Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

MELATONIN

Default avatar

sabinasencar

Staranje in možgani

Staranje prizadene vse organe v našem telesu. Ritem hormonov se prične rušiti, imunski sistem slabi, začnejo se degenerativni procesi vseh organskih sistemov. Tudi v možganih se kažejo procesi staranja. Poruši se arhitektonika spanja, spomin postaja manj zanesljiv, vse težje je učenje novih podatkov, misli se zdijo manj okretne. Končna posledica staranja možganov je globalni upad kognitivnih funkcij, kar strokovno poimenujemo demenca.

Če bi znali v celoti preprečiti staranje možganov, bi bila to pot v nesmrtnost. Tako kompleksna rešitev je zaenkrat še znanstvena fantastika. Živčevje je zelo specializirano tkivo, ki je v evolucijskem razvoju postalo življensko odvisno od pravilnega delovanja vseh drugih organov v telesu. Energijo za delovanje mu priskrbijo in prilagodijo zdrava prebavila. Dihala nepretrgoma oskrbujejo kri z zadostnimi količinami kisika, zdrava kri pa prenaša hranila ter kisik v možgane in odpadne produkte iz njih. Tudi bolezen srca (črpalke) in žil (cevi) lahko ogrozi preskrbo možganov. Nepravilno delovanje katerega koli organa v telesu se odraža v bolezni vseh ostalih. Tudi možganov.

Lahko pa je primarna poškodba vendarle nastala v možganskih celicah in se le-ta odraža tudi drugje v telesu. Le skladna obravnava vseh organov v celoti lahko da želene rezultate.

Melatonin - pomemben antioksidant v možganih

Izmed vseh znanih antioksidantov je za možgane neposredno najpomembnejši melatonin. Melatonin je hormon, ki ga sintetizira žleza češarika v možganih. Kontrolira dnevni ritem drugih hormonov, spanje, imunski sistem in miselne (kognitivne) funkcije možganov. Količina hormona, ki ga uspe sintetizirati češarika, po 25. letu začne upadati. Po 80. letu starosti ga ne izdeluje več.

Melatonin nima samo hormonske funkcije, ampak je tudi pomemben antioksidant. Ker je topen tako v maščobah kot v vodi, lahko prehaja skozi celične membrane in vstopa v celične organele (mitohondrije). Kot antioksidant je tako lahko prisoten povsod v možganih. Je edini antioksidant, ki vstopa v mitohondrije, kjer se odvija celično dihanje. Tam nevtralizira proste radikale takoj ob njihovem nastanku. Melatonin nevtralizira najbolj reaktivne hidroksilne in peroksidne radikale. Je boljši antioksidant od glutationa.

V medicini se melatonin uporablja kot zdravilo za nespečnost ali zdravljenje porušene arhitektonike spanja. Ima veliko prednosti pred vsemi ostalimi uspavali (to so večinoma uspavala skupine benzodiazepinov). Melatonin, ki je naravna sestavina, omogoča zdravo arhitektoniko spanja (menjavanje REM in NEREM faz spanja) in jo celo na novo vzpostavlja. Ne povzroča odvisnosti in ni toksičen v predpisani dozi. Edina slabost je cena, saj morajo pacienti v celoti plačati stroške zdravljenja. Melatonin že dalj časa uporabljajo pri nespečnosti zaradi časovnih sprememb pri daljših letalskih poletih.

Ena od funkcij melatonina je tudi varovanje DNA (genetski zapis celice) pred oksidacijskimi poškodbami. Kumulativne poškodbe DNA so glavna posledica staranja celic zaradi prostih radikalov. Ko je DNA že dovolj okvarjena, ne more proizvajati proteinov (npr. nevrotransmiterjev v možganih) in njena funkcija je trajno okvarjena. Melatonin lahko prepreči veliko takšnih poškodb.

Melatonin lahko dobimo tudi s hrano. Prisoten je v vseh organizmih prehrambene verige: od primitivnih enoceličarjev do rastlin in mesa sesalcev. To pomeni, da je bil melatonin prisoten v hrani skozi celotno evolucijo, več sto miljonov let. V rjavem rižu, ovsenih kosmičih in koruzi ga je do 0.5 mg na kilogram. Pol toliko ga je tudi v paradižniku in bananah. Melatonin je prisoten v naši prehrani že od začetka človeštva, zato se je v našem telesu sčasoma razvil tak encimski sistem, ki zna molekulo melatonina uporabiti za več nalog, vključno z lovljenjem prostih radikalov.

Ko telo raste, samo izdeluje melatonin iz aminokisline l-triptofana. Po 20. letu se proizvodnja upočasni, po 50. letu pa telo izdela le še eno tretjino količine melatonina iz mladosti. Zato ga tudi imenujemo hormon mladosti. Če nam uspe vzdrževati nivo melatonina v možganih v koncentracijah kot so pri 25-letnikih, smo že korak bližje večni mladosti.

Zakaj večini od nas ne uspe nadomestiti zadostnih količin melatonina s hrano? Žal danes hrana ni več tako bogata z melatoninom kot pred stoletji:

v rastlinah vzgojenih za večjo produkcijo ni več dovolj melatonina,
hrano uživamo že predelano, kar jo še dodatno osiromaši,
jedilniki so slabo sestavljeni,
manjši kalorični vnos pomeni manjšo količino zaužite hrane; manj je mikroelementov,
obstoj kroničnih bolezni zmanjšuje izrabo hrane,
sočasna uporaba zdravil vpliva na absorbcijo melatonina ali pa zviša njegovo porabo.
Melatonin je netoksičen v koncentracijah do 3mg. Do 30. leta starosti je priporočena doza 1mg, kasneje pa 3mg dnevno. Za večje doze žal še ni objavljenih uradnih rezultatov, najverjetneje pa je v fizioloških dozah od 1-3mg najučinkovitejši antioksidant. Znanstveniki s primerno uporabo melatonina obljubljajo podaljšanje dobe zdravega delovanja možganov do 20 let.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

nalica

Dr Senčar pozdravljeni,
Ali obstoja tudi bioidentični Melatonin? Na internetu sem namreč zasledila ponudbo tablet iz tujine in sicer 3mg ...mislim da piše, da je sestavina Acetyl-S-Methoxytryptamine.
Ker je že več kot 2 leti moj spanec močno "prerešetan" oz ga ni več, seveda iščem pomoč...poskusila sem z Baldrijanovimi kapljicami, toplim mlekom z medom....ne upam pa si kar tako jemati karkoli.
najlepša hvala za odgovor!
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
BH Melatonin je na voljo pri nas pod imenom Circadin (2 mg tabletke). Dobite ga v lekarni na bel recept. Priporočam 1 tbl. zvečer.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

semta

Pozdravljena dr. Senčar!

Pred dvema mesecema sem naredila hormonske teste iz sline. Rezultati testiranja :
estradiol E2 6,8 pg/ml, progesteron 187 pg/ml. Menstruacijo imam od oktobra na cca 14 dni, bolj šibko, vendar ta traja tudi do tri tedne. Moje počutje pa je naslednje: eno leto me muči močnejši srčni utrip (uživam zdravilo concor cor), nespečnost, nihanja v razpoloženju (uživam cipralex ki pa bi ga rada opustila saj po njemu pridobivam težo), slabša koncentracija.
Naj povem,da imam vstavljen hormonski obroček mireno.
Ker sem poleg izvidov dobila tudi priporočilo o uporabi 3%progesteronske kreme jo do sedaj še nisem uporabila, saj namreč ne vem kdaj jo uporabiti - glede na moj menstrualni ciklus.
Prosila vas bi za nasvet o uporabi progesteronske kreme.
Za odgovor se vam lepo zahvaljujem in vas pozdravljam!
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Vrednosti E2 in progesterona sta zelo nizki.
Kdaj so vam vstavili Mireno? Eno leto po vstavitvi IUD Mirene so predvideni spotingi ali rjav izcedek iz nožnice. Torej izcedek, ki je podoben minimalni krvavitvi (ali rjavemu izcedku) na 14 dni, ki traja 3 tedne, je lahko posledica Mirene.
Zakaj so vam vstavili Mireno, kot kontracepcijo ali kot zdravljenje močnih menstruacij?
Naravni progesteron je lahko zavrt zaradi inhibiranega delovanja jajčnika (ni več ovulacij, zaradi hormonskega delovanja Mirene).

Posledica pomanjkanja estrogenov so slabša koncentracija, čustvena nestabilnost, nespečnost, zmanjšan libido, suha koža, solzenje, bolečine v sklepih.
Odvisno od vaše starosti in indikacije za vstavitev Mirene (če gre za preprečevanje hujših krvavitev), bi predlagala BH.

Potrebno bi bilo dodajati tako estrogene (Vse tri estrogene) in tudi progesteron. Postopno in pod UZ kontrolo maternice in jajčnikov bi dodajali sprva estrogene , nato čez 14 dni še progesteron (verjetnov večji dozi (10% krema). Nič ni narobe, če imate doma 3% kremo, jo pač uporabite sorazmerno več. 14 dni uporabljajte estrogene in progesteron, nato spet 14 dni samo estrogene. Predlagam razmerje E1:E2:E3 v razmerju 5%:15%:80%).
Učinek estrogenov začutite zelo hitro, najkasneje v 3h dneh.
Lep pozdrav, sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

semta

Dr. Senčar pozdravljeni!

Najprej se vam iskreno zahvaljujem za vaš odgovor in nasvet.
Da vam podam nekaj odgovorov. Mireno imam vstavljeno že drugič. Prvič sem jo imela vstavljeno pet let (menstruacija je bila redna, brez izcedkov), in sedaj leto in pol (s težavami kot sem jih že opisala) - kot kontracepcijo. Ginekologinji sem težave opisala, svetovala mi je pregled krvne slike pri svojem zdravniku. Na podlagi izvidov sem dobila tablete železa. Za pregled hormonov pa se zdravnica ni strinjala.
Sedaj pa me zanima, kje, oziroma, kdo mi lahko predpiše to terapijo z BH kot ste mi jo predlagali?

Še enkrat hvala za vaš čas in odgovor.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
BH terapijo vam lahko predpiše zdravnik, ki terapijo pozna in jo obvlada. Zdravilo izda farmacevt, ki jamči za kakovost izdelanega preparata.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

Hema1

Pozdravljeni!
Že dalj časa se opogumljam postaviti vprašanje glede spanja, pa se mi zdi, da ne sodi v noben forum. Glede na to, da so lahko za probleme spanja vzrok tudi hormoni, me zanima, če obstaja pomoč tudi zame. Sem izrazito jutranji tip in moram zvečer "s kuram spat". Če zamudim pravi trenutek, potem ne morem več zaspati in bedim do jutra. Drugi primer pa je še dosti hujši. Če imam zvečer spolni odnos (četudi dovolj zgodaj), potem spanja ni! Druge orgazem uspava, mene pa čisto prebudi. Ali obstaja razlaga za to, ali je samo z menoj nekaj narobe? Omenili ste tablete Circadin, kaj se zgodi ob jemanju le teh in kdo mi jih lahko predpiše? Jih je treba potem jemati redno vsak dan, ali bi jih lahko tudi samo po potrebi? Se nanje telo res ne more navaditi?
Najlepša hvala za odgovor!
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Melatonin je naravni hormon spanja. Lahko ga jemljete občasno. Melatonin ohranja arhitektoniko spanja, kar pomeni, da se ohranita REM in ne-REM fazi spanca. V REM fazi sanjate in takrat se možgani relaksirajo. Zato ste po spanju spočiti in jasnih misli. Melatonin (Circadin pri nas) predpiše zdravnik.
Telo je že navajeno na Melatonin, saj je Melatonin bioidentičen hormon (BH), ki ga telo proizvaja že celo vaše življenje. Zato ker ga je z leti vse manj, imate z vse večje težave s spanjem ali ritmom spanja.
Ne vem koliko ste stari, lahko, da je vzrok v slabem spancu tudi v pomanjkanju progesterona ali estrogenski dominanci. To bi razložilo tudi nespečnost po spolnem odnosu.
Menim, da je dober spanec pogoj za uravnoteženo delovanje vseh ostalih hormonov in živčevja.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

nalica

sabinasencar je napisal/a:
Pozdravljeni!
BH Melatonin je na voljo pri nas pod imenom Circadin (2 mg tabletke). Dobite ga v lekarni na bel recept. Priporočam 1 tbl. zvečer.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Lep pozdrav dr. Senčar,

Lepo prosim za info glede delovanja Circadin tabletk, in sicer ali naj bi že takoj prvič čutil vpliv na spanje ali šele po parih dneh.....
In ali jih je potrebno jemati vsak dan npr 3 mesece, da se ti arhitektonika spanja popravi ali jih lahko vzameš le občasno?

Najlepša hvala za vaš trud!
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Melatonin deluje kadarkoli ga vzamete. Melatonin sicer ne deluje kot klasična uspavala (benzodiazepini). Uspava vas na način, kot bi vam uredil misli in ne kot bi vas spravil v nezavedno stanje. Včasih, ko ne morete zaspati, se vam zdi, da se vam vsiljuje miljon misli in skrbi naenkrat. Po Melatoninu dobite občutek, kot bi se misli uredile, in vas ena misel zaziba v spanje, kot pravljica za lahko noč.

Ni vam ga potrebno jemati redno. V nekaterih letalskih družbah, Melatonin dobite za premostitev časovnih razlik, pri poletih med različnim časovnimi pasovi.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

ros

Spoštovana Dr.Senčar!
Prosila bi vas za nasvet. Stara sem 55 let, menstruacijo sem izgubila pri 47. Prve dve leti sem jemala cimicifugo in nekak blažila simpome. Težave s spanjem pa so je pojavile sedaj. Zdravnica mi je predpisala Circadin. Žal me je tako močno zapiral, da sem ga morala prekiniti. Nekaj časa sem jemala naravni koralni kalcij in magnezij. Ker pa v naravnih izdelkih ni navedenih količin, oz. so vse doze bile premalo sem prešla na sintetični kalcij. Nekaj mesecev je bilo vredu, potem pa so se spet pojavile težave s zaprtjem. Ker sem obremenjena še z kopičenjem maščobe, pomankanjem libida me zanima kakšen učinek bi imela progesteron estrogenska krema Natrpo pri navedenih težavah.
Za vaš odgovor se vam iskreno zahvaljujem in vam želim lep dan!
Ros
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Ne vidim povezave med melatoninom in zaprtjem. Morda je povezava slučajna. Kako dolgo ste jemali melatonin? Ali se je po melatoninu spanje izboljšalo?
Za magnezij je znano ravno obratno, da odpravlja težave z zaprtjem. Kalcija in magnezija ne smete jemati istočasno, če želite, da imata učinek. sicer tekmujeta en z drugim za vezavna mesta.

Kot sem razumela iz vašega pisma imate največ težav z zaprtjem in pridobivanjem telesne teže. Žal za ta dva simptoma hormoni niso zdravilo. Po menopavzi se metabolizem res nekoliko spremeni, vendar progesteron ni hormon namenjen hujšanju, še manj estrogeni.

Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

ros

Pozdravljeni!
Najprej hvala za vaš odgovor. Circadin sem jemala slaba 2 meseca in v tem času nisem imela težav s spanjem.Ker pa sem v tem času imela težave z zaprtjem sem to omenila moji zdravnici. Razen, da mi nima ničesar drugega za predpisat sem tako nehala z jemanjem. Sem pa malo pobrskala po internetu in ugotovila, da na hormon melaton vpliva kalcij in magnezij. Zato sem si v lekarni kupila naravni kalcij in magnezij. Res pa je, da sem jih uživala skupaj in zato nista imela učinka.Sedaj uživam calcijev citrat.Če zamudim pravi trenutek in tudi sicer včasih noč prebedim. Se pa sicer opravičujem, saj nisem želela povedati, da je pridobivanje na teži glavni problem. Me zanima ali lahko bioidentčni hormoni vlivajo na melatonin? Zanima me tudi sicer celovit pregled hormon, oz. kako se naročim, ter kakšna je okvirna cena . Z ozirom, da bi morala tablete/ pač kakršne koli že/ jemati kar nakaj časa bi želela, na bolj naraven način pomagati svojem telesu.
Že v naprej hvala za vaš čas in trud, ter vaš odgovor.
Ros
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Melatonin je bioidentični hormon. Vsi hormoni sicer vplivajo drug na drugega, nekateri posredno, drugi neposredno. Pri svoji osebni zdravnici lahko pregledata npr. ščitnične hormone. Pregled krije zavarovalnica, če zdravnica presodi, da je pregled upravičen. Za začetek vam priporočam ta pregled.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

melisa777

Pozdravljeni,

na wikipediji sem prebrala, da melatonin znižuje FSH in s tem povečuje plodnost. Ugotovljen imam namreč viskok fsh (14) in nizek amh (0,17). Sicer grem sedaj v IVF postopek, vendar me zanima, če jemanje melatonina res zvišuje ovialno rezervo.

Hvala za vaš odgovor in vaš trud.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Res je. Melatonin znižuje FSH, predvsem pa izboljša možnost implantacije zarodka. Kasneje v nosečnosti pa jemanje Melatonina ni priporočljivo!
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

darja d

Spoštovani,
stara sem 53 let in menstruacijo sem izgubila pri 48 letih. Sem vitka, to vitkost pa ohranjam z veliko gibanja in seveda tudi s pazljivostjo pri prehrani. Moj problem , ki ga povezujem z menopavzo je slabo spanje, utrujenost, včasih pomanjkanje energije in (v zadnjem letu) kar precej hitro stranje kože.
Zanima me ali hormonska terapija te simptome blaži. Torej: da spanje ni tako slabo, da je utrujenosti manj in, da se koža bolj počasi stara (guba) ?
Darja
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Že samo to, da ste spočiti ima vpliv na stanje kože na obrazu. Zagotovo spočiti izgledamo boljše. Če se vaše vprašanje navezuje na uporabo Melatonina, vam ga priporočam.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

melisa777

Ponovno pozdravljeni,


zahvaljujem se vam za vaš odgovor. Sedaj sem že v IVF postpoku in sicer enot 225 Puregona in Diphelerine. Ali lahko poleg vseh teh hormonov jemljem tudi Melatonin? Zanima me tudi v kakšni obliki ter ali se ga da kupiti brez recepta.

Hvala za vaš odgovor

M

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič