Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

izostanek menstruacije

Default avatar
Spoštovani,

Že dve leti imam zelo neredne menstruacije. Pred dvema letoma je moral ginokolog sprožit cikel, lansko leto poleti pa je menstruacija zopet izostala za tri mesece, potem pa se je ponovno vzpostavila nazaj (morda je pomagala akumpuktura in zeliščni napitek kitajske zdravnice).

Lani poleti sem bila na testiranju hormonov iz sline in je pokazalo, da imam premalo progesterona. Priporočena mi je bila naravna progesteronska krema (bioidentični hormoni).

Dvakrat sem šla na krvni test hormonov na tretji dan menstruacija in so bili izvidi naslednji (brez da bi se mazala s kremo):
junij 2011
estradiol 311,6 (normalna vrednostdo 165,5)
FSH 10,8
LH 11,54

oktober 2011
estradiol 22,22
FSH 20,80 (normalna vrednost do 12,5)
LH 5,99
Prolaktin 11,79

Ginekološki pregled spetembra 2011 je pokazal sum na PCO, vendar je pri tem ostalo. Moja zadnja "normalna" menstruacija je bila 20.10.2011 (torej ravno za čas drugega testiranja hormonov).

Potem je dolgo ni bilo in sem se začela mazati z naravno progesteronsko kremo ter je neka šibka krvavitev nekaj dni bila. To je bilo 15.12.2011. Potem sem se mazala do ovulacije (glede na bazalno temperaturo), ampak menstruacije ni bilo po 14 dneh. Mazati sem se nehala in menstruacije še kar ni.

Bojim se, da imam pri svojih 33 letih že začetek menopavze.Seveda bi si pa želela še enega otroka. Hvala bogu, da enega imam (zanosila brez problemov po 6 mesecih). Z možem leto in pol ne uporabljava zaščite, ampak nama je jasno, da pri meni stvari niso ok.

Moj ginekolog je rekel, da gre za hormonske motnje in da bo pač trajalo dlje, da zanosim. Ker hormonsko neravnovesje vsekakor vpliva na zdravje, da ne govorim o možnosti zanositve, bi morda terapija z bioidentičnimi hormoni pod strokovnim nadzorom, pomagala.

Mi lahko prosim podate svoje mnenje?

Najlepša hvala,

van-er
Default avatar
Pozdravljeni!
Diagnozi PCO se postavi na podlagi značilnih simptomov (anovulacije), znakov (poraščenost), UZ izvida, tudi s pomočjo laboratorijske preiskave. V laboratorijskem izvidu so poleg razmerja FSH/LH (povečan LH), povišane vrednosti androgenov (testosteron). Za PCO je značilna tudi insulinska resistenca in posledično kompenzatorna hiperinsulinemija.
Postavitev diagnoze je torej dosti kompleksnejše, kot bi bilo možno samo s poznavanjem teh dveh predloženih izvidov.
Progesteron deluje v drugi polovici menstruacijskega ciklusa, torej po ovulaciji. Če ste progesteron vnašali v telo do ovulacije, je terapija povsem neustrezna.
Predlagam, da z vašim ginekologom najprej ugotovita, ali je vzrok za težave PCO ali ne. Terapija za PCO je precej bolj kompleksna kot je mazanje s progesteronsko kremo. Čimprej poiščite pomoč, predvsem, če želite še enkrat zanosit.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Spoštvani,

Hvala za odgovor. Sem narobe napisala. Mazala sem se po ovulaciji, ne do ovulacije.

Našteti znaki pri meni ne ustrezajo. Glede na UZ je bil en jajčnik "malo" policističen, to je vse kar sem zvedela od ginekologa, prekomerno poraščena nisem, nivo sladkorja v krvi je normalen.

Malo se počutim v kotu, ker ginekolog težav ne jemlje resno in kot vzrok vidi hormonsko neravnovesje. Očitno bom morala prosit za pregled pri specialistu.

Glede na vaš odgovor sklepam, da nimate nobenega drugega mnenja kaj bi lahko bilo narobe z mano? Kakšen napotek? Naj prosim za pregled pri endokrinologu?

Lep pozdrav,

van-er
Default avatar
Pozdravljeni van-er,

žal mi je za vaše težave, vendar res toplo svetujem, da čim prej pojdite do specialista za neplodnost, ki vas bo jemal resno. Tako ugibanje in eksperimentiranje vam zelo verjetno krade čas, meni je odžrlo kar nekaj let, ker je bila ginekologinja prepričana, da imam težave v glavi in da se ne mudi, bile so pa v maternici. Vsaj po osnovno diagnostiko stopite čim prej tja, kasneje se še vedno lahko odločate, kaj od terapije je vam osebno sprejemljivo in kaj ne.

Veliko sreče!
Default avatar
Strinjam se z vami. Čimprej naj vas ginekolog napoti v ljubljanski ali mariborski klinični center, klinični oddelek za reprodukcijo. Tam bodo opravili potrebno diagnostiko in določili nadaljne postopke.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
pozdravljeni

stara sem 27 let in pred 5.meseci sem imela laporoskopski poseg(endometrioza jajcnikov)...prejsnji mesec pa so se zacele tezave..menstruacija mi je izostala za vec kot mesec dni..potem sem jo dobila 2x v roku 16 dni..a mi lahko kdo pove kaj bi lahko bilo narobe....PROSIM.ker me zelo skrbi
Default avatar
pozdravljeni.starasem 36 let.do februarja letossem imelaredno menstruacijo,ledasem imela zadnje tri mesecezelo mocno,marca mi je zamik naredila za 10 dni imela sem jo le tri dni in to zelo mocno sedaj aprila bi jo morala dobiti 4 aprila po novem izracunu pa je spet nisem dobila,pocutim pa se zelo slabo non stop sem zejna vrti se mi in nimam energije.kaj storiti.hvala za vas odgovor
Default avatar
odkar sem nehala jemati kontracepcijsko in sem dopolnila 30 let nimam urejene menstruacije. Sprva se nisem sploh ubadal s tem. Zdaj pa ko sem raziskovala po literaturi glede hormonskega neravnovesja (zaradi mame) sem pa videla številne zapise, da to ni tako nedolžno, celo če je posledica hormonskega neravnovesja, kar lahko kasneje vodi v druge kronične težave.
Tako da se tudi jaz, kot moja mama, bom testirala na proste hormone v slini pri laboratoriju na Toplarniški (ker so edini v SLO ki delajo to). Pa bomo videli.
aja, kot 24 letnica so tudi meni v enem obdobju predpisali tablete za spanje in antidepresive. Baje je tudi to lahko povezano. Potem sem spremenila prehrano in je bilo boljše in sem sama nehala jemati tablete.
Default avatar
Pozdravljeni,
zanima me koliko možnosti zanositve ima ženska,če je sterilizirana,ali se je to že zgodilo? Ker, če to ni možno, bom vsaj vedela, da sem v meni.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Johani
Default avatar
Pozdravljeni,
Ali so na tem forumu vedno tako neažurni z odgovori?

Lp.
Johani
Default avatar
To ni forum kjer odgovarjajo strokovnjaki, ampak obiskovalci foruma. Če želiš odgovor strokovnjaka, vprašaj na forumu Porodništvo in ginekologija, kjer odovarjajo ažurno in strokovno

lep dan
Default avatar
Hvala, za odgovor.
Lp.
Johani
Default avatar
Pozdravljeni! Že sedem let jemljem antipsihotike in antidepresive. Menstruacijo sem imela ves čas redno, zadnje leto pa je nimam več. Kakšno terapijo lahko uvede ginekolog? Stara sem 30 let.

Hvala in lep pozdrav!

Solo1
Default avatar
Pozdravljeni!

Zanima me, če poleg hormonskih terapij, obstajajo še drugi načini (določena prehrana, alternativna medicina ...) do ponovne vzpostavitve redne menstruacije?

Zadnjo redno menstruacijo po naravni poti sem imela novembra 2009. Ko je po 3 mesecih še ni bilo, sem obiskala ginekologa. Po pregledu sva se dogovorila, da še malo počakava, saj se mi je nekaj podobnega že zgodilo, poleti med osnovno in srednji šolo, ko mi je menstruacija zamujala 4 mesece. Ker se stanje vseeno ni popravilo, mi je predpisal hormonsko terapijo za 3 mesece. Menstruacije prvič ni bilo. Terapijo, vendar z drugimi hormonskimi tabletami, sva še enkrat ponovila in menstruacije se je pojavila za tiste 3 mesece. Naslednje pa ni bilo. Tak scenarij se ponavlja že skoraj 4 leta. V času jemanja hormonskih tablet (3 ali 6 mesecev) mestruacija je, takoj po prenehanju jemanja tablet, je stanje enako kot prej. Zdi se mi, da sem pri svoj 23 letih premlada, da bi jajčniki 'spali'. Res je, da sem bila v času, ko sem menstruacijo izgubila, pod hudim stresom in sem kasneje tudi močno shujšala. Že pred kakšnim letom sem vse izgubljene kilograme pridobila nazaj. Poleg tega imam hipotirozo in jemljem euthyrox.

Malo sem že obupana, ker nič ne kaže na spremembo na bolje. Naveličana sem nenehnega jemanja hormonskih tablet, saj se mi zdi, da mi vsaka terapija ponovno poruši nastalo ravnovesje v telesu. Zanimivo je tudi, da imam skoraj vsak mesec nekakšen PMS, podoben kot v času, ko sem menstruacijo imela. Približno ob istem času v mesecu se mi pojavijo mozolji, postanem razdražljiva in imam ogromen apetit. Ali je to nakjučje, ali se moje telo vseeno trudi, da bi do mestruacije tudi prišlo?


Hvala za odgovor!
Default avatar
Pozdravljena, obupanka!

Predlagam, da se s svojim vprašanjem obrneš na zdravnico, ki odgovarja v forumu BIOIDENTIČNI HORMONI. Tvoje vprašanje po mojem mnenju zahteva strokovno razlago, na tem forumu pa se pogovarjamo bolj " laiki".

Upam, da bodo tvoje težave čim prej minile.

Pozdrav, Brigita
Default avatar
Kot pravi Brigita, obrnite se na vašega ginekologa, on vas najbolje pozna, gotovo je že opravil UZ in morda tudi hormonske preiskave (FSH, LH, AMH, prolaktin?). Lahko da gre pri vas za SPCO, saj očitno ne ovulirate. Odsotnost menstruacije sicer ni bolezen, je pa nekaj bolezensko to, kar privede do njene odsotnosti. Tudi stres in hujšanje lahko povzročijo takšne motnje, a dvomim, da je pri vas to edini razlog. Dokler ne želite zanositi je dovolj, da sprožite odtegnitveno krvavitev vsake 3-4 mesece, ko boste želeli zanositi pa bo verjetno potrebna stimulacija jajčnikov.

Matjaž
Default avatar
živjo! pred 5 dnevi sem imela zaščiten spolni odnos(s kondomom) tisti dan oz dan kasneje naj bi dobila menstruacijo pa je še zdaj nimam..naj opravim test??

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič