Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

prezgodnja menopavza

Default avatar
Lepo pozdravljena!

Stara sem 37 let. Pred tremi leti mi je bila postavljena diagnoza - prezgodnja menopavza in sicer v času, ko sva se s partnerjem odločala za drugega otroka. Od takrat dalje sem občasno na Cyclo-Proginovi, občasno brez nadomestne hormonske terapije, dvakrat sem poskušala zanositi v IVF postopku, vendar brez uspeha. Sicer se še vedno nisem sprijaznila s tem, da ne bom mogla nikoli več zanositi po naravni poti, pa vendar razmišljam o tem, koliko let bom še morala prejemati nadomestno hormonsko terapijo. Če je temu tako, se želim na dolgi rok izogniti sintetičnim hormonom, še posebej, če so bioidentični primernejši oziroma ustreznejši za mojo diagnozo. Kaj mi svetujete? Ali lahko začnem z jemanjem BH ali moram vztrajati pri sintetčnih?
Hvala za odgovor, majmaj
Default avatar
Pozdravljeni!
Zelo mi je žal, da je vaša zgodba imela tak potek.
Čudežev pa tudi bioidentični hormoni ne delajo. Sicer lajšajo simptome menopavze, jajčnikov pa vam ne morejo ponovno obuditi.
Za vas je hormonska nadomestna terapija nujna. Priporočam BH za zaščito pred osteoporozo, zaščito srca in ožilja in splošno terapijo proti staranju. Vi ste premladi, da ne bi potrebovali hormonov.
Ničesar niste povedali o svojem počutju. Kako se počutite ko jemljete terapijo in kako se počutite ko prekinete z jemanjem? Res so bili vaši načrti glede otroka prekinjeni, toda vi ste trenutno pomembnejši.
Hormoni imajo zaščitno vlogo v življenju ženske. Ščitijo jo pred staranjem. Ne mislim na videz, mislim na splošno staranje vseh tkiv in organov v telesu.
Priporočam terapijo z BH, vseh treh estrogenov in progesterona.
Lep pozdrav, Sabina Senčar
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Hvala za odgovor.
Kar se tice mojega pocutja, moram povedati, da se mnogo bolje pocutim na terapiji kot brez nje. Pridobila sem nekaj kilogramov, razpolozenje mi niha, imam valunge in nocno potenje - vsega bistveno manj ko sem na terapiji. Poleg tega se ukvarjam z raznimi sporti, ki tole stresno obdobje malo razbremenijo. Bila sem ze pri dr. Toljanovi. Ko sem ji povedala, da zelim spomladi se zadnjic poskusit z ivf postopkom, je rekla, da se naj nato oglasim pri njej, da mi prej ne bo dajala nobene terapije. Tako da zdaj cakam - mogoce pa bo uspelo. Mogoce se bo kaj spremenilo. A se lahko k vam narocim na posvet, pregled? Drugace imam osebnega ginekologa na gk v lj. Se enkrat hvala za odgovor.
Default avatar
Pozdravljeni!
Če že imate ginekologa na GK v Lj., me boste z lahkoto našli, saj ste našega Leonišča vajeni. Nikoli ne zavrnem nikogar, ki želi moj nasvet.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni,
Meni so pri 33 postavili diagnozo prezgodnja menopavza in sicer po tem, ko sva se z možem odločila za drugega otroka.
Največjo težavo mi povzročajo vročinski valovi in popoln izostanek menstruacije. Ko sem na Cycloproginovi vročinski valovi popolnoma izginejo in menstruacija je redna.
Nisem še bila na postopku IVF, niti mi ga niso predlagali. Zanima pa me, kako vem ali je v mojih jajčnikih še kaj zaloge jajčec?
Najlepša hvala in lep pozdrav.
SofijaS
Default avatar
Pozdravljeni!
Zagotovo je zdravnik opravil vrsto preiskav preden je postavil diagnozo prezgodnja menopavza ali prezgodnja odpoved jajčnikov. Če pride do popolne ovarijske odpovedi, so zaloge jajčec izčrpane.
Ker ste zelo mladi je nadomeščanje hormonov nijno.

IVF vam niso predlagali, zagotovo pa so vam razložili zakaj ne ali pa vam ponudili vse možnosti zdravljenja ali nadaljnih postopkov.

Zelo žalostno je, da se mlada ženska kot ste vi, namesto z želeno nosečnostjo sooča z diagnozo prezgodnje menopavze. Menopavza, ki nastopi ob fiziološko običajnem času, je za žensko neprijetna, tako zgodaj v življenju pa toliko bolj.

Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni in hvala za odgovor!

Moja diagnoza je potekala takole:
Lani januarja so mi pregledali hormone (FSH 134.89, LH 78.11, TSH 1.994 in prolaktin 16.29) in postavili diagnozo prezgodnja ovarijska odpoved.

Poslali so me na testiranje hipofize nadledvične osi (Acth test):
Rezultat prvega testiranja (17.03.11): kortizol 198, po stimulaciji 386.
Rezultat drugega testiranja (03.05.11): kortizol 414, po stimalaciji 717. Tokrat so mi vbrizgali acth direktno v žilo in ne preko bravnile.

Ugotavljali so mi tudi premutacijo v genu FMR1 vendar mi z molekularno genetsko analizo premutacije v genu FMR1 niso potrdili.

Po teh preiskavah so mi naročili naj 6 mesecev jemljem Cycloproginovo in da bomo potem ponovno testirali FSH, LH in tokrat tudi Estradiol.
Ravno sedaj čakam na rezultate. Kri sem dala brez, da bi imela menstruacijo, ker sem predvidevala, da je niti ne bom dobila, vendar glej ga zlomka, danes se mi je pokazala in to brez hormonske terapije. Ali mi svetujete, da grem ponovno na odvzem krvi ali bo moja genikologinja dobila prave rezultate, kljub temu da nisem dala krvi na 3-5 dan menstruacije?

O IVF nisva nikoli nič govorili! Zanima me kateri rezultati pričajo o tem, da je zaloga jajčec popolnoma izčrpana?

Vnaprej najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.
SofijaS
Default avatar
Pozdravljeni!
Kljub temu, da niste oddali krvi 3-5. dan ciklusa, bo ginekologinja dobila podatek o tem ali gre za definitivno ovarijsko odpoved ali ne.
Z laboratorijsko preiskavo so ugotavljali ali gre za odpoved na nivoju jajčnikov ali nadzornih žlez. Kot kaže nadzorni mehanizmi (ki spodbujajo delovanje jajčnikov) delujejo pravilno. Zato sklepamo, da gre prvenstveno za ovarijsko odpoved. Tudi z preiskavami genetskega materiala so poskusili najti vzrok za prezgodnjo odpoved jajčnikov.
Kot kaže, bodo ponovni testi potrdili ali ovrgli postavljeno diagnozo.
Vem, da ste neučakani, počakajte na rezultate, da bomo videli, če je v jajčnikih še zaloga jajčec ali ne.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni,
vljudno vas prosim za nasvet pri nastalih težavah.
Stara sem 39 let in nimam otrok. Pri 26 letih sem imela operativni poseg dg. endometrioza, ki se po vseh teh letih na srečo ni ponovila. Ker sem imela predzadnjo mesečno perilo meseca marca 2011 in zadnjo septembra 2011 sem obiskala svojega ginekologa, ki mi je opravil krvno preiskavo naslednjih hormonov:
S-progesteron 0,6 nmol/L
S-LH 18,1 mlU/ml
FSH 48,8 mlU/ml
S-Prolaktin 22,1 ug/L
S-17-estradiol
Na podalgi le-tega izvida ( kot je dejal zaradi povišanja FSH) me je napotil do specialista Gineko-endokrinologa, da bi se ugotovilo ali bi šlo za prezgodnjo menopavzo, pri katerem pa je čakalna doba 6 mesecev.
Od meseca novembra 2011 so se mi pričele naslednje težave:
polivanje vročine, nespečnost, utrujenost,bolečine v kosteh, sklepih, občasno razbijanje srca ( naenkrat čutim močan utrim, kot bi se nečesa vstrašila ( traja pet minut in nato se normalizira),občasno srbenje na obeh kolikih ( iz nič prične srbeti, nastanejo rdeči izpuščaji in nato v treh dnevih izginejo). Vse te težave seveda vplivajo na moje delo, ki ga opravljam v službi kakor tudi pri mojih aktivnostih v privat življenju oz. na mojo kvaliteto življenja.
Zanima me naslednje:
Kakšen preiskave bo še opravil specialist Gineko-endokrinolog?
Ali je že iz navedenega izvida razbrati diagnozo, ker je na podlagi le-tega od svojega ginekologa nisem dobila, napotitev k specialistu?
Ali obstaja kje specialist gineko-endokrinolog kjer bi lahko opravila pregled samoplačniško, da se izognem čakanju 6 mesecev in prosim za priporočilo zanj?
S čim si lahko preventivno lajšam navedene težave do specialističnega pregleda?
Ali menite, da bi glede na naveden težave morala opraviti tudi preventivni pregled za osteoporozo, da mi ne bi morda ta prehod v prezgodnjo menopavozo le-to tudi povzročil?
Menim, da sem vsekakor premlada, vednar imam občutek, da bi lahko šlo v tem primeru za prehod v prezgodnjo menopavzo?

Vljudno vas prosim za nasvet, priporočila in vaša mnenja, kajti na vse težave s katerimi se srečujem v zadnjih 6 mesecih sem zelo zaskrbljena, da le-ta izvid in vse težave ne bi vplivale še na kakšna druga obolenja ( možni kateri še drugi preventivni pregledi?)
Že vnaprej se vam najlepše zahvaljujem za vaš čas in prijaznost,
A.
Default avatar
Pozdravljeni!
Glede na vaša leta, laboratorijske izvide, amenorejo (brez menstruacije), simptomi menopavze (ki jih opisujete) je vaš ginekolog postavil diagnozo prezgodnja menopavza. Preiskave bodo opredelile ali gre za prezgodnjo ovarijsko odpoved. Zgodnja diagnoza je pomembne predvsem pri tistih ženskah, ki si želijo zanosit. Prezgodnja menopavza se zdravi s hormoni, saj so ženske po prezgodnji menopavzi bolj ogrožene za kardiovaskularne bolezni, osteoporozo in celo za prezgodnji kognitivni upad. Povsem se strinjam z vami, da ima prezgodnja menopavza velik vpliv na vsakodnevne dejavnosti, tako poklicno kot tudi na privatno življenje.

Koncentracijo estradiola ste mi pozabili pripisati. Če je vrednost pod 50 pmol/l in je FSH nad 40 IU/l, je velika verjetnost, da gre za prezgodnjo ovarijsko odpoved.
Na ginekološki kliniki vam bodo še enkrat preverili lab. vrednosti E2, FSH in inhibina B.
Naredili bodo UZ. Ker menstruacije nimate in je FSH že v vrednostih, ki ustrezajo merilom prezgodnje menopavze, vam Klomifenskega testa verjetno ne bodo predlagali.

Predvsem, pa vam bodo pomagali s primerno hormonsko terapijo in se pogovorili z vami o nadaljnih postopkih, predvsem, če si želite otroka.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Ali mi morda lahko kdo obrazloži rezultate izvidov hormonskih preiskav (postmenopavza):

<0,3 nmol/L S-progesteron
1,0 nmol/l S-testosteron
3,5 umol/l S-DHEAS
76,7 mIU/mL FSH
<0,04 nmol/L S-17ß estradiol

Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Default avatar
Pozdravljeni!
Kot ste previlno sklepali, gre za izvid, ki kaže stanje hormonov v obdobju po menopavzi.
Lp., Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Lep pozdrav
Tudi jaz sem pri 35-ih letih v zgodnji menopavzi :( Otrok nimam in jih očitno tudi ne bom mogla imeti,vsaj ne biološko.
Bila sem operirana zaradi endometriomov in po operaciji nisem dobila M. Ko sem šla na prvi pregled po operaciji sem dala kri in rezultati so bili:

LH 48,8
FSH 74
PRL 10,5

Potem sem dobila zdravila Cyclo Proginova, ki sem jih nekaj mesecev jemala, nato pa sem jih prenehala jemati zaradi strahu pred večjo možnostjo raka na dojki (imela ga je babica, vsi v družini umrejo za rakom) in lastnega prepričanja, da je NHT škodljiva.

Nato sem po forumih zasledila, da so lahko tovrstne težave tudi posledica ščitničnih okvar zato sem šla na pregled ščitnice,kjer so mi odkrili avtoimunsko vnetje ščitnice s hipotireozo. Rezultati krvi so bili:

S- TSH: 6,96mlU/L (0,46-4,68)
S-Prosti T3:5,30 pmol/L (4,26-8,10)
S-Prosti T4:8,61mol/L (10,0-28,2)
S-anti TG:85 IU/ml (do 40)
S-anti-TPO:77 IU/ml (do 35)

Predpisali so mi zdravila L-thyroxinom, najprej 25mcg nato 50mcg dnevno. Ta zdravila redno jemljem.

Razen pogostih vročinskih valov je moje počutje dobro. Seveda pa me skrbi osteoporoza. Res je sicer, da sem precej športno aktivna in da ima moja 65 letna mama še vedno zelo dobro kostno maso, vendar me vseeno skrbi, saj sem za menopavzo zelo mlada.

Sprašujem se, kaj naj naredim? Vem, da se moram z vprašanjem jemanja zdravil soočiti. Mi lahko morda vi kaj svetujete? Zasledila sem, da ste omenjali, da je v podobnih primerih potrebno jemati vse 3 estrogene in progesteron. Velja to tudi zame?

Slišala sem tudi, da obstaja nekakšno individualizirano testiranje hormonov. Kako se temu postopku reče in kje ga je možno opraviti? Živim v bližini Italije, tako da mi je od tujih držav le ta najbližja.
Hvala za vaš odgovor. Lep pozdrav!
Liulay
Default avatar
Pozdravljeni!
Pri 35ih letih ste res premladi za menopavzo in dobro bi bilo, če bi hormone nadomeščali vsaj še 10 let. Tako za HNT in za bioidentične hormone velja enako tveganje za nastanek hormonsko odzivnega raka dojk in maternice.
Če hormonov ne boste nadomeščali, ste v nevarnosti za hitrejše staranje tkiv. Veliko bolezni je povezano s prezgodnjo menopavzo. Če boste hormone nadomeščali, ste izpostavljeni drugi skupini bolezni. V obeh primerih življenje postane nekoliko bolj nevarno.

Nadomeščati je dobro estradiol in estriol (estron ne), kjer je to možno. Progesteron je dodan za zaščito in ravnotežje z estrogeni. V Cyclo Proginovi je kombiniran bioidentični estradiol in gestagen.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni, mene pa zanima če se pregled za FHL, LH in P plačajo ali mi jih lahka ginekolog napiše zastonj?
Default avatar
Pozdravljeni Nina11111111!
Upam, da sem vam zapisala ravno prav enic v pozdravu :-).
Če obstaja indikacija za pregled hormonov, zavarovalnica krije stroške. O tem odloča vaš zdravnik in zavarovalnica.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni!
Stara sem 30 let in že veliko let nimam svoje menstruacije. Ginekolog mi je vsa ta leta dajal hormonske tablete, ki so mi spodbujale menstruacijo, testa hormonov pa mi ni nikoli naredil. Zdravim se tudi za ščitnico, ki pa jo uravnavam s tabletami.
Sedaj ko se trudim zanositi, sem nujno morala menjati ginekologa (stari ginekolog ni hitel narediti nobenega testa hormonov) in novi ginekolog mi je v trenutku naredil teste, ki so žal pokazali na postmenopavzo. Svet se mi je v trenutku sesul. Meseca maja sem sicer naročena v Mb za neplodnost. Ginekolog mi je rekel, da ne bom nikoli mogla imet svojega otroka in je edina opcija doravana celica. A mi lahko še vi podate vaše mnenje in ali lahko na kakršenkoli način pomagam, da se bi izvidi izboljšali?

Moji izvidi so sledeči:
S-17-ESTRADIOL - 0,04 nmol/L
S-FSH - 62,6 mlU/mL
S-LH - 23,9 mlU/mL
S PROLAKTIN - 23,6 g/L
S-AMH - 0,14 ng/mL
Default avatar
Pozdravljeni Safarka!
Strinjam se z vašim ginekologom, da čimprej začnete zdravljenje na oddelku za reprodukcijo V Kliničnem centru Mb. Menim, da vedno obstaja pot za uresničitev vsakršnega cilja.
Nič niste naredili narobe, da je prišlo do trenutnega stanja.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni

tudi sama bom dopolnila 35 let. Zadnje dve leti se srečujem s težavami, kot so nespečnost, vročinski vali, pridobivanje na teži, izguba menstruacije. Žal v našem zdravstvu vse poteka zelo počasi in so me najprej pregledali za ščitnico. Dobila sem tablete 25mg in po jemanju le-teh so rezultati normalni. Težave pa niso izginili in šele sedaj mi je ginekologinja dala pregledati kri. Rezultati so sledeči:
S-FSH 64.15
S-LH 28,46
ostalega mi ni dala pregledati...zaključek pa prezgodnja menopavza. Imam dva majhna otroka, tako da sem željo po tretjem otroku opustila. Me pa zanima sledeče: ali bi mogla narediti še kakšno preiskavo predno začnem z jemanjem hormonov. Zdravnica mi je predpisala hormonsko terapijo. Ali je možno, da s prehrano nadomestiš hormone? Dobila sem napotnico za genetsko poslovalnico? ali počakam še na to?
Default avatar
Pozdravljeni Alina80!
Glede na priložene izvide, gre v resnici za premajhno delovanje jajčnikov ali celo za prezgodnjo odpoved jajčnikov. Tudi jaz vam priporočam nadomeščanje spolnih hormonov, saj ste za menopavzo premladi. Karkoli bodo ugotovili v genetski posvetovalnici, ne bo spremenilo stanja hormonov in težav povezanih s tem. Največkrat ne najdemo vzroka za prezgodnje prenehanje delovanja jajčnika.
Meni ni znana prehrana, ki bi uspela pozdravit prezgodnjo menopavzo.
Ker ste mladi in imate majhne otroke, vam bodo nadomeščeni spolni hormoni prišli zelo prav. Tudi sladkornim bolnikom dodajamo hormon inzulin, pa na to nihče ne gleda z zadržkom. Hormon je zdravilo.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič