Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

stresna urinska inkontinenca

Default avatar

romanade

Spoštovani!

Imam težave s stresno urinsko inkontinenco. Stara sem 37 let, rodila sem 3 x. Urin mi uhaja samo pri telesnih aktivnostih, kot so poskoki, tek ali hitra hoja po hribu navzdol, včasih tudi pri kihanju. Keglove vaje delam zadnjih pet mesecev, 30 do 50 ponovitev na dan. Bila sem na pregledu pri ginekologu, ki menim, da me ni vzel dovolj resno. Predpisal mi je tablete Emselex, za katere menim, da v mojem primeru niso ustrezno zdravilo, saj na priloženih navodilih ni nikjer navedenih takih simptomov, kot jih imam jaz. Sedaj sem v dilemi ali naj to zdravilo sploh jemljem, saj kot vidim imajo tudi veliko stranskih učinkov. Ali naj še naprej vztrajam samo pri Keglovih vajah ali vseeno poskusim z omenjenimi tabletami? Hvala za vaš nasvet.

Darja
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Kot ste opisali, gre pri vas za stresno urinsko inkontinenco in zdravljenje z Emselexom ne bo pomagalo. Emselex ali Darifenacin je zdravilo, ki se predpisuje za urgentno urinsko inkontinenco (ne stresno!).
Ker ste mladi in je stresna urinska inkontinenca verjetno posledica porodov, vam priporočam zdravljenje z laserjem. Operacija z laserjem je ambulantni poseg, neboleč, brez anastezije. S posebnim, za to namenjenim laserjem, remoduliramo kolagenska vlakna v sprednje stene nožnice. Na ta način dvignemo mehur. Vezivna vlakna spet dobijo primeren tonus, kar zagotavlja pravilnejšo lego mehurja in s tem ponovno vzpostavitev pogojev za zadrževanje urina. Zdravljenja stresne urinske inkontinence z laserjem je zelo malo invazivna, enostavna in kot kaže do sedaj, zelo uspešna metoda.
Izvajajo jo ambulantno, v Ljubljani, Ambulatorij, Savska 10. Za pregled, pogovor in ev. terapijo se lahko naročite na telefon: 01 280 3270.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

Contiform

Pozdravljeni,

v Sloveniji je sedaj končno na voljo medicinski pripomoček Contiform, ki lajša simptome stresne urinske inkontinence.

Contiform omogoča takojšnje olajšanje in nadzor nad odvajanjem urina kadar to najbolj potrebujete. Ponuja vam diskreten način, kako preprečiti vsakodnevne težave z stresno urinsko inkontinenco. Sedaj boste lahko ponovno opravljali vse aktivnosti, tudi telesne aktivnosti kot so hoja, tek, telovadba samozavestno in brez bojazni pred uhajanjem urina

Za več informacij vas vabimo, da obiščete našo Contiform Slovenija internetno stran.
Ekipa Contiform Slovenija
Default avatar

cvetka drevenšek

pozdravljeni - stara sem 58 let in imam inkotinenco oz. mi uhaja voda pri smejanju, poskokih , hitrih korakih, dviganuu brremen..(rodila sem dva otroka). ..pri zdravniku še nisem bila. Danes sem gledala oddajo na tv in go .Senčar je omenila tudi zdravljene oz. poseg z laserejhem ali nekaj takega ( prepozno sem začela gledati, tako, da nisem vsega slišala). Zanima me, kam se lahko obrnem za natačnejša pojasnila ali sem primerna za tak poseg in koliko to stane - za morebitni odgovor se vam v naprej lepo zahvaljujem in va s pozdravljam!
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Po opisu vaših težav, je velika verjetnost, da bi vam terapija z laserjem lahko pomagala. Za vaša vprašanja sem vam na voljo v Ambulatoriju, na Savski 10 v Ljubljani, tel.:280 32 70 ali na mailu: sabina.senč[email protected]
Pregled in poseg staneta 700 evrov.
Lp., Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

krarika

Stara bom 50 let in tudi sama imam težave z uhajanjem urina. Jemljem tablete Emseleks, ki pa težae ni izboljšalo le tako pogosto me ne tišči na vodo in bolj se izprazni mehur,kod pred jemenjem zdravila.. Težave imam že 12 let, a je iz leta v leto slabše tako, da brez vložkov že ne morem biti.Leta 2001 sem še zbolela za bolerijo in od takrat je še slabše vendar os. zdravnica pravi, da ni od tega. Bila sem že na pregledu pri urologu in mi je po merjenju svetoval operacijo z vstavitvijo elastičnega traku, (leta2006)za kar se nisem odločila, saj v službi opravljam težja fizična dela, če pa nisi sposoben za vsa dela pa ti sledi šikaniranje in postaneš tehnološki višek. Kod zasledujem je napredek na tem področju zelo velik, zato vas sprašujem kaj mi priporočate, da bom fizično sposobna za delo. Glede na to, da sem samo jaz zaposlena in si ne morem privoščiti samoplačniške operacije ali je laserska možna tudi preko zdravstva.

Najlepša hvala za odgovor in lep dan
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Emselex je zdravilo, ki zdravi urgentno inkontinenco ali prekomerno aktiven sečni mehur. Pri vas je zelo dobro odpravil težave s prepogostim uriniranjem ali nenehnim siljenjem na vodo (tudi ponoči ali tudi pri nepolnem mehurju).
Stresne urinske inkontinence pa zdravilo ni odpravilo, zato so vam priporočali operacijo vstavitve nenapetostnega traku pod sečnico.
Tudi laserska terapija je namenjena opori sečnice in mehurja. Kljub temu, da je poseg cenejši, je v celoti samoplačniški. Morda se bo to v prihodnosti spremenilo.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

rotija

Spoštovana , bila sem operirana na mehurju leta 2008 sedaj pa imam ponovno težavo glede uhajanja urina.
Default avatar

Slavnik

Spoštovani
kar nekaj časa imam težave z uhajanjem vode. To je sicer povezano s hitro hojo oz. hojo navzdol. Uhaja malo vode, vendar je zelo moteče. Občasno potem uporabim podlago. Vendar imam potem težave z vnetji zato se uporabi le teh izogibam.
V decembru sem imela težave z zobmi. Dobila sem amoksiklav in nato še vnetje mehurja. Nato nov antibiotik Primotren. Ker ta antibiotik ni prejel novega. Sledilo je novo vnetje in nov antibiotik. Tako sem bila praktično 5 tednov na antibiotikih. To se mi dogoaj že od 42 leta, ko sem dobila prvo vnetje mehurja. Antibiotični terepiji je sledila vnetje nožnice ....
V lanskem letu sem zaradi uhajanja vode prvič opravila pregled na UKC - Ginakološki kliniki, ker sem zasledila nekaj informacij o uspehih odprave te nadloge. V prilogi posreujem izvide.
Dr. Jakopičeva je prelagala TVT poseg. Glede na predhodno antibiotično zdravljenje na prej opisane nevšečnosti, ki jih kasneje mesece odpravljam pa me ta poseg skrbi. Brala sem tudi o neupešnih posegih TVT in težavah,ki jih navajajo vaše bralke.

Priznam, da me ob vsem tem poseg ne privlači. Kakšni so uspehi z laserskim zdravljenjem teh težav z uhajanjem vode? Prosim, za vaš nasvet, kaj je mi svetujete.
Hvala in lep pozdrav
Vesna
Priponke
53562_7zvizv.pdf (96.32 KiB)
Default avatar

Pikicah223

Pozdravljeni!

Rodila sem dvojcka, naravno, porod trajal 8ur. Od poroda je minilo 4 mesece in opazam da imam spusceno maternico. zjutraj jo zatipam priblizno 6cm od noznicne odprtine, zvecer pa se mi se dodatno spusti.. Sem pa tudi pa tudi pricela delat kegljeve vaje. Zanima me ali mi bodo kegljeve kaj pomagale pri tem problemu? Ta problem me psihicno prav unicuje.. Bila je prva nosecnost, stara pa sem sele 25let. Prej s tem sploh ni bilo nobenih problemov. Kaj se lahko se naredi da se stanje izboljsa? Pa zanima me, kako se pravilno izvajajo kegljeve vaje?

Hvala
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni gospa Slavnik!

Razumem vaše pomisleke glede invazivnejših metod zdravljenja stresne urinske inkontinence.

Rezultati laserskega posega zdravljenja SUI so v naši ambulanti zelo dobri (ob primerni izbiri pacientk). Pri vseh pacientkah je prišlo do izboljšanja, popolnoma ozdravljenih je v skupini z blažjo ali zmerno čisto stresno inkontinenco 90%. Poseg omogoča tudi popravljanje čvrstosti sten nožnice (cistokele).
Zapletov, ki bi bili posledica laserskega posega, zaenkrat nismo imeli. Poseg je ambulanten, neboleč in ponovljiv.

Glede na vaše izvide ste zelo primerna kandidatka za laserski poseg zdravljenja stresne urinske inkontinence.
Lp., Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljena gospa Pikicah223!
Popravljanje tkiv po porodu praviloma traja vsaj tako dolgo, kot je trajala nosečnost. Eno leto po porodu je čas, ko se vezivna tkiva skrčijo nazaj v prvotno stanje. Če tudi po enem letu tkiva ne bodo dobila zadovoljivega tonusa, vam predlagam, da ukrepate naprej.

Keglove vaje so vaje za mišično moč. Pomembno je, da v osmih ponovitvah, stisk traja čim dlje in čim močneje. Če Keglove vaje izvajate pravilno, vam bo vsaka naslednja ponovitev Keglove vaje težja. 10 jih je že zelo veliko. 100 ponovitev nima smisla, ni pravilno in ni fiziološko.
Me ženske podzavestno delamo Keglove vaje ves čas. Si katera upa kihnit, ne da bi stisnila vse razpoložljive mišice medeničnega dna? Se katera upa od srca nasmejati s polnim mehurjem, ne da bi stisnila mišice medeničnega dna? Naj vas potolažim, Keglove vaje delamo ženske tudi povsem nagonsko in podzavestno.

Srečno z malčki, lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

pikica223

Hvala vam za odgovor! Ste me že malo potolažili, upam da se res vsaj približno povrne v prejšno stanje. Recimo, če se po enem letu to ne izboljša, kakšne ukrepe priporočate? Nisem si predstavljala, da mi bo v nožnici pustil toliko raztrgnin. Sem si bolj predstavlala, da se bodo mišice raztegnile, samo zgleda da so se kolikor so se mogle in se ob tem tudi raztrgale. Tudi misice presredka imam raztrgane.
Kako je pa s to lasersko terapijo? Piše se o pomljajevanju nožnice, se to tudi zaradi laserskih žarkov nožnica bolj skrči in ob tem še ugodno deluje na mehur. Sem to prav razumela? A je ta učinek trajni?
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Pikica223!

Vezivno tkivo nožnice je eno najboljših vezivnih tkiv, ki si jih je izmislila narava. Predstavljajte si čvrstost tega tkiva, da prenese raztezanje med porodom donošenega ploda in elastičnost, da se skrči nazaj v organ, ki je namenjen spolnemu odnosu. Nožnica je izjemno tkivo, ki pa ima svoje omejitve.

Elastično tkivo se razteza do meje plastičnosti. Če si predstavljate elastiko, ki jo raztegnemo čez določeno mejo, izgubi elastične lastnosti. Če raztegujemo še čez to mejo, se tudi najboljša elastika strga. Če ste imeli raztrganine nožnice, pomeni, da je bilo tkivo preraztegnjeno med porodom in da je prešlo mejo plastičnost. Tako se težko samo povrne v prvotni položaj. To ni povsem in v celoti res, saj nožnica ni elastika, ampak živ organ, ki se obnavlja in popravlja. Vendarle pa lahko pri določenih ženskah ostane nožnica trajno bolj ohlapna in raztegnjena.

Nožnica in mehur s sečnico sta anatomsko neposredno povezana in stabilnost mehurja in sečnice je v veliki meri odvisna od čvrstosti tkiva nožnice.

Še eni naravni zakonitosti pa se tkiva ne morejo izogniti, to je staranje. Nič ni za zmeraj, tako tudi vezivna tkiva kože, sklepov in nožnice ne zadržijo čvrstosti za večno. Tudi to je razlog, zakaj je laserski poseg boljši, kot dosedanji kirurški (ki prav tako ne obljubljajo večnosti!): PONOVLJIV JE.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

jana 4927

Pozdravljeni!
Stara sem 64 let.imam težave z uhajanjem urina pri kihanju kašljanju, hoji, točenju mrzle vode. Leta 2009 mi je bila ugotovljena srednje hudo urinska in stresna inkontinenca. Takrat mi je ginekolog predlagal operacijo po TVT-O metodi. Nisem se odločila za operacijo, ker se bojim posledic. Moram povedati še to, da sem bila pred 16 leti ginekološko operirana. Odstranili so mi maternico in jajčnika. Sedaj pa se mi pojavljajo tudi občasna vnetja spolovila.

Zanima me kakšne so še možnosti za zdravljenje in ali bi mi terapija z laserjem odpravila težave. Prosim za vaše mnenje.
Lep pozdrav
jana
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Jana 4927!
Pri mešani, stresno-urgentni inkontinenci je uspeh TVT-O operacije in laserskega posega le delen. Z obema posegoma zdravimo stresno urinsko inkontinenco. Prekomerno aktiven sečni mehur se zdravi na drugačne načine, najpogosteje z zdravili. Ker pa je mešano inkontinenco z napredovanjem bolezni vse težje ozdraviti, je pomembno, da se začne čimprej, z zdravljenjem ene ali druge komponente inkontinence. Mi navadno najprej popravimo mehaniko (laserski poseg). Ko začnete bolje obvladovati zadrževanje ob povečanem pritisku, se lažje začne tudi zdravljenje prekomerno aktivnega sečnega mehurja.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič