopiji&laparoskopiji na en dan.
kako to sploh poteka?
hvala
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Oba posega opravijo istočasno v splošni anesteziji. Bolečine in krvavitev iz nožnice po posegu so minimalne. Odsvetovani so spolni odnosi približno do naslednje menstruacije, da se izognete morebitni okužbi.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič