Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

Nadomestni hormoni po operaciji - da ali ne?

Default avatar

trisaam

Pozdravljeni,

stara sem 47 let, pred tednom dni so mi odstranili maternico in jajčnike zaradi številnih obsežnih miomov. Pred operacijo sem imela še vedno redne menstruacije.
Zanima me kako naprej. Vesela bi bila če mi posredujete vaše izkušnje z nadomestnimi hormoni in s kakšnimi težavami se bom lahko srečala. Koliko časa je priporočljivo jemanje nadomestnih hormonov.

Vesela bo vseh nasvetov in priporočil .. hvala v naprej
Default avatar

klaudiyy

Hormone boste verjetno morali nadomeščati, že zaradi preprečevanja osteoporoze in ostalih bolezni pogojenih z nizko ravnjo estrogena. Vendar izberite to kar ponuja narava.
Default avatar

se pripravljam

Prihodnje leto me čaka operacija - preventivna odstranitev jajčnikov zaradi velike verjetnosti pojava karcinoma ovarijev (imam mutacijo gena BRCA-1). Po operaciji mi zdravnik priporoča nadomestno hormonsko terapijo. Imam pa eno povsem preprosto vprašanje: če jemlješ nadomestno hormonsko terapijo in lastne proizvodnje estrogenov nimaš - ali imaš potem tudi mesečne krvavitve ali kako je s tem? Hvala za odgovor.
Default avatar

seeena

Nadomestno hormonsko terapijo jemljem že 10 let (od 35 leta dalje), po odstranitvi maternice in jajčnikov in praktično nimam nobenih težav. Mesečne krvavitve pač ne mora biti, če tudi jajčnikov ni.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič