Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Akne

Default avatar
Pozdravljeni,

stara sem 27 let in imam težave s hormonskimi aknami. Najhujše izbruhe aken imam med ovulacijo in pred menstruacijo, koža pa je najlepša en teden po menstruaciji. Pred pregledom bi rada naredila krvne preiskave hormonov in me zanima katere hormone naj si pregledam in če je pomembno kateri dan v ciklu. Hvala za odgovor.
Default avatar
Pozdravljeni!
Hormon, ki dela največ preglavic z aknami je moški spolni hormon testosteron.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Spoštovani,

stara sem 38 let. Že od mladosti imam probleme z aknami, ki so se v zadnjih letih poslabšale (podkožni mozolji, ki ne zginejo tudi do tri tedne in puščajo brazgotine). Do pred dvema letoma sem obiskala dva dermatologa, ki sta mi predpisala razne kreme in mi svetovala kontracepcijske tablete. Ginekologinja se je s tem strinjala.
Čeprav mi to ni bilo všeč, sem tablete pila več let, s prekinitvami. Potem sem sklenila, da imam tablet dovolj in se odločila, da poskusim druge pristope. Mozolji so se po treh mesecih prenehanja jemanja tablet (Diane) vrnili. Spremenila sem prehrano (izključila sem živila, ki vsebujejo sladkor in gluten, ter upoštevala vsa ostala priporočila o zdravi prehrani) in poiskala drugo ginekologinjo - samoplačniško. Ta mi je po pogovoru in ultrazvoku povedala, da gre pri meni prav gotovo za hormonsko neravnovesje, da se mi poleg tega delajo ciste na jajčnikih in mi svetovala naj še naprej jemljem tablete.
Istočasno so mi začeli prekomerno izpadati lasje. Osebna zdravnica mi je povedala, da je tudi to verjetno posledica hormonskega neravnovesja in prav tako svetovala tablete. Ko sem jo vprašala za kakšno drugo možnost, ni hotela o tem niti govoriti. Ker sem bila zaradi izpadanja las precej prestrašena, poleg tega pa so mozolji na obrazu res hudi, sem "popustila" in po 10 mesecih prekinitve zoper začela jemati tablete.
Letos januarja sem k problemu pristopila znova. Konec januarja sem tablete pustila in uvedla strogo razstrupljevalno dieto, da ugotovim, koliko je za mozolje kriva prehrana. Dieto sem končala pred 40 dnevi in sedaj jem normalno (po priporočilih zdrave prehrane). Mozoljev nimam. Vendar nimam tudi menstruacije. Predvidevam, da zaradi tega, ker sem med dieto izgubila kar nekaj kilogramov in se telo še privaja...
Me je pa zelo strah, kaj bo.
Naročila sem se na pogovor pri ginekologinji. Najprej bi rada opravila hormonske teste in na podlagi rezultatov, v kolikor bo potrebno, reševala težavo z bioidentičnimi hormoni.
In sedaj vprašanje:
Ali je moja namera smiselna? Ali se take težave lahko rešuje z bioidentičnimi hormoni. Bojim se namreč gladke zavrnitve s strani ginekologinje. Kam se v tem primeru lahko obrnem po pomoč?
V naprej se vam zahvaljujem za odgovor.
Default avatar
Pozdravljeni!
Tako glede na simptome, kot tudi na terapijo, ki ste jo prejemali več let, sklepam, da so vam diagnosticirali sindrom policističnih ovarijev. Ta sindrom označuje večja količina androgenih hormonov, kar ima lahko za posledico akne, izpadanje las in motnje menstruacijskega ciklusa. Pogovorite se z vašim ginekologom o možnostih zdravljenja ali blažitve simptomov.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Midve s hčerko sva kupile tole: http://www.vitalmarket.si/izdelek/sulfur-ointment-10/
Moram rečt, da se je krema izkazala precej dobro. Vidiva izboljšave na njeni koži. Zdaj bova porabili do konca, da vidiva kakšna bo koža po končanem tretmaju. Držim pesti, ker ji je res nerodno in si želi imeti čisto kožo ... puberteta pa to.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič