Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

3% Progesteronska krema

Default avatar
Drage dame,

Nekaj me zelo zanima. Zelo se poudarja, da je zdravljenje z BH pri dr. Toljanovi individualno in prirejeno za vsako žensko posebej glede na njene izvide in počutje. Nisem pa še zasledila, da bi katera uporabljala več ali manj kot 3% Progesteronsko kremo.
Hvala za odgovor uporabnici > ali > kot 3% Prog kreme!
Default avatar
Pozdravljena,

Povedati moram, da je meni dr. Toljan predpisovala hormone v skladu z mojimi potrebami - to pa nikoli ni bila le 3% progesteronska krema. Predpisala mi je hormone glede na moje izvide, predvsem pa tudi (in)- na moje počutje. To je že bil (tudi) 0,16% liposomatski gel (estradiol), ali pa 100 ali 150mg kapsule z progesteronom....

L.P.
Default avatar
Jaz uporabljam 4 % Progesteronsko kremo
Default avatar
Nalica, tudi jaz se sprašujem isto kot ti. Pričakovala sem bolj individualno obravnavo kot je potem bila. Meni je dala 6% progesteron, napisala pa 3%. Po enem tednu še ne opazim nobene posebne spremembe, kaj pa ostale pravite?
Default avatar
Najlepša hvala za vaše odgovore!
Lepe pozdrave vsem!!!
Default avatar
navaja je napisal/a:
Navaja, jaz po 2,5 mesecih ne čutim nobene spremembe. Večkrat sem pisala in spraševala kaj naj naredim...na forumu sem videla da je večina žensk čutila spremembo že po cca 2 tednih. Hudo je ker s hudimi simptomi že 2 leti iščem rešitev, nočem sintetičnih hormonov in ko sem odkrila BH sem komaj čakala, da pridem na vrsto in da prejmem kremice. Potem pa vsak dan pričakuješ da bo bolje...pri meni je bilo še slabše. In potem se vsa izčrpana in neprespana, čustveno uničena..ugotoviš, da si le številka...žal. Preveč nas je že, ki se zavedamo nevarnosti NHZ in potem trpimo, iščemo, raziskujemo, beremo in si takole na forumih pomagamo in se tolažimo, ker vidimo da nismo same.
Neizmerno sem srečna, da nas je pod svoje okrilje vzela dr. Senčarjeva. Po njenih obširnih in zelo razumljivih odgovorih ugotoviš, da je ena redkih zdravnic, ki združuje strokovnost in človečnost, zaveda se da je vsak človek čudovito edinstven, zato pa smo jo tako zelo okupirale in vse želimo postati njene pacientke ;)
Default avatar
navaja je napisal/a:
Navaja, meni se je počutje začelo izboljševati že tretji dan jemanja BH in potem je šlo samo še navzgor. Res pa je, da poleg 2,5% (torej manj od povprečne) progestesteronske in estrogenske kreme jemljem še DHEA in hidrokortizon. Ob tem pripominjam, da je bila moja hormonska slika pred začetkom jemanja BH porazna.

Zanimivo bi bilo vedeti, kako oz kdaj odreagirajo druge uporabnice. Sama bi na tvojem mestu kontaktirala lečečo zdravnico. Morda ti bo na podlagi hormonskih izvidov predpisala drugo oz. dodatno terapijo?
Default avatar
Pozdravljeni Nalica!
Nekomu odgovarja terapija s 3% progesteronom, drugim ne. Zagotovo moramo vam najti ustreznejšo terapijo. Pri uporabi višjih koncentracij progesterona je prav, da imate redne ginekološke kontrole. Spolni hormoni imajo na rodila velik vpliv, ne samo na počutje.
Hvala za prijazne besede!
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni Tajncika!
Med 2,5 in 3% kremo progesterona ne vidim velike razlike. Ob Hidrokortizonu (kortikosteroid), ni delovanje progesterona tisto, ki ga čutite kot blagodejno! Verjamem pa, da se ob hidrokortizonu počutite dobro. Anabolni steroidi so znani po hitrem izboljšanju splošnega stanja v telesu. Anaboliki zakrijejo tudi hujša bolezenska stanja v telesu, kot je neravnovesje spolnih hormonov v menopavzi. Ker pri terapiji z BH želimo vzpostaviti naravno ravnovesje, hidrokortizon ni niti prvi izbor, niti drugi.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
sabinasencar je napisal/a:
Uf, tale odgovor je pa trden padec na tla ...
Februarja sem naročena v vaši ambulanti za posvet. Ali menite, da je pametno do takrat prekiniti jemanje hidrokortizona?
In še podvprašanje: ali je lahko stranski učinek hidrokortizona tiščanje v zgornjem delu prsnega koša oz. v grlu?
Default avatar
Pozdravljeni gospa Tajcinka!
Nisem vas hotela prestrašiti. Glede na vašo terapijo sklepam, na katero BH terapijo prisega vaš terapevt. Znan in popularen belgijski zdravnik Thierry Hertoghe, trdi, da je potrebno nadomeščati čim več hormonov in vsakega v najnižji dozi. Svoje prepričanje opravičuje z resničnim podatkom, da vsem hormonom z leti koncentracija upada. Ker je v našem telesu več kot sto različnih hormonov, pa je nemogoče nadomeščati vse. Katere razmere v hormonskem ravnovesju porušimo mi, če ne izberemo pravih?

Moje mnenje je, da ni postopen vpad hormonov z leti kriv za vse težave z zdravjem. Popolno pomanjkanje ali neravnovesje povzroča bolezni. Počaseno, skladno zmanjševanje vseh hormonov v telesu je lahko harmonično.
Spolni hormoni, so izjema, saj so neposredno povezani z mladostjo in reprodukcijo.
Nihanja v koncentraciji spolnih hormonov so skozi življenska obdobja res dramatična.

S hormoni zdravimo veliko bolezni. Tudi kortizol je zdravilo, ki mora imeti jasno indikacijo. V športu se kortizon in njegove različice zlorablja kot doping. Omogoča treninge brez vnetih sklepov in mišic, veča energetsko razpoložljivost, manjša utrujenost, itd. Brez dvoma učinkuje. Navdušil je tudi vas. In vendar: ali pri zdravljenju z BH iščete trajno harmonijo ali samo doping?

Brez strahu, škode si pa niste naredili s hidrokortizonom. Reciva, da ste si nabrali moči in pozdravili vnetja in alergije v telesu. Nisem vas nameravala prestrašit. Tiščanje v prsnem košu in grlu verjetno ni posledica jemanja hidrokortizona. Včasih pa potrebujete prav takšno zdravilo. Ob kortizonu je 2,5% mazilo progesterona neopaženo.

Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Hvala lepa za prijazen in izčrpen odgovor!
Tajcinka
Default avatar
Spoštovani!

Že nekaj dni jemljem progesteronsko kremo 4% in čutim močne glavobole v središču glave. Kaj bi to bilo? Imajo BH tudi stranske učinke in mi lahko ta krema škoduje? Danes sem čutila tudi nekako špikanje v predelu grla in srca.

Hvala za odgovor!
Default avatar
Tudi jaz sem naročila Progesternsko kremo pa me zanima, če to res deluje. Mislim, da so moji hormoni neuravnovešeni nisem pa šla še na kakšen kontrolni pregled. de mi ugotovijo kakšna je moja hormonska slika.
Dogajajo se mu čudne stvari, občasna omotica, občutek v nogah kot, da noge niso moje in bom padla, ponoči vročinski oblivi nato sledi, kot da te je kdo polil z mrzlo vodo, slabo razpoloženje, čeprav sem po naravi velik optimist in sem rada med ljudmi je to zdaj postalo zelo moteče tako, da se izogibam gužvi pa tudi velikih centrov.
Čeprav vem, da MENA ni bolezne in da jo je potrebno premagati tako ali drugače pa bi vseeno rada , če mi svetujete če je ta kremica zadostna za odpravo teh simpotmov, ki sem jo naročila pri HOLISTIC CENTRU (NAPRO WILD YAM). Ali je mogoče še kakšna boljša Progesteronska krema in kje jo lahko dobim.

Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem !
Default avatar
Tudi jaz sem naročila Progesternsko kremo pa me zanima, če to res deluje. Mislim, da so moji hormoni neuravnovešeni nisem pa šla še na kakšen kontrolni pregled. de mi ugotovijo kakšna je moja hormonska slika.
Dogajajo se mu čudne stvari, občasna omotica, občutek v nogah kot, da noge niso moje in bom padla, ponoči vročinski oblivi nato sledi, kot da te je kdo polil z mrzlo vodo, slabo razpoloženje, čeprav sem po naravi velik optimist in sem rada med ljudmi je to zdaj postalo zelo moteče tako, da se izogibam gužvi pa tudi velikih centrov se izogibam. Čeprav vem, da MENA ni bolezne in da jo je potrebno premagati tako ali drugače pa vi vseeno rada , če mi svetujete če je ta kremica zadostna za odpravo teh simpotmov. Naročila sem jo pri HOLISTIC CENTRU ( NAPRO WILD YAM). Ali pa mi predlagate kakšno boljšo Progesternosko kremo in kje se jo da kupiti.

Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem !
Default avatar
Pozdravljena Viki krema!
Vsa zdravila, ki imajo učinke, imajo lahko tudi stranske učinke. Celo placebo (lažno zdravilo) ima lahko stranske učinke. Jemljite le takšno terapijo, ki ima vsaj minimalno stanskih učinkov v primerjavi z veliko dobrobitjo jemanja.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni Avlis!
Vsako zdravilo predpiše zdravnik, glede na postavljeno diagnozo. Zdravnik spremlja tako učinek zdravila, kot vaše splošno zdravstveno stanje, ki je posledica jemanja zdravila. Opozorilo velja, da so hormoni, ki jih dodajate v telo, zdravilo.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni....
Napro krema sploh ni progresteronske krema, saj je v njej progresterona 0 %. Zadje čase mal raziskujem to področje in katastrofa je, kar se dogaja na tržišču, kako nategujejo folk...
Do naravnega progresterona je zelo težko priti, upam, da mi uspe in potem javim.
Je pa progresteron zelo pomemben, sploh za ženske, kajti nam ga kar primankuje. Težko je tudi, ker se gibekologi sploh ne ukvarjajo s tem, predpisujejo sintetična zdravila in nam delajo več škode kot koristi. S hormoni se ni za igrat.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič