Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

novofem

Default avatar
Lepo pozdravljeni!

Stara sem 41 let in se soočam s prezgodnjo menopavzo. Pri 30-ih sem zaradi endometrioze izgubila en jajčnik, pri 37-ih se mi je stanje ponovilo. Menstruacijo sicer še imam, vendar zadnja 3 leta bolj poredko (na cca 40-50 dni, včasih je 2-3 mesece tudi ni). Pri pregledu mi je ginekologinja ugotovila atrofičnost endometrija (pravi, da je moja slika taka kot pri 60-letnicah), poleg tega imam že vsaj 2 leti vse možne simptome menopavze (pogosto potenje in navale vročice podnevi in ponoči, pomanjkanje energije, razdražljivost, občasno boleči spolni odnosi).

Tudi sicer so bile skoraj vse moje zdravstvene težave zadnjih 20 let povezane s hormonskim neravnovesjem - imela sem 5 operativnih posegov zaradi fibroadenoma v dojkah. Trenutna situacija pa je nekaj cist, za katere je predvidena redna UZ kontrola. Enkrat letno naj bi hodila tudi na mamografijo.

Ginekologinja mi je zdaj predpisala Novofem, ki ga jemljem en teden. Čez koliko časa naj bi se pokazali učinki teh tabletk, da bom sploh vedela, če je doziranje zame zadostno? Jemala naj bi ga naslednjih 10 let, ko naj bi nastopila naravna menopavza. Če prav razumem sestavo tabletk, gre za kombinacijo bioidentičnega estrogena in sintetičnega progesterona. Prav zadnji me zelo skrbi zaradi mojih dosedanjih sprememb v dojkah, čeprav so bile benigne.

Glede na vse, kar sem na to temo prebrala, se mi zdi, da bi za začetek verjetno morala narediti vsaj hormonske teste, da vidim, kakšno sploh je moje stanje. Potem pa bi verjetno potrebovala individualno prilagojeno kombinacijo BH estrogena in progesterona.

Lepo prosim za vaše mnenje...

Lep dan še naprej :)
Default avatar
Pozdravljeni!
Če ugotovimo prezgodnjo menopavzo, je hormonska nadomestna terapija zelo zaželena.
Učinek hormonov se pokaže takoj, ko jih začnete jemati. Oblivanje, zmanjšan libido in suha sluznica v nožnici so zagotovo simptomi pomanjkanja estrogenov. Novofem vam bo zagotovo ublažil simptome pomanjkanja estrogenov.
Za hormonsko nadomestno terapijo sicer velja, da nekoliko zveča verjetnost za karcinom dojke, a naj vas to ne odvrne od predlagane terapije. Prezgodnja menopavza in počutje v zvezi s pomanjkanjem hormonov pri 40ih vam nikakor ne koristi.
Laboratorij je le ena od metod za postavitev diagnoze prezgodnje menopavze. Anamneza (pogovor), pregled in UZ so tudi pomembni pri postavitvi diagnoze. Za spremljanje terapije pa menim, da je laboratorijska meritev lahko v veliko pomoč.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Ga. Sabina, najlepša hvala za vaš odgovor.

Po 11 dneh jemanja Novofema opažam, da imam čez dan res malo manj oblivanj, ponoči pa zaenkrat ni bistvenih sprememb in se še kar potim in pogosto zbujam.

Mene sicer skrbi v glavnem vsebnost "zloglasnega" sintetičnega progesterona v tej terapiji.
Ali menite, da v mojem primeru vseeno ne bi bila bolj varna posebej zame prilagojena kombinacija BH estrogena in BH progesterona na podlagi laboratorijskih testov?

Zavedam se, da terapijo vsekakor potrebujem, vendar glede na to, da jo bom imela cca 10 let, bi rada izbrala najmanj rizično kombinacijo za moje zdravje na dolgi rok.

lp
Default avatar
Pozdravljeni!
BH hormonsko nadomestno terapijo vam priporočam.
Prav je, da povem, da so hormoni zdravilo. Vsako zdravilo, tudi hormoni, imajo svoje ugodne in neželene učinke. Predpona bio naj vas ne zavede. Tudi BH so hormoni in dokler ne dokažemo drugače, zanje velja enaka previdnost, kot za kombinirano hormonsko nadomestno terapijo (Novofem npr.).
Bioidentični hormoni so oznaka za hormone, katerih molekula je identična tisti, ki jo izdela človeško telo. Res je, da se način aplikacije lahko razlikuje od kombinirane HNT, ki se predpisuje izključno v obliki tablet. Progesteron je kemično enak tistemu, ki ga proizvajta jajčnik in posteljica v rodnem obdobju. Zaradi tega je za telo bolj "naraven" od sintetičnega nadomestka, gestegenov.
Vedno pa zagovarjam individualen pristop za vsakogar in za vsakršno terapijo!
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni,
stara sem 21 let in aprila sem prenehala z jemanjem kontracepcijskih tablet. Jemala sem jih malo čez 4 leta zaradi aken. Od maja nimam več menstruacij. Ginekologinja me je poslala na odvzem krvi za hormone :
S-FSH: 5,65 mlU/mL
S-LH: 17.86 mlU/mL
S-prolaktin: 18.30 µg/L
Zanima me kakšno je vaše mnenje. Ginekologinja mi je predpisala 3 mesečno hormonsko terapijo z Novofem.
Najlepša hvala za odgovor,
Lep pozdrav

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič