Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

Suha nožnica kljub temu, da nisem v menopavzi!

Default avatar

AnicaS

Pozdravljeni.
Imam 47 let, oba otroka sem rodila s pomočjo IVF. Stara sta 13 in 7 let. Pred dvemi leti so se začela nočna potenja, zelo boleče dojke, blaga depresija, nemir, anksioznost. Stres in tempo življenja sta me izčrpala in vse kar sem navedla je pripeljalo do kaplje, ki se je prelila čez rob. Leto in pol sem jemala antidepresive po nasvetu zdravnika. Menstuacija mi je začela izostajati. Zatekla sem se v ZG k Dr.Toljanovi in pričela uporabljati bioidentične hormone. V hipu so se končala potenja, dojke so me prenehale boleti,tesnoba se je umirila. Menstruacije so bile redne, neredne, različno. Moja ginekologinja je bila prepričana, da je vzrok v antidepresivih. Danes se počutim dobro, opravila sem s seboj pre-potrebno bilanco in spremenila način živjenja.
Menstruacija se je ustalila, imam pa že kakšno leto dni povsem suho nožnico. Poskusila sem z globulami Fitormil - ni pomagalo, pa z globulami Cicatridina- ni pomagalo. Moja ginekologinja je skomignila z rameni in mi odgovorila, da tako pač je. Pri 47. letih se malce težko sprijaznim s takšnim odgovorom. Skratka, nisem v menopavzi in se čudim kako je torej prišlo do tega? Sem kvečjemu v perimenopavzi,moj LH je bil recej nizek in zato sem tudi začela uporabljati bio-identične hormone. Nisem se navduševala nad klasično hormonsko terapijo, saj je bilo posegov, narkoz, jemanja hormonov v mojem življenju že vse preveč. Težko sem prišla do tega, da sem na koncu s pomočjo epruvete vendarle zanosila in donosila. Progesteron so mi dodajali tudi prve mesece nosečnosti in sem ga izjemno težko prenašala. In tudi sicer mi moja ginekologinja sploh ni omenjala opcije nadomestne hormonske terapije. Njeno mnenje je: tako pač je. Skratka, moje spolno življenje se je sprevrglo v nočno moro. Bolečine, strah, nesproščenost in še bi lahko naštevala. Moja nožnica je POPOLNOMA suha. Mi lahko lepo prosim svetujete?
Default avatar

47 tudi

Če bi imela pri 30-ih suho nožnico bi me zelo skrbelo, a pri 47-ih? Marsikatera ima te težave, pa verjetno ji ni tako hudo, ker tudi spolno življenje pri 47-ih ni več tako aktivno kot pri 30-ih (razen, če imate mladega moža ;-)
Sicer pa obstaja na trgu morje lubrikantov, ki učinkovito navlažijo nožnico. Dobijo se v večjih marketih, drogerijah, lekarnah. Res ni treba, da tako trpite, ker se da pomagati.
Čudite se, da imate te težave, ker imate še menstruacijo. Naj vam povem, da se klimakterične težave pojavijo približno 5 - 7 let pred zadnjo menstruacijo in prav toliko let po njej.
Default avatar

AnicaS

Moje spolno življenje je pač zelo aktivno in moj mož je zgolj tri leta starejši od mene. Kot sem že omenila, mi je popolnoma jasno, da se začno težave prej in začele so se že pred dvemi leti. Te sem tudi opisala. In seveda sem v perimenopavzi.Tudi to mi je jasno. Poskusila sem različne lubrikante in ne pomagajo prav dosti. Posledice so zoprna vnetja, bolečine...začaran krog.
Default avatar

lojka

Pravite, da ste z uporabo BH nekako dosegli ravnovesje hormonov in je glavnina težav izginila. Mogoče pa hormoni le niso tako dobro uravnovešeni , če imate suho nožnico? A se o tem niste pogovorilio z dr. Toljanovo?
Progesteron ste najbrž težko prenašali , ker ste mogoče med nosečnostjo morali jemati visoke doze? Če imate terapijo z BH, je v sklopu le te najbrž tudi progesteron

Lahko poizkusite s kakimi ekološkimi lubrikanti...http://www.bbnatura.si/si/yes-lubrikanti/654/

Sicer pa pomagajo pri suhi nožnici vaginalne globile ORTHO-GYNEST D 3,5 mg , ki vsebujejo estriol, ki je eden izmed estrogenov, menda je ta nežnješi od estradiola. Vseeno ga je treba kombinirati tudi s progesteronom. Mogoče bi pa otem povprašali vašo ginekologinjo ali pa dr. Toljanovo.

Veliko sreče!
Default avatar

AnicaS

Najlepša hvala za zares prjazen nasvet. Se bom posvetovala z obema.
Default avatar

kresničica

ste poskusila mogoče multigyn gel, v lekarni se dobi brez recepta. Dobro vpliva na floro v nožnici, blaži vnetje in srbenje in tudi navlaži nožnico.
priporočam
Default avatar

ancikro

ja multigyn gel je zakon.pri vsakem odnosu ga uporabljam že leta in je vse ok.
Default avatar

boginja60

Ja, tudi jaz prisegam na multigyn gel. Stara sem 53 let in brez tega bi imela bolj malo spolnega življenja, tako pa je lahko lepo kot v mladih letih. Deluje tudi proti glivicam. Samo način doziranja mi ni bil všeč, pa sem iznašla svojega. :-)
Lp in srečno!

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič