Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

trebuh

Default avatar
Pozdravljena,
mene zanima zakaj se po 50. letu hitreje redim pa čeprav se enako prehranjujem? Moti me trebuh. Hvala in lep pozdrav
Default avatar
Pozdravljeni!
Ne morem zatrditi, da je edini vzrok za nabiranje maščobe na trebuhu samo v pomanjkanju hormonov. Pomanjlanje spollnih in drugih hormonov je en od dejavnijkov povečevanja telesne teže in prerazporeditve maščobe po telesu. Če še niste v menopavzi, vam priporočam dodajanje progesterona.
Pri metabolizmu imajo odločilno vlogo še ščitnični hormoni in insulin. Insulin se lahko uravna tudi s primerno, prilagojeno prehrano in gibanjem.
Po enem vašem stavku bi bila čarovnica, če bi vedela kako vam lahko pomagam!
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni,

sem že resnično na robu obupa.Stara sem 32 let,za mano je drugi porod.Obe nosečnosti sta bili postopek ivf,zamrznjenčki.Pri zadnjem postopku so me tako nafilali z zdravili,da sem pridobila 25 celic,od katerih imam še 13 zamrznjnčkov,poleg vseh tistih ki sem jih že prejela.Težava pa ni v tem,že po prevem porou pred petimi leti so mi ugotovili težave z ščitnico,katere so se mi potem unesle v roku dveh let.Zdaj po tem porodu,sem prve tri mesece hujšala brez problem ,zgubila že skoraj vse od skupno pridelanih 28 kg,v prvi nosečnosti 33 kg,po treh mesecih pa kot da bi nekaj v mojem telesu ponorelo.Teža je začela skokovito naraščati,v dveh mesecih sem dobila nazaj 18 kg,pa če bi se vsaj nažirala s hrano,toliko pa jem večinoma sadje in zelenjavo,ker mi meso ne diši več,veliko hodim z vozičkom,obiskujem jogo,pa ni nič bolje.Zjutraj se zbudim z otečenimi rokami in nogami,trebuh se mi je napihnil da zgledam noseča 5 mesecev,počutim se obupno.Ponoči se preoblečem vsaj trikrat,spim slabo,posledično sem vsa utrujena,kar pa je ob 5 mesečnemu dojenčku problem.Čakanje da prideš kamorkoli na vrsto pa je od 3 mesecev naprej.Kaj vi mislite o vsem tem?Nikoli nisem imela težav z težo,zdaj pa .ali je lahko to posledica zdravil v postopku ivf.1.menstruacijo sem dobila 3.1. in bi se lahko kar usedla na wc,ker je noro teklo.Menjala sem navečje vložke na uro.Zanima me vaše mnenje in najlepša hvala za odgovor.

Tanja
Default avatar
Pozdravljeni!
En od vzrokov za vaše težave je zagotovo hormonsko neravnovesje. K utrujenosti in neprespanosti vpliva tudi delo z majhnim otrokom in dojenčkom.
Po opisu vaših simptomov bi rekla, da gre za estrogensko dominanco ali drugače: pomanjkanje progesterona. Možno je tudi, da imate ponovno pomanjkanje ščitničnega hormona.

Dodatni BH progesteron bi omilil vaše težave. Z BH progesteronom bi odpravili kar nekaj težav, od otekanja, do utrujenosti, bolečin v sklepih, pomanjkanja energije. Progesteron, ki ga jemljete ciklično tudi uravna menstruacijski ciklus. Ker progesteron vpliva na endometrij, bo krvavitev manjša. To je zelo pomembno, saj izguba železa ob obilnih krvavitvah povzroči anemijo, to pa še poglobi slabo počutje.

Progesteron vpliva tudi na insulin, hormon, ki uravnava nivo glukoze v krvi. Ker niža nivo inzulina, ne pride do naglih padcev glukoze v krvi (hipoglikemije). Hipoglikemijo občutite kot utrujenost in slabšo koncentracijo. Tako kot po obilnem kosilu, ko se v kri sprosti inzulin in sledi hipoglikemija. V takem stanju se prileže edino dremanje.

Poleg hormonov pa predlagam tudi terapijo z B vitamini, posebaj B12. Dolgoročno vplivajo na metabolizem hormonov. Vi ste še mladi in potrebujete ogromno energije.

Postopek IVF verjetno ni bistveno vplival na ravnovesje vaših hormonov. Verjetno pa je bila neplodnost posledica že prej obstoječega hormonskega neravnovesja in njegovih posledic.

Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni,

res hvala za vaš odgovor,me pa še zanima kje dobim BH progesteron?

Hvala

Tanja
Default avatar
Pozdravljeni!
BH progesteron vam predpiše izbrani zdravnik.

Nekaj pa vendarle lahko storite že sami s spremembo prehrane, da bi omilili učinke pomanjkanja progesterona. V prehrani ZMANJŠAJTE vnos enostavnih sladkorjev, in predvsem ZMANJŠAJTE vnos kalcija. Veliko kalcija je v mleku in mlečnih izdelkih.

Poleg B vitaminov priporočam DODAJANJE magnezija (Donat in Mg sumeče tablete z imenom Magnesol). Vse to dobite v prosti prodaji.
Sicer pomanjkanje hormonov zdravimo s hormoni, lahko pa veliko naredimo za lajšanje simptomov tudi s pravilno prehrano.

lep pozdrav, Sabina Senčar
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni,

hvala za vaš odgovor.

Tanja
Default avatar
Pozdravljena,
zaradi mojih maščobnih blazin nisem zamorjena, me pa zelo čudi, zato vam pišem. V zadnjih desetih letih letih nisem menjala konfekcijske številke, imam pa 8 do 9 kg več! Menstruacije nimam zadnjih pet mesecev. Opažam, da sem manj napihnjena, če jemljem probiotike. Ali je daljše konzumiranje le teh lahko škodljivo? Občasno se mi tudi dogaja, da hodim manj na stranišče, čeprav popijem približno liter tekočine na dan. Pravite, da ni dobro konzumirati preveč kalcija, kaj pa preprečevanje osteoporoze? Zaenkrat sem začela jemati B kompleks, me zanima, če bom kaj lažja.
Hvala za komentarje! Giuliana
Default avatar
Pozdravljeni!
Če bi pozorno prebrali, bi ugotovili, da sem odpisala mladi mamici po porodu! Bodite pozorni, saj ni vsak nasvet namenjen vsem.
Niste napisali koliko ste stari. Ali vam morda menstruacija zaostaja 5 mesecev zato ker ste noseči? Če ste noseči, niste v rizični skupini za osteoporozo.
Če ste se zredili za 9 kg in imate enako konfekcijsko številko sta dve možnosti:1. zgodil se je čudež in imate veliko srečo. 2. Do sedaj vam je bila konfekcijska številka prevelika. Sicer si tega podatka ne morem razložit.
Jemanje probiotikov ne more škoditi, lahko jih jemljete celo življenje. Probiotiki niso bioidentični hormoni.
Od B kompleksa ne boste nič lažja.
Lepo vas pozdravljam in se sprašujem, če je bilo vprašanje namenjeno meni.
Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljena,
pri prvem javljanju sem napisala, da imam 50 let in nisem noseča. Moja mama je imela osteoporozo in ker ne maram mlečnih izdelkov, jih tudi ne uživam, mi je bilo rečeno, da moram jemati kalcij. Glede konfekcijske številke, težko prenašam, da mi je vse tesno, predvsem pa mi salo visi čet pas krila ali hlač in to mi je grdo. Za B kompleks ste napisali, da pospešuje metabolizem hormonov in prepričana sem, da je salo okoli pasu posledica hormonskih sprememb v mojih letih. Ščitnični hormon je v redu. Napisali ste, da ima pomembno vlogo insulin, sladkorne bolezni nimam.
Hvala za odgovor, Giuliana
Default avatar
Pozdravljeni!
Zdaj sem pa pogledala nazaj in sestavila obe vaši sporočili.
B vitamini so vključeni v veliko število kemičnih reakcij v telesu kot koencimi. Pomagajo, da reakcije tečejo hitreje in s tem je delovanje metabolizma izboljšano. Niso pa to shujševalne tabletke.
Res je, da se maščobne celice po menopavzi nalagajo bolj v trebuhu kot pod kožo.

Inzulin je hormon trebušne slinavke, ki skrbi za to, da je nivo glukoze v krvi nizko. Glukoza iz krvi se v jetrih skladišči kot glikogen, drugod po telesu pa se nalaga v obliki maščobe. Če je vnos hrane povečan, se telo prilagaja tako, da izloči več inzulina. Enostavni sladkorji ali hrana z visokim glikemičnim indeksom povzroči, da se izloča več inzulina. Inzulin zniža glukozo v krvi. Nizek nivo glukoze v krvi občutimo kot zaspanost, utrujenost.

Za preprečevanje osteoporoze priporočam D vitamin. Dobite ga na recept v obliki kapljic. Predpiše vam ga osebni zdravnik.

Ker sklepam, da nimate nikakršnih težav z običajnimi simptomi menopavze, vam BH ni potrebno jemati. Sami ste našli zdravilo, ki vam odgovarja, probiotike in B vitamine. Zelo podpiram jemanje tako probiotikov kot tudi B vitaminov.
Dieta ne pomeni hujšanja, ampak je to pravilen način prehranjevanja. S pravilno prehrano in zadostno telesno vadbo boste prišli do želenega učinka.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni!

Mene pa zanima,če veste ali lahko kje v Mariboru opravim pregled z slino,da ugotovim hormonsko stanje v mojem telesu,kajti opažam spremembe,ki so značilne za hormonsko neravnovesje,kar pa pri mojih48 letih ne bi bilo nič čudnega.

Hvala-lp
Default avatar
Pozdravljeni!
Zelo mi je žal, ampak odgovora na vaše vprašanje ne vem, upam, pa, da vam bo odgovorila katera od bralk foruma.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
hormonske teste iz sline edini delajo v Ljubljani, idiagnostic laboratorij.
Ampak ti ni treba it tja. To enostavno se vzorči doma, pošje po pošti in dobiš izvid v roku nekaj dni. moja mama si je dala narediti analizo....zaradi težav kot posledica hormonskega neravnovesja
Default avatar
Pozdravljena, stara sem 33 let. V letu dni sem se zredila za 6 kg in večinoma v trebuh. prvič imam preveč maščobe na trebuhu. V zadnjem letu sem imela tudi težave s spanjem. Imam pa intoleranco na laktozo in gluten. Kako lahko preprečim da se mi na trbuhu ne nabira maščoba?
Hvala
Default avatar
Pozdravljeni!
S primerno prehrano in telesno vadbo se lahko znebite maščobe na trebuhu.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič