Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

lasersko zdravljenje pri starejših

Default avatar
Spoštovana ga. Senčar,

stara sem 64 let. Rodila sem dva otroka, drugi je bil posebno velik (4125 gr.) Težav vsa leta ni bilo, razem občasnih vnetij mehurja, ginekoloških pa skoraj nič. Mena je nastopila pri 50-tih. Tudi skoraj brez težav. Po 55. letu se je pri meni pričela na začetku blažja inkotinenca, nato malo močnejša (že pri hitrejši hoji), ki je pred kakimi 2-3 leti postopoma skoraj popolnoma prenehala, nastane le še ob močnejšem prehladu (kihanje, kašljanje). Menim, da sem jo pozdravila z utrjevanjem trebušnih mišic s kolesarjenjem v naravi, uporabljam pa tudi sobno kolo. Redno hodim tudi na telovadbo. Mesec dni nazaj pa me je pri umivanju presenetila manjša izboklina iz nožnice. Ki se je nato čez nekaj dni pojavila ponovno in nato spet. Ugotovila sem, da se pojavi, če je poln mehur, če ni izpraznjeno črevo, če sem delala težje vaje pri telovadbi, dvigala težje stvari.

Vem, da je brez pregleda težko odgovoriti, pa vendar me zanima, ali bi pri moji starosti še prišlo v poštev zdravljenje z laserjem. Hvala za odgovor.
Default avatar
Pozdravljeni!
Starost ljudi bolj opredeljuje stanje naših tkiv in organov (biološka starost), kot EMŠO. Z laserjem vplivamo na krčenje vezivnih tkiv in stimuliramo obnavljanje kolagenov. Samo iz vaše starosti na osebnem dokumentu vam težko odgovorim, v kakšni meri lahko laserska termoterapija pomaga vam.

Kar opisujete je kila mehurja ali cistokela. Bolj kot je mehur poln, bolj je povešen skupaj s sprednjo steno nožnice. Cistokela je ena od oblik prolapsa pelvičnih organov. Utrjevanje mišic pomaga do določene mere ustavljati bolezenske znake, popolnoma pa z vajami mišic ne moremo ozdraviti kile.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Spoštovana dr. Senčar, najlepša hvala za odgovor.

Kaj storiti sedaj? Ali pride v poštev klasična operacija, ali prej poskusiti z laserjem, seveda v dogovoru z ginekologinjo, ki bi predhodno ocenila primernost tkiv. Pri tem me skrbi, ali lahko pride tudi do kake poškodbe ali celo poslabšanja stanja po laserskem posegu. Glede na to da je to še precej nova metoda, me zanimajo tudi dosedanje izkušnje teh posegov pri starejših ženskah. Nekaj sem že prebrala o tem, da je metoda zelo uspešna tudi v primerih, kot je moj. Prosila bi še za vaše mnenje. Hvala in lep pozdrav!
Default avatar
Pozdravljeni!
Poslabšanja stanja po posegu zaenkrat še nismo imeli. Možno je tudi, da dolgoročno laserska termoterapija ni dovolj uspešna, je pa ponovljiva in neinvazivna. Neželenih stranskih učinkov nismo imeli.
Skupaj z vašo ginekologinjo bosta našli za vas pravo in primerno metodo zdravljenja cistokele.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni!
Imam težave s kombinirano inkontinenco-stresno-urgentno?!

Zanima me Nekirurško zdravljenje inko. s CO2 laserjem!?
1. Zadeva je precej draga - ali je to obvezno le samoplačniško?
2. Kako "dolgotrajen" je učinek? Moraš vsake 1-2 leti ponoviti (?) in spet plačati?
3. Ali je starost ovira? Ima sploh smisel?
4. Ali je ovira "cista na jajčnikih" ali miom na maternici?
5. Ali to opravljajo tudi v UKC Maribor, Ljubljana,... ali le zasebni Medicinski centri (i n če zakaj?)

Za hiter odgovor bi bila hvaležna!
Lep pozdrav Male-na
Default avatar
Pozdravljeni Male-na!
Pri nas imano Erbium Yag laserske sisteme za zdravljenje stresne urinske inkontinence. CO2 laser se že dalj časa uporablja v medicini. V Sloveniji ga doslej za posege na nožnici še nismo uporabljali.

Starost ni ovira za poseg, je pa potrebno izvesti poseg pod nekoliko drugačnimi pogoji. Urgentne inkontinence z laserjem ne zdravimo, ker na prekomerno aktiven sečni mehur laser nima učinka.
Dokazano benigna cista na jajčnikih ali miom nista kontraindikaciji za poseg.
V UKC Ljubljana poseg opravljajo, a je prav tako samoplačniški. Laserski poseg zaenkrat ne gre iz pravic osnovnega zdravstvenega zavarovanja.

Za Erbium Yag laserske posege so nekajletni rezultati objavljeni in so dobri. Na rezultate posega s CO2 laserskim sistemom pa moramo še počakati.
Poznamo dejavnike, ki zvečajo verjetnost za nastanek bolezni stresna urinska inkontinenca. Poleg dednosti, na nastanek vplivajo tudi porodi, težja fizična obremenitev in prekomerna telesna teža. Na nekatere dejavnike tveganja ne moremo vplivat, zato tudi ne moremo zanesljivo predvideti pri kateri ženski se bo bolezen ponovila.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Hvala za hiter odgovor!
Kam naj grem v UKC na posvet glede laserskega posega Erbium Yag in ali imate že CO2?


Lep pozdrav
Male-na
Default avatar
Pozdravljeni Male-na!
Pri nas na kliniki Juna v Ljubljani, na Savski 10 opravljamo laserske posege na nožnici z Er-Yag laserjem.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni! Zanima me cena laserskega posega in čakalna doba?
Lp Suzana
Default avatar
Pozdravljeni!
V Sloveniji je približno 16 centrov, kjer imate na voljo laserski poseg zdravljenja stresne urinske inkontinence. Cene so primerljive.
Pri nas v JUNI d.o.o., Savska 10, Ljubljana, velja od 1.1.2015 cenik, po katerem je cena enega posega 250 eurov. Za optimalno zdravljenje sta navadno potrebni dve ponovitvi. Vsak poseg in pregled se zaračunavajo posebaj.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič