Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

NUJNO - Res ne gre brez operacije?

Default avatar

Clea

Prisrčen pozdrav dr. Senčar!
Naj se tudi jaz pridružim ostalim in izrazim veliiiiko navdušenje, da ste začeli s tem forumom.Želim in upam, da bo deloval zelo dolgo v obojestransko zadovoljstvo!

Sama imam tudi težave in sem v veliki dilemi. Po mnenju ginekologa sem v globoki meni (stara 55 let), saj so vsi znaki na rodilih takšni (pregled je bil sicer b.p., razen mioma v notranjosti maternice). Menstr. nimam že od leta 12/2010, ko mi je pri pregledu ugotovil miom 17x24mm. Pred 1 mesecem se je pojavila močna krvavitev, ki je izzvenela v 10 dneh. Ultrazvočni pregled je pokazal povečanje mioma na 21x43 mm.

Pred tem sem bila že pri dr. Toljanovi, predhodne krvne preiskave pa so bile takele:
- Estradiol < 5,00 pg/mL
- Progesteron 0,233 ng/mL
- FSH 63,25 mIU/mL
- LH 32,97 mIU/mL
- DHEA 1,90 umol/L
Na te izvide mi je predpisala kreme 17 B-estradiol 0,1 %, progesteron 3 % ter tablete DHEA
15 mg. Vse skupaj pa da naj začnem uporabljati 2 meseca po operaciji, ker ginekolog vztraja na pregledu s kamero in odstranitvijo mioma v splošni anesteziji. Naročil me je 30.1. Sem pa v hudi dilemi, če ne že kar nekoliko panična zaradi anestezije, do katere imam velike pomisleke oz. kar strah. Po vrhu vsega, pa mi je po nekem naključju prišla v roke astrološka karta narejena prav zame. Najbolj me je presenetil podatek, da se moram kolikor mogoče varovati pred uporabo narkotikov napr. pri operacijah. Čudno naključje vezano na moje predhodne pomisleke o tem. Naj še povem, da sem na splošno bolj pristaš naravnega zdravljenja s čim manj ortodoksnih terapij in zdravil že celo življenje, zato se kar ne morem sprijazniti, da se ne da pomagati kako drugače - saj menda miomi lahko tudi sami izginejo. Slišala sem tudi teorijo, da naj bi prav BH celo pomagali, da miomi izginejo. Dr. Toljanova pa je mnenja, da naj začnem z BH šele po operaciji.

Ker je datum operacije zelo blizu, me resnično zanima, ali je možno priti pred tem še k vam na samoplačniški pregled z ultrazvokom oz. kaj sploh menite, da mi je storiti, še posebej vezano na anestezijo? Se opravičujem za dolžino in bom zelo hvaležna za vaš odgovor! Lp
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!

Miomi v steni maternice ne povzročajo krvavitev, če nimate menstruacije. Torej v tako zelo "globoki" menopavzi še niste.

Miomi nastajajo zaradi estrogenske dominance. Ni nujno, da so absolutne vrednosti estrogenov visoke, le estrogen ni uravnotežen s progesteronom.
Miomi brez estrogenske vzpodbude nehajo rasti in se začnejo celo manjšati. Ta proces se praviloma začne po menopavzi.

Vaš miom ni pretirano velik. Niste pa omenili ali gre za histeroskopsko ali laparoskopsko operacijo mioma. Obe potekata pod kontrolo očesa (s pomočjo kamere).

Vaš zdravnik se je glede na stopnjo vaših težav odločil, da vam predlaga operacijo. Morda se je odločil za poseg, zaradi hitre rasti mioma. Tega ne morem vedeti. Ne glede na število zdravnikov vpletenih, je dokončna odločitev o operaciji vaša. Lahko tudi odložite operacijo, če se ne čutite pripravljeni nanjo. Pri tem mislim le na vaše možnosti in pravice.

Če se boste odločili za terapijo s BH progesteronom, vam predlagam vaginalne globule, ki imajo največjo moč delovanja ravno na področju maternice (ne glede ali bo to pred ali po operaciji, to se boste dogovorili z osebnima zdravnikoma). Estrogen mi je ljubši E3, ker ima manjši vpliv na na rast mioma.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

Clea

Hvala dr. Senčar za vaš odgovor!
Za vrsto operacije vam ne morem povedati, ker mi podrobnosti niso razložili. Na napotnici lahko razberem tole: šifra N84.0 - Polypus endometria, IVD ...- to pa vem da je odstranitev mat. obročka. Ali te oznake kaj povedo o vrsti operacije in ali obe potekata zgolj v popolni anesteziji?

Za terapijo z BH ste predlagali dogovor z osebnima zdravnikoma - tole pa ne bo šlo. Ginekologu sem samo omenila BH, pa me je malo da ne nahrulil, češ če hočem biti spet mlada ali kaj in da se s tem igramo z naravo. Tako da pogovora na to temo sploh nisem nadaljevala. Osebna zdravnica pa itak verjame samo v klasično medicino in farmacijo. Tako da tisti, ki naj bi mi svetovali, imajo zgolj plašnice na očeh in se držijo samo svoje doktrine. Jaz kot pacient sem pa lahko samo tiho in kimam, čeprav imam svoje dvome in poglede - seveda, saj le nisem dr.

Kar se težav tiče - do te krvavitve po 1 letu od prejšnjega pregleda, nisem imela prav nobenih težav (v tem času so izzvenele tudi valunge, hitro utripanje srca, slabo spanje, živčnost) . Mi je pa gin. enako operacijo predlagal že pri prvi najdbi mioma lani, pa nisem šla.

Če prav razumem, vi ne bi čakali s terapijo, samo malo drugačno bi priporočili, a ne? Koliko tvegam, če na operacijo ne grem, hodim pa napr. na pol leta na kontrolo, seveda pa izvajam BH terapijo? Se opravičujem za dolžino, vendar sem vam zelo hvaležna za pomoč. Hvala!
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Kot zdaj razumem ne gre za operacijo mioma, ampak odstranitev polipa endometrija. To je izrastek maternične sluznice. Operacija je indicirana za postavitev diagnoze. Po odstrnitvi bo polip endometrija pogledan histološko (pod mikroskopom pregledamo celice polipa). Le histološko lahko ovržemo, da polip nima malignega potenciala.

Gre torej za odstranitev polipa maternične sluznice in ne mioma v maternični steni. Nekateri zdravniki odstranijo polip z abrazijo, drugi s histeroskopijo. Histeroskopija je boljša metoda, saj je pod kontrolo očesa. Histeroskopija je lahko ambulantni poseg (brez anestezije), odvisno od operaterja, tehnološke zmogljivosti bolnic in ambulant in zahtevnosti posega.

Mislim, da so tej časi, ko niste smeli soodločati pri zdravljenju, minili. Poiščete si lahko zdravnika in zdravljenje, ki vam odgovarja in ki mu zaupate. V Sloveniji imamo dovolj zdravnikov, ki jih odlikuje strokovnost in profesionalizem.

BH terapija je bila mišljena za miom, za polip endometrija, pa jo odsvetujem. Progesteron še dodatno debeli sluznico endometrija in se lahko polip še poveča. Polip endometrija in miom na hormone reagirata povsem drugače!
Ker je pri vas indicirana odstranitev polipa za namene diagnostike, vam jo toplo priporočam.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

Clea

Hvala dr. Senčar!

Še nekaj me zanima - samo v grobem kako se razlikujeta en ali drugi poseg in kako boleča je histeroskopija, glede na to, da je brez anestezije (tudi lokalne?). Ali lahko zahtevam pred posegom, da mi razložijo, kako poteka? Moj ginekolog je samo rekel, da bo v 5 min gotovo. Mislim, da bi morali pacientom malo več razložiti, kakšen postopek človeka čaka. Tako pa se spopadam s strahom od neznanega že drugi mesec, ker so me pustili "v tunelu, kjer je zmanjkalo luči". Znajdi se pa kakor veš in znaš. Premalo informacij v trenutku samem - morda je za medicince to miniaturna zadeva, za človeka, ki ga to doleti pa predstavlja pravi Mont Everest.

Če se naročim kje drugje, ne pri izbranem ginekologu, ali poseg vseeno krije zdrav.zavarovalnica ali sem v tem primeru samoplačnik? Še enkrat najlepša hvala za odgovor!
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Mislim, da ni samo vaša pravica, da vas ginekolog v razumljivem jeziku poduči o operaciji, to je zdravnikova dolžnost. Lokalna analgezija (protibolečinska terapija) je seveda nekaj drugega kot anestezija. Poseg naj bi bil brez bolečin v vsakem primeru! Ambulantna histeroskopija je s primerno analgezijo neboleč poseg.
Na poseg se lahko naročite kjerkoli v Sloveniji. Če ima ustanova pogodbo z zavarovalnico (bolnice in večina ambulant), bo poseg na napotnico. Če ambulanta nima pogodbe z zavarovalnico (koncesija), bo poseg samoplačniški.
Lep pozdrav, sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

Clea

Še enkrat od srca hvala za vaš odgovor!
Default avatar

lidijana

Pozdravljeni
že dalj časa imam močne in dolgotrajne menstruacije zato sem tudi zelo slabokrvna .
Specialist ginekolog mi je pri ultrazvoku odkril dva mioma cca 3 cm na maternici, ki tudi pritiskata delno na črevesje, maternico imam tudi drugače obrnjeno bolj v križ.Tako da vsak mesec trpim hude bolečine in hude krvavitve po 8 dni. Tudi kontracepcija je pomagala samo kratek čas potem sem prenehal z njo, Ginekolog specialist mi je svetoval operacijo , s katero bo poskušal odstraniti samo ta dva mioma, maternice zaenkrat ne( stara sem 48 let)
Brala sem da bi lahko miomi zginili sami od sebe z menopavzo in da bi do takrat lahko začela z zdravili.
Zgleda da sem bila na pregledu v nekakšnem šoku ker nisem pričakovala da se bo odločil za operacijo, da nisem vprašala vsega ali je to res nujno potrebno ker se bojim zapletov ki bi lahko nastali pri tem.

hvala vam za cenjeni odgovor
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Slabokrvnost in bolečine so dovolj velik razlog za ukrepanje. Velikost miomov sicer ne govori v prid operacije, niste pa navedli lege miomov. Če ležita tik pod maternično sluznico, sta zagotovo razlog za močnejše krvavitve ob menstruaciji. Morda vam je vaš ginekolog predlagal histeroskopski poseg (operativni pristop preko nožnice, poseg poteka v maternični votlini)?

Miomi so najpogostejše benigne novotvorbe maternice. Njihov nastanek in rast sta odvisna od estrogenov. Estrogenska dominanca pomeni enako kot povečana koncentracija estrogenov samih in povzroča rast miomov. Res je, da brez estrogenskega stimulusa po menopavzi miomi ne rastejo več in tudi sicer ne delajo več težav. Ko mesečne krvavitve prenehajo, jih sam miom ne izzove več. Kljub temu, da ste stari 48 let, ne vemo, kdaj bo menopavza nastopila. Rezerve za nadomeščanje železa in popravljanje anemije nimate več.

Žal mi je, da vaš zdravnik in vi nista imela priložnosti za pogovor o operaciji in morebitni drugi alternativi namesto operacije. Predlagam, da si vprašanja zapišete in ob naslednji priložnosti jih bosta z zdravnikom skupaj predebatirala. Povejte mu tudi za svoje strahove in želje.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

polipi

LEP POZDRAV,Prosim vas,če mi lahko razložite glede polipv v matrnici,koliko časa raste polip,da ima 5 mm v maternični sluznici.hvala za odgovor.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Polip maternične sluznice je lahko nespremenjen dalj časa. Iz njegove velikosti ne moremo sklepati kdaj je zrastel.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

shanaya

Pozdravljeni, še jaz imam vprašanje na to temo. Danes mi je ginekolog odkril miom na maternici, lege ne vem, je pa velik 3 cm. Glede na to, a želim zanositi, mi je svetoval operativno odstranitev. Malo sem v dilemi, ker se bojim, da bi prišlo do možnih zapletov. Imam 42 let.
Hvala za odgovor
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Shanaya!
Glede na to, da ste stari 42 let in želite zanosit, sem mnenja, da se nekoliko mudi. Vaš zdravnik ve natančno, kakšna je lega mioma in ali ta lahko preprečuje vgnezditev oplojenega jajčeca. Obstajajo tudi druge metode zdravljenja miomov (npr. zdravila), a mislim, da se je vaš ginekolog odločil za najhitrejšo možno zdravljenje. Če je možnost zapletov minimalna in dobrobit odtehta možnost zapleta, je kirurgija najboljša rešitev.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

Spela63

Pozdravljeni
Stara sem 51 let. Pred 5 leti sem imela laporoskopsko odstranitev miomov v maternici. Sedaj pa sta se ponovno pojavila dva (cca 4 cm in 2 cm), ki povzročata zelo močne krvavitve in slabokrvnost (HB 84). Menstrualne cikluse imam še redne na 28 dni, menstruacija pa traja po 7-8 dni. Moj ginekolog me je poslal v Leonišče na odstranitev miomov. Tukaj pa so mi rekli, da starejšim ženskam miome odstranjujejo skupaj z maternico, ker nimajo več reprodukcijske funkcije. Jaz ne želim dati odstraniti maternico, ker to povzroča lahko kasneje veliko stranskih učinkov. Zdravnica v Ljublani mi je celo rekla da bi maternico odstranila skupaj z materničnim vratom. Ker sem pred leti imela na materničnem vratu lasersko odstranitev spremenjenih celic in lani LLETZ (obakrat je bil le CIN1), histološka preiskava pa je bila negativna. Ker si ne želim odstranitve teh organov ampak le mioma, sva se dogovorili da za tri mesece jemljem zdravila ESMYA, ki naj bi zmanjšali miome, po preteku tega pa bova na pregledu videli kaj in kako. Zanima me, ali je res nujno odstraniti vse skupaj (miome, maternico in maternični vrat) ali bi bilo možno tudi samo miome. Saj bom verjetno v nekaj letih v menopavzi, ko naj bi miomi več ne povzročali težav.
Ta zdravila Esmya imajo veliko stranskih učinkov (jemati naj bi jih začela čez dva tedna) zato vas prosim za vaše mnenje in predlog, kakšne so se možne rešitve za moj problem. Trenutno jem tablete z železom da se mi kri izboljša.
Prosim vas za odgovor in vas pozdravljam
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Spela63!
Moje mnenje v splošnem je, da za zdravljenje nemalignih bolezni najprej izberemo neinvazivne metode. V vašem primeru je še veliko možnosti, ki bi jih jaz predlagala pred operacijo.
Miomi vam po menopavzi ne bodo delali več nikakršnih težav.
Anemijo pa je potrebno zdravit takoj, z železovimi pripravki. Anemija vas ogroža, ne miomi.
Krvavitev lahko zmanjšate s hormonsko terapijo, Esmya pa se dodatno uporablja za zmanjševanje miomov.
Možno je odstraniti tudi samo miome, ne cele maternice.
Z operacijo se v primeru miomov nikoli ne mudi.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

AlenkaO

Gospa Senčar,

na vas se obračam s vprašanjem glede odstranitve mioma. Pred cca 3 - 4 leti mi je moj ginekolog odkril tri miome, ki so se mi združili v enega ter vsako leto rasli. Ko je bil velik že 6 cm sem mu predlagala, da bi mi ga operativno odstranil. Ni bil za, ker bi naj miomi ponovno zrasli (ali pa ne.. ali ni tako?!?). Lansko leto je bil velik 7,6 cm in letos že 8 cm. No, in sedaj pravi, da mi je absolutno potrebno odstraniti celotno maternico. Maternični vrat bi pustil, jajčnike tudi, seveda, če se pri operaciji pokaže da so v redu. Verjemite, da sem bila po slišanem v velikem šoku. Saj sem redno hodila na preglede ter s tem smatrala, da bo tudi rešitev drugačna. Sedaj sem se odločila tudi za drugo mnenje, ki ga mislim opraviti v prihodnjih dneh. Naj še omenim, da mi miom res povzroča bolj pogoste in močne krvavitve, problem je tudi pri spolnem odnosu, ker ga čutim.
V letu 2002 sem bila po carskem redu operirana tudi na črevesju. Po porodu, ko so mi je del črevesja zlepilo na stene maternice in čez nekaj mesecev, ko sem dobila gangreno. Odstraniti so mi 30 cm črevesja. Vse do poroda nikoli nisem imela nobenih problemov. Ker pazim na redno odvajanje blata in zdravo prehrano, imam (tako lahko rečem) minimalne težave s črevesjem. A moj ginekolog je mnenja, da se zaradi omenjenih operacij noben ne bo upal odstraniti (strgati) miomov, ampak da bi bilo najbolje kar odstraniti maternico.
Sem zelo razočarana, saj sem imela občutek, kot da sedim pred mehanikom in ne pred izbranim ginekologom, od katerega pričakujem človeški, topel in strokoven pogovor.

Prosim za vaš odgovor. Lep pozdrav, Alenka
Default avatar

luna23

Pozdravljeni,
pred dvema letoma so mi postavili diagnozo miom maternice. Ker sem se bala operacije sem se po dogovoru z ginekologom pol leta zdravila z Esmya tabletami in stvar se je zmanjšala, nato pa je spet začela rasti, tako, da je bila operacija neizogibna. Ko sem končno prišla do histeroskopske operacije, so ugotovili, da sploh ne gre za miom in so mi odvzeli le vzorec za preiskave. Rezultat je endometrični polip brez atipij. Ali so mi Esmya tablete zaradi napačne diagnoze škodovale? Zakaj mi niso med histeroskopijo odstranili polipa? Ker imam težave bom morala iti še enkrat na histeroskopijo. Ali lahko tak polip postane tudi nevaren? Ali so tudi hormonske tablete stediril škodljive, če jih jemlješ ponovno dve na dan pred operacijo? Kako dolgo naj se jih jemlje po operaciji? Jaz jih nisem dolgo, ker so mi čisto zmešale ciklus. Ali se lahko v kratkem času ponovno opravi histeroskopija ena za drugo? Hvala vam za odgovore in vas lepo pozdravljam!
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni AlenkaO!
Vsi zdravniki se trudimo po najboljših močeh, da bi vam izbrali terapijo od katere bi imeli vi največ koristi in najman možnih zapletov.
Ker vam miom dela težave, je nujno z njim nekaj narediti. Vaše situacije podrobno ne poznam. Ker ste zaplete po operaciji v trebuhu že imeli, se zdravnik verjetno boji vsake nadaljne operacije, ki bi lahko ponovila zaplete. Zato je predlagal odstranitev celotnega telesa maternice. Ne vem koliko ste stari in koliko časa bo še preteklo do menopavze, ko bi miom nehal rasti ali da ne bi vzniknili novi miomi.
Možnosti, ki jih imate še razen operacije so: tabletke ali embolizacija miomovih žil. Obe možnosti bi miom zmanjšali.
Upam, da boste imeli v prihodnosti boljši občutek ob pogovoru z zdravnikom. Nekateri zdravniki lažje, drugi težje izbiramo primerne besede, a verjamem, da vsi delujemo v vaše dobro.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Luna23!
Esmiya tablete vam niso škodovale, kljub začetno postavljeni drugi diagnozi.
Endometrijski polipi običajno niso nevarni v smislu maligne alteracije (nimajo rakastih celic). Morda je bil polip prevelik, da bi ga odstranili ob diagnostični preiskavi. Oba posega se razlikujeta. Z enim v maternico pogledamo in odstranimo drobec tkiva za histološko preiskavo (preiskava celic za ugotavljanje diagnoze), ko pa gre za terapijo, so inštrumenti nekoliko večji in potrebne so nekoliko drugačne priprave.
Tabletke Stediril, ki so vam jih predpisali pred operacijo niso nevarne. Ker stanjšajo plast endometrija, je operacija sploh možna in varna. Po posegu jih lahko nehate jemati.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič