Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

neplodnost

Default avatar

54321

Spoštovani,
že 4 leta se z možem ukvarjava z neplodnostjo. V tem času sva naredila ogromno- spremenila prehrano in način življenja, prehrani dodala številne dodatke (maca, cink in selen, Q10, tifol, matični mleček, krvomočnica...), se udeležila psihoterapij, bila na 3 žal neuspešnih postopkih ICSI. Zanima me, če terapija z bioidentičnimi hormoni lahko pomaga v najinem primeru (glede na to, da nama v postopkih ICSI, ki so tudi hormonsko podprti ni uspelo). Sama imam blažjo obliko endometrioze (enkrat sem tudi operirana in nimam nobenih "opaznih" težav) in neprehoden jajcevod, mož pa nekoliko slabši spermiogram. Če mislite, da bi bila terapija primerna, bi vas prosila za nadaljnje napotke- na koga se lahko obrneva.
Hvala za odgovor,
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Postopki oploditve z biomedicinsko pomočjo so vedno podprti z vsemi znanimi bioidentičnimi hormoni.
Drugače poimenovani in vendar so to človeku lastni, kemično pridobljeni hormoni, ki uravnavajo ciklus in pomagajo vzdrževati morebitno nosečnost.
Vzroka za neuspeh IVF postopkov, velikokrat tudi zdravniki ne poznamo. En jajcevod, endometrioza ali nekoliko slabši spermiogram niso dovolj velik razlog za neuspešnost postopka. Tudi v naravnem ciklusu je za zanositev dovolj eno jajčece, en jajcevod in en spermij. Kaj gre narobe, da v nekaterih primerih to ni dovolj ne vemo. Radi bi verjeli, da bo ta ali oni postopek, poseben hormon ali zelišče rešilo našo težavo, in neuspeh frustrira tako zdravnike, kot paciente, ki pridejo k nam po pomoč.
Nikar ne vrzite puške v koruzo in nadaljujte z iskanjem skrivnosti, ki bo vam pomagala do uspešnega starševstva.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

joži111

zanima me ali lahko postanem biološki oče? imam azoospermijo , vendar so mi pri biopsiji testisov našli celice , ki so zadostovale za icsi postopek , prišli smo do transferja vendar so rekli da ni blo gibljivih semenčic in da postopek ne bo opravljen. sedaj me zanima če se da kej narediti , slišal sem za imsi metodo in centrifugu kjer izberejo najbolši materjal.zanima me tudi ce pri biopsiji testisa je možno da v enem testisu ni nič v drugem pa kej najdejo
Default avatar

toni1983

za mano je en neuspeli postopek icsi , kjer ni prišlo do transferja imam azoospermijo , pri biopsiji testisov so mi našli negibljive spermije , pa me zanima če je z imsi metodo kaj več možnosti za zanositev in pa če se da kej stanje z kakšnimi zdravili poboljšati da bi šov še na eno biopsijo mod v upanje da najdejo bolši material.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Predvidevam, da gre za isto osebo, zato bom hkrati poskusila odgovoriti joži111 in toni1983.
IMSI je podoben postopek kot ICSI, le da z posebnim mikroskopom izberejo morfološko najboljši spermij in ga vnesejo v jajčno celico. Ker je izbran najpopolnejši spermij, si obetamo od postopka tudi boljše rezultate.
Vsi rezultati so statistika in za posamezni primer ne pomenijo veliko. Možno je, da bo izmed skupine spermijev pridobljenih z biopsijo izbran vaš morfološko najboljši spermij in bo s tem verjetnost oploditve le nekoliko večja.
To ve le nekdo, ki vidi v prihodnost, vse ostalo so ugibanja. Razumem vašo željo po biološkem otroku in vendar je starševstvo toliko več od ene jajčne celice in enega spermija, ki jo oplodi. Otroci, ki se nam rodijo niso naše nadaljevanje. So popolnoma svoji osebki in mi smo starši zato, da jim pomagamo varno odraščati. V veliki večini se tudi mi ne vidimo kot kopije svojih staršev, ali ne?
Želim vam veliko sreče pri izpolnitvi vaših želja.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

toni1983

za vse ki imate azoospermijo , bi vam rad vlil malo več upanja , bo biopsiji testisov in dveh icsi oploditev v ukc ljubljana se mi je rodila zdrava hčerka , upam da vam bo uspelo .
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Toni1983!
Čestitam vam in vaši ženi za hčerko, želim vam vsem trem veliko veselja v starševstvu in hvala, da ste z nami delili zgodbo s srečnim koncem.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič