Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

NUJNO - Res ne gre brez operacije?

Default avatar
Pozdravljeni Alenka,
stara sem 46 let, pred letom in pol so mi laparoskopsko odstranili tri miome. Pred nekaj meseci pa ponovno odkrili, da imam spet dva nova mioma. Ginekologinja mi je vstavila Mireno, ki pa sem jo po 3 mesecih dala odstraniti, saj je imela hude stranske učinke (depresija, tesnoba, panika). Sedaj naj bi se v roku enega meseca morala odločiti za zdravljenje z Esmyo. Če rečem ne, me menda čaka ponovna operacija. Imam še kakšne možnosti preko bolj neinvazivnih metod? Dieta?
Hvala za vaše mnenje, lepo vas pozdravljam, Katja
Default avatar
Pozdravljeni Katja19!
Kaže, da imate velike težave z miomi v maternici, če je potrebno zdravljenje. V vse predlagane postopke pa imate veliko nezaupanje. Mislim, da ima vaša zdravnica zares veliko dobrih predlogov, da bi se izognili operaciji. Jaz bi morda dodala samo še radiološko embolizacijo miomov, ki je zelo neinvazivna metoda in nima sistemskih učinkov.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni Sabina,
če sem vas prav razumela menite, da bi bilo smiselno poskusiti tudi zdravljenje z Esmyo. Pri slednjem me skrbi dejstvo, da je zmanjšanje miomov samo začasno, po končanju jemanja zdravila pa nadaljujejo z rastjo. Bojim pa se tudi eventuelnih stranskih učinkov zdravila - nespečnost in panika ob MIreni sta me res prestrašili.

Glede radiološke embolizacije - kje se ta poseg izvaja in bi lahko prebrala več o njem?
Kaj pa zdravljenje z bioidentičnimi hormoni - mi tega ne bi priporočali?

Hvala vam za ponoven odgovor, lep dan Katja
Default avatar
Pozdravljeni Katja19!
Embolizacijo miomov izvajajo na inštitutu za radiologijo KC Ljubljana. Dr.Petar Popović je pravi naslov za tovrstne posege.
Esmya ima zelo dobre rezultate pri zmanjševanju miomov. Za zmeraj pa na svetu ni nič, niti miomi in menstruacija ne, kaj šele delovanje zdravila.
Težave z obilnimi krvavitvami se vsekakor da lajšati tudi s hormoni, a tudi ti niso brez stranskih učinkov.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni!

Na redenem ginekološkem pregledu pred 9 meseci so mi odkrili miom na maternici, velikosti 6*7 cm. Danes sem imela že drugo kontrolo in ni spremembe. Zdravnica vseeno vztraja pri operaciji. Ker le-te ne želim, mi je predpisala zdravilo esmya. Ker sem pristaš naravnih rešitev, me zanima možnost zdravljenja mioma pri vas npr. z bioidentičnimi hormoni. Stara sem 39 let, mesnstruacijo imam redno in brez vsakršnih težav.

Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav,
Mojca
Default avatar
Pozdravljeni Mojca!
Vaša ginekologinja je tudi po mojem mnenju izbrala optimalno rešitev, če si operacije ne želite. Trenutno poznam samo Esmyo, ki učinkovito zmanjša tako velik miom. V poštev pride še embolizacija mioma. Uspešnost in možnost embolizacije je zelo odvisna od lege mioma.
Tudi operacija v vašem primeru ne pomeni odstranitev maternice, pač pa le odstranitev mioma. Ko le ta zraste čez določeno mero, pa samo odstranitev mioma brez maternice ni več mogoča.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni,
stara sem 45 let in pred dvemi leti na ginekološkem pregledu mi je odkrit miom s katerim nimam nobenih težav( premera 7cm). Menstroacije imam normalne in redne , pri spolnem odnosu nimam bolečin. Na sistematskem pregledu mi je že dve leti povišana sedimentacija v krvi (22) - a je možno da je vzrok miom .

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič