Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

dr. Senčar

Default avatar

Natka01

Pozdravljena dr. Senčar.
Ker sem o vas prebrala veliko pozitivnega, se še sama obračam na vas z svojim problemom. Upam da mi boste lahko pomagala oz. svetovali.
Stara sem 42 let in se že kar nekaj let trudim zanositi, tudi z biomedicinsko pomočjo, vendar brez uspeha. Sicer se zavedam, da mi leta predstavljajo oviro, ampak s tem se spopadam še iz časov, ko sem bila mlajša.
Skratka, sama sem se začela malo bolj poglabljati v hormone in ugotovila, da zna biti problem prav tu.
Teste sem opravila v UKC Lj, na 21. dan ciklusa. Vrednosti so sledeče:

DHEA - S: 2,9
Testosteron: 0,6
TSH: 1,672
T4: 13,12
T3: 4,85
Progesteron: 16,9
Estradiol: 0,36
FSH: 9,31
LH: 10,3

Najbolj me skrbi vrednost DHEA - ja, ki je zelo nizka. Pa me zanima, ali je ta hormon smiselno dodajati?
Zelo bom vesela vašega odgovora. In če menite, da mi lahko pomagate, bom z veseljem prišla k vam na terapijo.

Lep pozdrav, Natka
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Natka01!
Predvsem mislim, da ste v varnih rokah.
Na UKC Lj. je bila narejena raziskava, kjer so pri diagnozi prezgodnja odpoved jajčnikov dodajali poleg ostalih hormonov tudi DHEA. Žal dobrobit tega hormona ni bila dokazana z zadostno statistično pomembnostjo. DHEA je hormon, iz katerega se lahko ob pravilno delujočih encimskih reakcijah, v telesu stvorijo spolni hormoni (estrogen, testosteron). Receptorji za sam DHEA pa ni poznan.
Če se pogovorite z lečečim zdravnikom na UKC Lj., oddelek za reprodukcijo o dodajanju tega hormona, sem prepričana, da vam bo prisluhnili. Z DHEA imajo prav oni veliko izkušenj.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

vesna abraham

Tudi sama se obračam na vas.glede mojih težav, Stara sem 52 let. ravno danes sem bila na pregledu in brisu pri ginekologu,Pojavljajo se mi že menopavzne težave.čeprav imam še redno menstruacijo,Zdravnica mi je predpisala Vagifem vaginalete 3xna teden.Berem navodila in stranske učinke,zato nisem prepričana, da bi jemala.Prosim, da mi vi svetujete, ali se to predpisuje brez dodatnih laboratorijskih preiskav in na kaj delujejo vaginalete, Najlepše hvala za odgovor
Default avatar

MaraPika

Spoštovana gospa Senčar.

Približno leto dni se že soočam z ponavljajočimi vnetji nožnice. Ginekolog mi je že predpisal od Canestena, pa Betadine, in še nekaj (10 dnevno terapijo pa dve tableti na dan)...žal se zadeva ni uredila, mogoče le to, da je srbečica, ki je bila neznosna (praskanje dobesedno do krvi...) sedaj skoraj izzvenela. Ker v tem času tudi spolni odnosi niso mogoči, me že pošteno skrbi, kaj in česa se naj še lotim, da bi zadevo sanirala. Zamenjala sem prehrano, izogibam se sladkorju in beli moki, vse pač kar sem prebrala, da lahko vpliva na vnetje...Menstruacije imam redne. Pred leti sem imela endometriozo, zdaj je ok.
Prosim vas, predlagajte mi, kaj še naj. Lahko pridem k vam na pregled? Potrebujem za to napotnico?
Vesela bom vašega odgovora. Lep pozdrav in hvala.
Default avatar

spirulina

Pozdravljeni,

Pozdravljeni, prosila bi vas za vase mnenje in ra zlago rezultatov krvne slike, test je bil narejen na 21.dan ciklusa: S-Estradiol ng/L 96.80 S-Testosteron μg/L 0.252 S-Progesteron μg/L 2.58 S-FSH IU/L 6.37 S-LH IU/L 8.28 S-Kortizol nmol/L 267.7 DHEA-S μmol/L 4.00 S-Vitamin D total μg/L 21.5 S-TSH mIU/L 1.59 S-T4 Prosti pmol/L 12.60 S-T3 Prosti pmol/L 4.28 Reverse T3 (RT3) 57.0 pg/ml
Imam 35 let, pogosto me obide popolna utrujenost, omotica, upade mi tudi koncentracija. Obcasno imam tezave z nespecnostjo, veckrat sem razdrazljiva, se posebej, kadar slabo spim. Ali so moji hormoni v neravnovesju? Bi prislo v mojem primeru v upostev zdravljenje z bioidenticnimi hormoni? Ali glede nespecnosti svetujete uporabo melatonina? Hvala za odgovor.
Default avatar

Irena 01

Spoštovana g.dr. Senčar Zelo veliko pozitivnih komentarjev sem prebrala, pa bi tudi jaz dodala vprašanje. Stara sem 59 let in se že nekaj let upiram menopavzi. Jemala se že nadomestne hormonske tablete nazadnje Aktivele, bila sem zadovoljna z njimi a sem ji prenehala jemati ker mi je začel nagajati pritisk, težke in boleče noge. Z pritiskom nimam več večjih problemov imam pa problem valovov. Sprašujem pa to ali je to normalno da najprej občutim hlad potem pa mi začne toplota naraščati od sredine hrbta in se nadaljuje v roke in noge pri tem pa je občutek tega pritiska boleč. da je ta občutek boleč nisem nikjer do sedaj zasledila. To se mi dogaja nekajkrat na noč, čez dan pa pri tem čutim tudi neko nervozo in pritisk na vodo.Kaj naj sedaj jemljem, da mi bo lajšalo te tegobe.Activele ne jemlem 2 meseca..Lpo vas pozdravlja Irena
Default avatar

Marija123

Pozdravljeni lepo prosim za vaš nasvet:danes sem bila pri ginekologinji ker mi je zamujala menstruacija dober teden in mi je test pokazal nosečnost. Pri pregledu maternice pa je našla 5 cm miom in rekla da ne vidi nosečnosti ampak me je vseeno poslala na odvzem krvi katere rezultati bodo jutri. Lepo prosim kaj mislite če nisem noseča zakaj nisem dobila menstr. ki sem jo drugače imela redno? Hvala za prijaznost in odgovor
Default avatar

mia1234

pozdravljeni ga. Senčar,

toliko krasnih, strokovnih in srčnih pohval kot jih slišim na vaše delo in vašo osebnost ne slišim pogosto. vsi pravijo, da jim polepsate dan.

v bodoče imam sicer plan priti k vam v ambulanto, ampak vseeno imam par vprašanj ze prej:

imam 30let in policistične jajčnike ter neredne mile in kratke menstruacije. v mlajsih letih sem cca 5let jemala kontracepcijo lindynette20.
nimam v planu zanosit se kaksno leto, vendar vseeno bi rada imela redne menstruacije in zdrave jajcnike, ne glede na mojo odlocitev o otroku. ne zelim pa resevati svojih tezav s sinteticnimi hormoni, ampak cim bolj naravno in tudi normalen casovni okvir zdravljenja me ne moti, kliub temu da bi vsi radi resitev cez noc. imam cas in potrpljenje za svoje telo.
prebrala sem ze veliko na to temo, predvidevam da imam dominantnost estrogena oz. predvidevam da je najbolje da naredim hormonske teste, kajne?

seveda se trudim cimvec pravilno spati in zmanjsevati stres in zdravo prehranjevati, vendar me vseeno zanima vas nasvet glede pristopa k celotni sliki: kaj menite glede na moj primer o kremi z jamom (napro, ki vsebuje diosgenin (fitoprogesteron)? zdravljenju z bioidenticnimi hormoni (ali jih predpisujete tudi vi)? predvidevam, da superzivila, ki naj bi uravnavala hormonsko ravnovesje (kot so npr: ashwaganda, maca, kitajska angelika, ipd.) ne priporocate?

moj ginekolog mi namrec pravi, da je lahko posledica jemanja bioid.hormonov zaradi nepravilne kolocine oz. da je nemogoce vedeti koliko se dejansko absorbirajo le-ti hormoni, za razliko od sinteticnih, lahko tudi rakava tvorba? zato ker nisem strokovnjak na tem podrocju, bi vas prosila za vas nasvet glede na to, da imam obcutek, da ste strokovnjak, ki je dejansko odprt za ljudi tudi, ko vas vprasajo o kaksnih netipicnih moznostih?

hvala vam ze vnaprej za vsako vaso razjasnitev in razlago mojih tezav in morda kak nasvet.

srčna hvala!
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Marija123!
Zamuda menstruacije za en teden je tako zelo vsakdanji pojav, da niti ne vem, če jo lahko imenujemo "zamuda". Ne vem, ali bi bila nosečnost želena ali ne.
Hitri test za nosečnost je tako zelo občutljiv, da je lahko lažno pozitiven, tudi, če niste noseči. Če ste noseči, se po enem tednu nosečnost morda z ultrazvokom še ne vidi. Tretja možnost bi bila nosečnost izven maternice, ki je v zgodnjih fazah tudi ni lahko razpoznati z ultrazvokom (laboratorij pa jo bi zagotovo potrdil). Lahko pa se je samo malce podaljšal ciklus iz različnih vzrokov.
Ni razloga za skrb.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Mia1234!
Zdravljenje je možno le po pravilni postavitvi diagnoze. Sama se nagibam k najmanj invazivnim metodam zdravljenja, prav tako, kot vi. Sindrom policističnih jajčnikov je povezan z moteno toleranco za glukozo. V prvi vrsti pride v poštev dieta. Jaz vas ne poznam in zares ne morem sodit, kje se lotit zdravljenja. Dodatki prehrani pa zagotovo niso prvi izbor zdravljenja policističnih jajčnikov.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

TinaaM

Tudi jaz lahko samo pohvalim! Nedavno sem bila v njuni ordinaciji na laserju in lahko rečem, da sem se prvič počutila, kot da je nekomu moje zdravje in počutje zares pomembno. Si želim, da bi več zdravnic/ginekologinj tako s srcem opravljalo svoje delo.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič
cron