Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

Hormoni in zdravljenje

Default avatar

kotalka

Hvala za odgovor. Kakšno funkcijo ima pa progesteron na TSH, T3, T4?
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Upam, da sem končno napisala tako, da se je dalo razumeti.

Neposredno se progesteron ne vplete v poti povratne zanke ščitničnih hormonov in nadzornih hormonov za delovanje ščitnice (receptorski mehanizem). Posredno pa upad spolnih hormonov pomeni za organizem spremembo v metabolnih potrebah organizma. Na tej poti sta zagotovo povezana oba hormona v hormonskem informacijskem sistemu organizma.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

kotalka

Junija 2011 sem imela izvid ščitnice 3,8, pol leta kasneje 5,3. Naj počakam, ali ima smisel, da grem do tirologa?
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Seveda ima smisel, da greste k tirologu! Menim, da to ni samo priporočljivo, ampak potrebno!
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

speela

Spoštovani,
tudi jaz imam verjetno težave s hormoni. Že 3 leta se trudiva z zanositvijo,a skozi neuspešno. Za nama je 1 poskus umetne oploditve, neuspešen, takoj v naslednjem ciklu pa naravna zanositev,a žal izvenmaternična.
Poskusila sem že homeopatijo, bioenergijo in nenazadnje akupunkturo. Težava, ki me muči zadnja leta pa so izcedki 10 dni pred menstruacijo in zelo boleče menstruacije 1 in 2. dan. Bolečine v križu in spodnjem delu trebuha, ki jih spremlja driska.
Izcedkom noben ginekolog ne posveča pozornosti, a sem res zaskrbljena za radi tega, saj vem, da ni normalno, da je krvavitev 14 dni v mesecu.
Za nameček težav, pa je sedaj še partner zbolel za tumorjem na modu, bil operiran in v četrtek imel kemoterapijo, tako da zdaj leto dni ne smeva delati na otročku. Skratka nabralo se nama je težav pri skoraj 34 letih in kar nevem, kaj naj...
Hvala lepa za vaš odgovor že v naprej. Špela
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Zelo mi je žal, da ste se znašli v tem položaju pri 34. letih.
Skrbi imate veliko. Dolge menstruacije so lahko celo posledica stresa, ki ga preživljate, ne vzrok.
Bolečine ob menstruaciji so najmanj, kar zdravniki znamo lajšati. Čustvena bolečina pa se ne da odpraviti tako zlahka. Upam, da imata vso podporo, ki jo nudi medicina v primeru težjih bolezni.

Marsikdo bi bil izgubljen v takšni situaciji, v kakršni ste se znašli. Ne verjamem, da bi v tem trenutku hormoni rešili vse vaše težave. Zagotovo pa vam pripadajo vse preiskave v zvezi z neplodnostjo, ko bo čas za to. Tudi laboratorij in hormonska terapija so del tega.

Lp., Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

Lajf-Je-Lajf

Jaz sem tudi komaj nekaj čez 30. In sem se odločila da mojih hormonskih težav ne bom kar več spregledovala in jih enačila z mislijo, da je to normalno. Imam narejen faks na farmaciji, če ni potrebe po zdravilih, po njih ne posegam. Imam neredne, močne mestruacije, moja mama mi je umrla zgodaj za rakom, teta je hvala bogu preživela raka na dojki, zdaj pa je še moja druga mama (mačeha) bila diagnosticirana z pozitivnimi mikrokalcifikacijami na dojki, ki so kao hormonskega izvora.
Tako, da sem se okoli pozanimala in se bom zdaj testirala na hormone sama. Baje je zelo zanesljiv laboratorij na Toplarniški v LJ (od Inštituta), kamor tudi veliko privat zdravnikov pošilja svoje vzorce. Na podlagi izvida bom šla do zdravnika in seveda pravilno ukrepala naprej. (bioidentični hormoni, prirejena prehrana,...)
Srečno vsem! Jaz bom ukrepala zdaj, ne ko bo kak neprijeten izvid.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Bioidentični hormoni so hormoni, ki so po kemični formuli identični človeškim, izdelani pa so sintetično. Če bi želeli, da so naravni, bi jih pridobivali iz krvi ali urina žensk. Le v tem primeru bi bili povsem naravni (samo ženska v naravi zna izdelati ženske hormone).
Hormoni pa naj bodo bioidentični ali ne, lahko vplivajo na rast hormonsko odzivnih tumorjev! Tudi ženske, ki nikoli niso jemale nobenih hormonov lahko zbolijo za rakom na dojki. Tudi njeni lastni hormoni lahko vplivajo na rast hormonsko odzivnih tumorjev, ne samo bioidentični ali hormonska nadomestna terapija.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

pep

Pozdravljeni,
že v naprej se opravičujem, ker bo moj opis težav malce daljši. Ne delam si utvar, sa so le-te največje možne pod soncem in se zavedam, da ima precej žensk resnejše tegobe, vendar pa se mi zdi, da je moje hormonsko stanje dovolj kaotično, da lahko vodi v resnejše zdravstvene probleme, medtem ko kvaliteta mojega življenja že nekaj let ni najboljša. Ob prebiranju različnih strokovnih, pol strokovnih in lajičnih razprav, tako v knjigah in predvsem na internetu, pa sem tako kot marsikdo, popolnoma zmedena v upanju, da mi bo uspelo težave rešiti na najboljši možen način, s tem mislim na povrnitev hormonskega ravnovesja, povrnitev kvalitete življenja s kar se da malo stranskih učinkov in izogib morebitnim boleznim, ki lahko nastopijo ob nadomestni hormonski terapiji ali brez nje.
Stara sem 39 let in iz osebne odločitve nikoli nisem rodila. Pred kratkim sem opravila izredni ginekološki pregled, ker že 5 mesecev nisem dobila menstruacije. Hkrati so me predvsem ponoči začela pestiti vročinska oblivanja, zaradi česar sem pomislila, da sem očitno že v meni. Pred dvema letoma je bilo stanje glede menstruacije ravno nasprotno. Cikluse sem imela včasih kar na 14 dni, trajali so praktično 10 dni, tako da sem imela menstruacijo tako rekoč ves čas. Gineologinja mi je takrat ultrazvočno pregledala jajčnike in ni odkrila ničesar posebnega, predpisala pa mi je, mislim da trimesečno kuro s tabletami primolut nur. Za časa jemanja tablet je bilo vse v redu, potem pa so se stvari spet vrnile k močnim, prepogostim in dolgotrajnim menstruacijam. Z ginekologinjo sva spet ponovili kuro s tabletami. Potem sem pa istočasno spremenila prehrano. Ko sem analizirala svjojo dotedanjo prehrano, sem ugotovila, da je verjetno kar 80% sestavljena iz ogljikovih hidratov. Zdaj že več kot leto jem zelo pestro, veliko doma pridelane zelenjave, sadja, nepredelane žitarice (to že prej nisem), veliko dobrih maščob (oreščki, oljčno olje, avokado, semena...), manjše divje ribe, občasno tudi meso, salam in podobnih stvari pa tako ali tako nikoli nisem jedla. Sladkarije, ki sem jih prej prekomerno uživala, ne jem več. Ker sta bili sprememba prehrane in druga kura primoluta nekako istočasni, ne vem, kaj od tega, če sploh kaj, je vplivalo na spremenjen menstrualni ciklus - namreč po tem sem imela menstruacijo le še na vsaka dva meseca. Naj omenim, da nisem kaj pretirano shujšala, ker sem bila že prej bolj drobne postave (168cm/54 kg - zdaj pa imam kakšno kilo manj). Priznam, da mi je takšen menstrualni ciklus po enoletni "divji" menstruaciji kar ustrezal, zato nisem ukrepala, dokler ni menstruacija izginila in so se začela vročinska oblivanja. Ginekologinja pri ultrazvoku jajčnikov ni odkrila ničesar posebnega, ponovno mi je predpisala primolut kot 10 dnevni test, da vidiva, če se bo menstruacija odzvala. Po treh dneh prenehanja jemanja, je menstruacija prišla, a je bila komaj opazna. Sem pa še preden sem začela jemati primolut, samoplačniško opravila testiranje hormonov - vrednosti pa so takšne:
S-TSH = 2,22 mIU/L
S-T4 prosti = 16,35 pmol/lL
S-estradiol = <5 ng/L
S-testosteron = <0,025 ug/L
S-progesteron = 0,186 ug/L
S-FSH = 158,5 IU/L
DHEA-S = 3,21 umol/L
Pri ponovnem pregledu pri ginekologinji še nisem bila, sem pa naročena v kratkem. In prav zato vam pišem, ker bi bila rada kar najbolje pripravljena. Namreč, pri zadnjem jemanju primoluta, sem bila čisto drug človek. Razpoloženja so se mi menjavla praktično iz minute v minuto, tudi glavoboli so bili prisotni, voda v telesu, medtem ko so bila vročinska oblivanja še pogostejša in zelo neprijetna. Rada bi namreč vedla, če je to sploh mogoče, kakšno hormonsko zdravljenje glede na moje izvide, bi bilo spoh najboljše, z najmanj stranskimi učinki. Nekje sem prebrala, da je nadomestno hormonsko zdravljenje res zadnja stvar, ki naj bi se je človek poslužil. Ampak glede na izvide in glede na to, da bolj zdravo, kot živim sicer, bi že težko, mi verjetno kaj drugega ne kaže? Ali se vam zdi, da bi potrebovala še dodatni pregled pri endokrinologu? Naročila sem se tudi na posvet pri dr. Sanji Toljan, ki prakticira z bioidentičnimi hormoni, za katere pa spet lahko preberem vse mogoče. Skratka, kot vidite, sem zelo zmedena glede naslednjega koraka, zavedam pa se, da nekaj moram ukreniti, če se želim izogniti boleznim, ki so povezane s hormonskim razsulom in seveda tudi propadu partnerske zveze, saj me pomanjkanje spolne sle pesti že več let, kar sem sicer pripisovala drugim razlogom.
Prosim vas za komentar mojih izvidov in opisanega stanja ter za usmeritev k nadaljnim korakom.
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Pep!
Glede na napisano, mislim, da imate skrbno zdravnico in da ste v varnih rokah.
Laboratorijski izvid kaže, da ste v prezgodnji menopavzi. Ščitnica deluje normalno.
Mislim, da hormonska nadomestna terapija, katerekoli vrste, ni najslabše, kar se vam lahko zgodi v življenju (kakor ste opisali).
Pri prezgodnji odpovedi jajčnikov, vam priporočam hormonsko nadomestno terapijo. Z vašo zdravnico pa se pogovorite o tem, katero. Ona vam bo natančno povedala kaj so prednosti in slabosti predlaganega zdravljenja.
Želim vam, da bi vam dodajanje hormonov pomagalo in da se vam čimprej povrne zaupanje v hormonsko zdravljenje.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

pep

Spoštovana dr. Senčarjeva, najprej najlepša hvala za vaš odgovor.
Moram povedati, da sem si v dneh, od kar sem se na vas obrnila s svojimi skrbmi, prebrala celotni forum na temo "bioidentični hormoni" in sem zdaj pomirjena, manj zmedena in predvsem odločena, da se s težavami spoprimem s pomočjo bioidentičnih hormonov. Res sem hvaležna, predvsem vam in uporabnicam foruma, ki svoje težave delite z drugimi - ogromno stvari sem se naučila. Res neprecenljiva vrednost informacij. Hvala torej vsem!
V tem tednu sem tudi že opravila pregled, oziroma posvet pri svoji ginekologinji. Prav ste ugotovili, res je skrbna in sem ji hvaležna za vse. Je pa na žalost njen odnos do bioidentičnih hormonov nadvse odklonilen. Iz pogovora, ki sva ga imeli na mojo pobudo, sem nekako doumela, da o tej temi niti ni preveč seznanjena, ampak pustimo to, saj nimam namena, da bi kogarkoli obrekovala. V glavnem, predpisala mi je tablete Qlaira, za katere sem potem nekje prebrala, da celo vsebujejo bioidentični estradiol, kar potrjuje vašo ugotovitev, da nekateri ginekologi nevede celo predpišejo bioidentične hormone.
Sem se pa odločila, da bi vseeno raje, glede na to, da bom verjetno na HNT več let, preizkusila magistralna zdravila, zato sem se za pregled že naročila pri vas. Upam, da vam je to prav. Termin imam v marcu in bom z veseljem počakala. Zaenkrat se dobro počutim, nimam nihanja razpoloženj, tudi valunge so se zaenkrat potuhnile. Zato zdaj tudi ne bi začela z jemanjem predpisnih-mi tablet. Zanima me tudi, ali se vam zdi potrebno, da preden vas obiščem, opravim še kakšen test hormonov, ali bo dovolj ta, ki sem ga opravila decembra?
Lepo vas pozdravljam in še enkrat hvala.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Hvala za prijazno pismo.
Zdravila Qlaira so kontracepcijske tabletke in ne vsebujejo bioidentičnega estradiola. Kar je pri njih najbolj "naravno" je oponašanje cikličnega mesečnega nihanja v količini dodanih hormonov.
Bioidentični estradiol je sicer sestavina v hormonski nadomestni terapiji.
Razlika med hormonsko kontracepcijo in hormonsko nadomestno terapijo je že teoretično precejšnja. Pri kontracepciji ustavljamo naravno delovanje jajčnika. Do ovulacije ne sme priti, saj želimo preprečiti zanositev. Hormonsko nadomestno zdravljenje pa ne deluje kot kontracepcija. Predpisujemo ga, ko jajčnik preneha s svojim delovanjem. Dodajamo hormone, ki jih jajčnik sam ni več zmožen izdelati po menopavzi. Obe terapiji imata vsaka svoje mesto v življenju ženske.
Ne potrebujete novega laboratorijskega izvida, ker se v kratkem času ne bo veliko spremenil.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič