Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

MELATONIN

Default avatar

cicibella

Spoštovani!
Mene pa zanima če meni lahko melatonin pomaga uravnati spanje..
Ker namreč ne morem zaspati. Nikakor mi ne uspe zaspati ne čez dan in ne ponoci tudi ko sem že na smrt utrujena zaspim za 2 ali 3 ure..
Da spim par ur si moram pomagati z lorsilanom..
Melatonin tablete zdaj jemljem teden dni 3 mg pred spanjem vendar se nisem opazila razlike..
Ali bi ga morala jemati dalse obdobje da bodo opazne razlike v spanju?
S spoštovanjem!
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Cicibella!
Melatonin ni zdravilo, ki bi delovalo na način Lorsilana. Če ste navajeni zaspati s pomočjo Lorsilana, Melatonin ne bo pomagal.
Melatonin je hormon, ki ga telo zna izdelati samo in v naravi uravnava dnevni ritem spanja. Ohranja arhitektoniko spanja, omogoča tudi sanje v REM fazi, česar Lorsilan ne more. Možgani se najbolje "odpočijejo", če je ohranjena arhitektonika spanja, to sta REM in ne-REM obdobji.
Ker nima pričakovanega učinka, ki ste ga navajeni doseči z anksiolitikom (Lorsilan), vas bo razočaral tudi po dolgotrajnejšem jemanju.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

asy

Pozdravljeni,

jaz imam pa eno vprašanje glede nočnega dela in melatonina. Sem mlada mamica, ki dela nočne izmene čez vikend, med tednom pa imam normalen ritem (igralništvo). Po nočnih sem utrujena in seveda podnevi nikoli tako trdno ne spim, kot sicer in se nekako ne zdim spočita, naspana. Vedno imam občutek kot da bolj dremam. Drugače nimam problemov s spanjem, ampak le s kvaliteto spanja v času nočnega dela. Sodelavec mi je pred kratkim povedal, da mu je zdravnik svetoval jemanje melatonina zaradi nočnega dela. Sedaj pa me zanima, če je to res priporočeno glede na to, da so nočne izmene moja stalnica in bodo še vsaj nekaj časa.

Hvaležna vam bom za kakršno koli informacijo,
lep večer,

Aleša.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Asy!
Vse službe, ki imajo izmensko in nočno delo, zahtevajo velik davek na dnevni ritem spanja in budnosti. Niti Melatonin, ne katerakoli druga tabletka, dolgoročno ne more preprečiti celokupnega vpliva izmenskega dela na telo.
Če pa že moram izbirati med pomagali, ki vam bodo omilili posledice nočnega dela, bi se vedno odločila za Melatonin. O načinu jemanja pa se vsekakor pomenite z osebnim zdravnikom.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

Prlek

Spoštovana, ga. zdravnica!
Star sem 64 let, PSA imam 4 in ga ne moremo spraviti nižje. Punkcija je bila negativna. Imam tudi 3 bypasse. Zadnje čase me muči nespečnost - težko zaspim. Bi bil primeren melatonin! Hvala za odgovor!
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Prlek!
Ne vidim razloga, da bi vam odsvetovala Melatonin.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

Prlek

Spoštovana gospa doktor!
Hvala za Vaš odgovor. Prosim še za kratko pojasnilo. Nabavil sem Melatonin San, 1 mg (n-acetil-5-metoksitriptamin). V navodilu tudi piše, da ne smeš voziti avtomobila. Pa me zanima, če je to naravna substanca? Ali sem kaj pobrkal v zvezi glede bioidentičnih hormonov? Se Vam opravičujem za nadlegovanje in hvala za odgovor.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Prlek!
Če je hormon Melatonin hormon spanja, je normalno, da ne vozite avtomobila po zavžitju. Melatonin je namenjen spanju, v avtu pa je zaželeno, da ste budni in pozorni. Tudi v najbolj naravno zaspanem stanju niste najprimernejši in najvarnejši za upravljanje z motornim vozilom.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

eslama

Ali se lahko kupi melatonin tudi v taki obliki (povezava)?

Ali je v takih proizvodih kaj spornega?
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Eslama!
Žal tega proizvoda osebno ne poznam. Če drži, kar je napisano v deklaraciji, Melatonin 3 mg, deluje.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

girl84

Pozdravljeni,
glede na svoje tezave z zanositvijo bi vas prosila za nasvet, ali bi lahko tudi sama zacela uporabljati melatonin (3mg). Prilagam rezultate hormonskih testov.
Obenem me tudi zanima, ali bi lahko zacela jemati melatonin ze zdaj, kljub temu, da bova z mozem sla v postopek ICSI predvidoma sele maja.
Trenutno jemljem ubiquinol (50mg), folno (1mg) in vitamin C (500 mg). Bi priporocali se kaj, za izboljsanje moznosti zanositve? Naj samo omenim, da imam ze vec kot leto dni zelo zelo sibko menstruacijo, ki traja kvecjemu 1-2 dni, potem pa ze okrog 11.-13. sledi spotting, ki ga "zaustavim" z jemanjem dabrostona (zjutraj in zvecer, 10 dni), zatem pa po 4ih dneh sledi tista kratka krvavitev/menstruacija.
Hvala za vaso pomoc.
lp
Priponke
64195_IMG_0520.jpg (1.26 MiB)

64194_IMG_0519.jpg
0 (47.46 KiB)

Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Girl84!
V postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo ste pod stalnim zdravniškim nadzorom. Vsaj v tem času se držite navodil lečečega ginekologa in ne nasvetov preko foruma. Nasveti v forumu so vedno dobronamerni, a ne morejo nadomestiti zdravnika, ki vas pozna in vam pomaga.
Melatonin je registriran v Sloveniji, kot zdravilo, vsa zdravila pa se jemljejo pod zdravnikovo kontrolo.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

pyka1

Pozdravljeni!
Zanima me ali mi priporočate jemanje melatonina za zdravljenje motnje spanja, oziroma motnje cirkadianega ritma, ki pri meni trajajo že dobro leto. Zaspim lahko šele proti jutru, potem pa skoraj pol dneva prespim, če seveda nimam predavanj. Sem namreč študentka in mi omenjene težave povzročajo velik problem, saj sem po neprespani noči zelo utrujena. Zanima me tudi, kako dolgo bi lahko brez negativnih stranskih učinkov jemala melatonin.
LP
Default avatar

Lemurijan

Kolikor je meni znano, je "nesmrtnost" povezana še z marsičem drugim, kot ste navedli na začetku. Primer: poškodbe pri prepisovanju DNK, krajšanje telomer...
Default avatar

Oče123

Spoštovani, ne vem, če še odgovarjate na vprašanja, bom pa poizkusil. Otrok (4 leta, ne govori, huda obporodna hipoksična poškodba, ni gibalno ovira)) je padel s kavča, obiskali smo urgenco in poslikali roko, z roko vse ok, a očitno ima travme od obiska urgence in ponoči noče spati (podnevi ni težav). Spat hodimo okoli 5. ure zjutraj in še to s težavo. Prej nikoli teh problemov. Zanima me primerna količina melatonina za otroka. Otrok ne bo pojedel tablete, iščemo melatonin v tekočem stanju, ali spreju za pod jezik, ali spreju za razpršitev po koži. Želeli bi vzpostaviti ponoven ritem spanja a nikakor ne gre. Zanimajo me torej izkušnje s tekočimi oblikami melatonina in doza. Naj povem še, da je otrok za potrebe slikanja EEG pri 4 mesecih že prejel melatonin v tekoči obliki, je po pol ure zaspal in spal pol dneva, ni bilo stranskih učinkov. ČE bi stranski učinki bili, kakšni so? Če česa ne morete zapisati javno (predlagano komercialno ime otroku primernega izdelka), bi vas vljudno prosil za email na [email protected]

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič