Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Progesteron

Default avatar
Spoštovana dr. Senčar!

Res sem vesela, da vas imamo, končno. Tudi sama imam izkušnjo zdravljenja z bioidentičnimi hormoni pri dr. Toljanovi. Stara sem 46 let, s progesteronsko kremo/ 3%/ se mažem 3 mesece, vsako jutro, 25 dni zaporedoma. Ko sem se začela mazati, se je moje počutje izjemno izboljšalo. Pravzaprav nisem več vedela, da sem v meni. V zadnjem tednu pa opažam, da se ponoči zbudim in sem prepotena. Tako sem se počutila včasih, tik preden sem dobila menstruacijo. Zanima me, ali je moč kreme popustila, ali so ta nihanja normalna. Ali se predpisuje tudi močnejša krema? Ali je potem s starostjo potrebnih vedno več hormonov in vedno močnejših?

Vse lepo v novem letu in hvala za vaš odgovor.
Default avatar
Pozdravljena/pozdravljene vse!

Mogoče imam podobno zadevo.
Avg sem si dala izmeriti hormone iz sline, takoj začela uporabljati splošno NATPRO kremo, menzes še malo zmešan sprva, potem dobro 3 mesece, pa spet malo zmešano, tako da nisem več vedela kdaj naj se mažem. Ob vsaki krvavitvi sem prenehala, počakala 9 dni (ker sem imela men. na 23 dni) in se mazala 14 dni, itd....
Počutje takoj boljše, oblivov NIČ VEČ, zatrdlin in bolečin v prsih NIČ VEČ, ostale težave pa nekatere še bolj poudarjene (boleči sklepi, zastajanje vode), nekatere popuščajo(kilogrami- počasi).
Znova sem si dala izmeriti hormone, sedaj iz krvi, pa prosim, če lahko komentirate.


TSH-2.14 OK
T4 - 14.65 OK
T3 - 4.46 OK

Estradiol- 86,49 Ok (iz sline 85, pa je bil nizek)??
Progest. 0,443 Ful slabo ?!? (iz sline 0.45)
Testost. =.186 OK
FSH 23.59 (1.7-7.7) ??? Kaj to pomeni?
Default avatar
Pozdravljeni!
V obdobju 10 let perimenopavze potrebujete največ nadomestnih hormonov. Kasneje, ko telo preide v novo ravnovesje, s sicer manj hormonov, temu primerno koncentracije zmanjšujemo. Vi ste v obdobju največjega nihanja in neravnovesja spolnih hormonov.
Progesteron sicer lepo uravnoteža estrogen. Nivo estrogenov v perimenopavzi prav tako upada, vendarle počasneje, kot nivo progesterona. Vaši novi simptomi so posledica znižanega estrogena v telesu.
Za začetek poskusite spremeniti časovni interval jemanja progesterona (da bi spet začutili delovanje preostalega estrogena). Progesteron sicer deluje v drugem delu normalnega menstrualnega ciklusa. Jemljite ga 10-14 dni, nato 18-14 dni pavze. V času, ko se ne boste mazali s progesteronom, boste manj občutili pomanjkanje estrogena.
Če ne bo boljše, pa je čas za dodajanje estrogenskih preparatov. Svetujem kombinacijo vseh treh estrogenov, nepretrgoma, brez pavze. Dodani progesteron pa prilagodite po potrebi. Samo večanje koncentracije progesterona verjetno ne bodo pomagalo.
Brez skrbi, ko prebrodite največji vrtinec hormonskih motenj, ne bo potrebno večati količine hormonov! Harmonijo dosežemo z zmernostjo in pozornostjo, ne z vse močnejšim orožjem.
Hvala, da ste delili izkušnje z vsemi nami.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni Okicamana!
Upam, da ste meritve progesterona opravili med 19. in 21. dnem ciklusa. Ste ga merili v dneh, ko ste se mazali s progesteronom ali ne? Sicer je res nizka vrednost (razlike med slino in krvjo ni). Tudi estrogen je nižji, ne vem pa kako visoke vrednosti so sicer za vas primerne, na kakšne ste navajeni.
FSH se pravilno meri 5. dan ciklusa. Torej ne istočasno kot progesteron. Najmanj ena meritev ni bila pravilno izvedena.
Kot sem že komentirala, zdravimo človeka in ne laboratorija. Če imate težave, terapija ali ni primerna ali ni zadostna.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
27.11. menst, 11.12. menst , potem pa 22.12. spet menst. (vmes sem bila še na krvodajalski akciji- 6.12.). Počutila sem se dobro.
Tako da sem bila v dvomih kdaj se mazati- ko je prišla menst. sem vedno prekinila, četudi po treh dneh.
Zelo težko rečem ali sem pravi dan dala kri na testiranje (28.12.) za katerikoli hormon- morda le fsh, takrat se nisem mazala s kremo.

Stara sem 48 let - lutealna faza. Na kakšne vrednosti sem navajena?? Nimam pojma.

Hvala za razlago- za nazaj in za vnaprej.

Lp, Okica
Default avatar
Pozdravljena Okica!
Za merjenje FSH (folikel stimulirajoči hormon) je bil pravi dan. FSH je zvišan, kar pomeni, da dobiva nadzorni sistem, hipofiza, imformacijo, da jajčnik ne proizvaja dovolj hormona estrogena. Da bi ga hipofiza stimulirala, izloča več FSH. Žal pa tudi FSH ne more vzpodbuditi jajčnika, ki počasi vse manj dela. Estrogen sicer še proizvaja, vendar ne do pražne vrednosti, ki bi omogočila ovulacijo. FSH bo še rastel, vrednost estrogena bo še padala.
Progesterona pa 6 dni po ovulaciji ne more biti v krvi, če se takrat niste mazali s progesteronsko kremo! Progesteron je hormon, ki ga proizvaja rumenjakovo telesce po ovulaciji (ali posteljica v nosečnosti), zato ga merimo v obdobju 19.-21.dneva ciklusa.
Ženske imamo različne vrednosti estrogenov v rodnem obdobju. Obstajajo vprašalniki, po katerih v večih točkah ugotavljamo kakšna je vaša idealna estrogenska vrednost.
Ker ste stari 48 let, so vaše laboratorijske vrednosti hormonov pričakovane.
Vaša terapija s progesteronom ni dobro urejena. Neurejena terapija s hormoni vam v najboljšem primeru ne koristi, v najslabšem pa celo lahko škodi.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljena!

Res hvala za izčrpen odgovor. Takoj sem prenehala s progesteronsko kremo in počutje se je zelo izboljšalo. Vesela sem tega. Vendar ne vem čisto dobro, kdaj naj sedaj začnem z mazanjem. Menstruacije nimam že štiri leta, dobim jo enkrat letno in nimam pojma, kdaj naj bi bil sedaj pravi čas, da ponovno začnem z mazanjem ali čez 14 dni, pa potem spet preneham? Niti si dobro ne predstavljam, da bi se potem, čez nekaj časa morala mazati še z estrogenom. Vedno sem mislila, da imamo ženske dovolj estrogena za vse življenje. Živim zelo naravno in zdravo in težko mi je sprejeti dejstvo, da bom rabila še kakšen hormon več. Jaz bi rada, da moje telo samo uravnovesi zadevo.. Rabim nekaj časa, da bom to sprejela. Pa še nekaj me muči. Upam, da ni nič narobe, da sem v kontaktu tudi z vami, čeprav sem pacientka dr. Toljanove. Vi mi dodatno pomagate k razumevanje zdravljena z BH.

Hvala za vašo potrpežljivo branje in čas, ki ste si ga vzela.
Default avatar
Pozdravljeni!
Ni nujno, da boste potrebovali dodaten estrogen. Po 14-18 dnevni pavzi ponovno začnite s progesteronom. Nato progesteron jemljite 10-14 dni, pa spet pavza. Lahko bo ta kombinacija za vas idealna še dolgo časa. Morda do trenutka, ko ne boste potrebovali nič več. Tudi po menopavzi je zdravo ravnovesje hormonov brez dodajanja zelo možno in verjetno.

V otroštvu, do pubertete ste tudi z minimalno hormoni bili popolnoma brez težav. Puberteta in menopavza sta kot orkan. Orkan nastane zaradi mešanja plasti tolega in hladnega zraka. Puberteta in menopavza pa sta orkan prenizkih in previsokih (relativno) količin hormonov.

Koliko je dovolj estrogena za vse življenje? Odvisno kaj potrebujete ali pričakujete. Estrogenov je po menopavzi vse manj in manj.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni!
Stara semk 34let,imam težave z neplodnostjo.Hodila sem na umetno oploditev a zaman.
Po duši sem športnica,vegetarjanka,skratka pazim kaj pojem,ker imam probleme skožo.Po raziskavah,ki sem jih dala skozi sem na dijeti(bz.bele moke,sladkorja,kvasa,mlečni izdelki,....)kandida!Posledica hormonske terapije!

Po letu dni so se spet pojavile težave(napihnjenost,gk.,iZpuščaji po telesu,)Moram povedat,da uživam prah morske alge in ashwaganha prah.

Zasledila sem članek o bioidentičnih hormonih.Prebrala tudi knjigo.Pomankanje progesterona!
Zanima me,ali pomagala prog.krema?Ali je kakšna druga naravna stvar,hrana?
Delam s kemijo in nebi rada še dodatno vnašala v svoje telo.
Zdravje mi veliko pomeni.
Hvala za vaše potrpežljivo branje in čas.

Lp.K.
Default avatar
Pozdravljeni!
Povsem se strinjam z vami, da ima zdrava prehrana velik pomen, da je hrana lahko zdravilo. Žal pa to ne drži za vse težave v življenju človeka. Bilo bi nadnaravno, če bi trdila, da vam znam pomagati samo po par vrsticah, ki ste mi jih povedali o sebi.
Vidim, da ste zelo strogi in striktni do sebe. Zdi se mi, da bi lahko šlo prej za pomanjkanje kakšnega elementa v hrani, kot za škodljiv vpliv s hrano vnešenih strupov. Mislim, da veliko škodljivih strupov ne pride čez vašo strogo kontrolo.

Vzhodna medicina celo trdi, da bolezen nastopi zaradi pomanjkanja in ne zaradi obilice hranil. Mislim na biološko aktivne sestavine hrane in ne toliko na kalorično vrednost.
Žal danes v Sloveniji tudi kalorični vnos zaradi motenj hranjenja pri mladih ni redek.
Ali je možno, da pri tako striktni in restriktivni dijeti neravnovesje (celo pomanjkanje) hormonov ni posledica preskopega vnosa biološko bogate hrane?
Pred kratkim sem poslušala predavanje, kjer je bilo z dokazi podprto dejstvo, da suhci nimamo najdaljše, pač pa najkrajšo življensko dobo.
Morda bi vam glede na vaš način prehrane svetovala dodatke prehrani, s posameznimi vitamini.
Vitamini skupine B sodelujejo tako v metabolizmu hormonov, kot tudi pri zdravju kože. Posebaj svetujem še vitamin E in B12 (glede na vegetarjanstvo). Vitamin A je sicer lahko v višji koncentraciji strupen, v obliki vodotopnega beta-karotena je varnejši.
Tudi, če za vas ne velja moje razmišljanje, sem vam hvaležna, da sem lahko pisala tudi o tej problematiki. Včasih preprosto hormoni ne delujejo pravilno zaradi "pod-hranjenosti".
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni,

imam vprašanje glede bioidentičnega progesterona. od 1. junija se mažem s 6% progesteronsko kremo, zaradi nerednega menstrualnega ciklusa (imela sem ga na 35 do 40 dni) kar pa me nimotilo, saj sem dvakrat brez težav in takoj zanosila in normalno rodila. lansko leto pa se mi je v dobrem mesecu teža povečala za 7 kg in nikakor ne morem shujšati. bila sem tudi precej utrujena, še povečala pa se mi je tudi poraščenost po bradi. drugje sem normalno poraščena. stara sem 35 let. neredne menstrualne cikluse imam od nekdaj. rečemo mi je bilo, da imam policistične jajčnike ter da naj se mažem s to kremo od 15 dne do menstruacije ter da moram nehati uživati kravje mleko in gluten. mleka ne uživam, uživam pa mlečne izdelke, gluten sem zmanjšala, nisem se mu pa povsem odpovedala.

odkar jemljem progesteron sem imela tri krvavitve 2 po 24 dneh, z rahlo vmesno krvavitvijo to zadnjo danes pa sem dobila že po 20 dneh! imam boleč in napet trebuh, napete dojke. odkar sem rodila se mi tudi dogaja,.da imam boleče ovulacije. prejšnja menstruacija je trajala le 3 dni, potem sem imela pa še 3 dni zelo boleč in napet trebuh. tudi nobenih drugih pozitivnih učinkov progesterona nisme zaznala. teža je enaka, počutje pa tudi.

iz vsega zgoraj napisanega se sprašujem ali sploh vztrajati na progesteronu, ker mi je sedaj le slabše. ali pa je treba nekaj mesecev, da se zadeve uravnotežijo, čeprav po treh bi moralo biti kaj bolje, ali ne? vsekakor so mi sedaj te krvavitve in bolečine v trebuhu zelo moteče in sem raje z menstruacijo na 40 dni kot tole. zanostiti tako ne nameravam več, kilogrami pa tudi ne grejo nikamor.

Z ginekologinjo sem dogovorjena da pridem na UZ tisti dan med ovulacijo, ko bi me bolelo, da vidijo če je morda kakšna cista.

Najlepša hvala za odgovor in naj še jaz tukaj pohvalim vašo odzivnost in pripravljenost pomagati. malo je takih.

lep pozdrav! alenka
Default avatar
Pozdravljeni!
Hvala za prijaznost.
Menim, da nikakor ni pametno vstrajati na terapiji, ki vam ne pomaga.
Progesteron ni zdravilo za hujšanje. Če je bilo pridobivanje na teži in nekoliko daljši ciklusi vaša edina težava, vam svetujem, da terapijo prekinete.
Če imate ciklus na 35-40 dni, je to reden ciklus in ne nereden. Ženske smo si različne, tako imamo tudi različno dolge cikluse.
Vi ste mladi. Verjetno imate razlog za utrujenost (majhni otroci, služba). Svetujem vam več sprostitvenih dejavnosti, več telesne aktivnosti. Pomaga pri kilogramih in pri doživljanju samega sebe. Hormone prihranimo za zdravilo, ko bo to res potrebno.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
pozdravljeni

prebrala sem že kar nekaj na temo BH progesterona in me je prav navdušil in prepričal v to, da bi tudi sama poskusila s kremo. no zdaj pa k težavam...morda te težave nimajo veze s pomankanjem progesterona, vendar poskušam veliko stvari, da bi si olajšala življenje, od raznih terapij, do hipnoterapije nenazadnje pa jemljem že slabi 2 leti antidepresive asentra za socialno anksioznost. stara sem 20 let.
torej imam tesnobo, veliko nihanje razpoloženja, od tega da sem na vrhuncu veselja in energije, pa do čiste žalosti in zamorjenosti, s tem, da ko sem energična, sem aktivna in tudi samozavestna sicer pa sem s samozavestjo bolj na dnu. tudi negotova sem glede komuniciranja z ljudmi. imam boleče in neredne menstruacije, da ne govorim o tem kako zmedena sem in dozdeva se mi, da v primerjavi s prijatlejicami nimam ravno bleščečga spomina. saj vem, človek se lahko najde v vsaki motnji/ bolezni z večino simptomov če si to želi, tako kot tudi jaz sedaj. no upam da je tokrat res kaj na tem. kaj vi menite, kaj naj storim? mislite, da bi bil lahko to potencialen vzrok za moje težave ali pa ste mnenja, da je to dednega izvora? kje bi lahko šla na pregled za slino, če ne pa krvni pregled? v zgornjih postih niti nisem zasledila informacije o tem, morda sem kaj spregledala, če sem,se opravičujem.

najlepše se vam zahvaljujem za prijaznost in potrpežljivost,

lepo bodite
Default avatar
Pozdravljeni!
Verjamem, da ste prebrali veliko dobrega o hormonih. Kritično se moramo zavedati, da hormoni ne zdravijo vseh bolezni. Pri 20 letni ženski je majhna verjetnost, da bi bili hormoni vzrok za bolezen. Kar ste napisali, govori temu v prid.
Želela bi si, da bi obstajalo zdravilo za vse težave, pa žal tudi hormoni niso to zdravilo!
Lp., Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Spoštovana ga. Senčar !

Na vas se obračam zaradi težav " zrele ženske" in po predhodnem prebiranju vašega foruma . Vesela sem, da sem "priklikala" do njega, zato sem se naročila na pregled k vam v februarju.
Ker pa je do feb. še kar nekaj časa, bi vas prosila za vaše dragoceno mnenje, kako do takrat....

Da se ne ponavljam, vam pripenjam spodnji post, naslovljen na vašega kolega ,na katerega sem se obrnila, ker je osebna ginekologinja odsotna ....

"Na vas se obračam zaradi težav, ki so se zgodile končno tudi meni .
Starost 44 let , menstruacije od 10. leta starosti točne kot ura , zadnja leta obilne .Redni pregledi pri ginekologu , odvzem brisa letos ok , na uz dojk opažene večje vodne ciste , ki pa so vedno bolj boleče... V zadnjih dveh mesecih občutno stresno življenje, zamenjava prehrane, izguba teže 6 kg namensko , povečana športna aktivnost. Družinska obremenitev - rak dojk in mehurja pri materi,rak materničnega vratu pri sestri v 36 letih! 3. otroci, 2 spontana splava.
Zadnja menstruacija od 10.11. do 16.11 . ;naslednja bi morala biti 5.12.
20.11. začela krvaveti , najprej malo , iz dneva v dan obilneje , bolečine v križu , v spodnjem delu trebuha ( ne kot krči), prsa boleča za znoret!!!! Počasi opravilno nesposobna , kot bi bila "gripozna"...

Hotela sem se zdravo prehranjevati , da bom " nadzorovala " hormone, pa so oni najbrž mene....
Ker se jo to zgodilo prvič - mi prosim povejte - je razlog za preplah in ali moram k ginekologu ali se po povedanem vse skupaj že pričenja navezovati na zgornji naslov in naj kar čakam , da mine ...? "Takole sem mu napisala in preden sem dobila odgovor, sem pristala ( v soboto 1.12.) na abraziji , ker je bilo prehudo... Dobila sem infuzijo zaradi slabosti... Ginekolog mi je v bolnici omenil, da je najbrž problem v progesteronu - hormonskih testov nimam narejenih ! Sedaj se spravljam k sebi - zaradi mnogih obveznosti kar na hitro, slabosti pa ostajajo ( divje bitje srca, mravljinci , potenje,vrtoglavice)...
Ali je možno, da je to od narkoze in se bo umirilo ali zaradi načina prehranjevanja ( zmanjšani kalorični vnos - drugače zdravo) ali so hormoni čisto podivjali....?
K svoji ginekologinji sem na pregled naročena šele konec januarja, a glede na prebrano bi se v primeru dodajanja hormonov raje odločila za biodentične .... Vljudno vas prosim za nasvet in se vam iskreno zahvaljujem za vaš dragoceni čas !
Z vsem spoštovanjem!
Default avatar
Pozdravljeni!
Abrazijo naredimo predvsem v diagnostične namene (histološka preiskava sluznice maternične votline), je pa hkrati tudi terapevtska. Ko vam postrgajo endometrijsko sluznico, prenehate krvaveti.
Velika verjetnost je, da je težava v pomanjkanju progesterona, kot vam je že omenil vaš zdravnik.
Če je tako, bo terapija enostavna in učinkovita.
Lp., Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljena , ga. Senčar !

Vesela sem vašega odgovora !
Želim vam doživete praznike in nasvidenje v februarju !

Lilijana Gruden
Default avatar
Pozdravljeni,

mene zanima kaj narediti v primeru povečanega progesterogena. Prav presenetilo me je, da imam nad mejo in to zelo.

imela sem en splav za sabo,

ponovno si želim zanositi,
uporabila sem samo enkrat v ciklu klomifen septembra 2012, vendar ni bilo nič.
In sem potem rekla, da si vzamem nekaj premora.
V začetku decembra sem na 4. dan M dala slino za testiranje.
Rezultati so bili

progesteron - nad mejo detekcije (5250) - referenčne vrednosti 99,1-332,6 pg/ml
estradiol - 3,25 - referenčne vrednosti 1,22-8,43
kortizol /jutranji/ 8,07 ng/ml - referenčna vrednost je 1,8-14,6 ng/ml

Izvid progesterogena me je presenetil, saj nikoli nisem imela take visoke vrednosti. Ali je to možno, da je posledica jemanja klomifena v septembru ali je to čisto samostojen pojav?

Rada bi uporabljala progesterogensko kremo, da si uravnovesim stanje.

Prosim za odgovor in hvala!

Lep pozdrav,
Default avatar
Pozdravljeni!
Klomifen, ki ste ga uporabljali septembra 2012 ni imel vpliva na rezultate decembra.
Ne vem zakaj bi radi dodali progesteron, hkrati pa vas skrbijo visoke vrednosti izmerjene v slini.

Najpogostejši vzrok zelo visokih vrednosti progesterona je nosečnost. Ali je šlo pri vas za menstruacijo ali krvavitev boste najbolje preverili pri svojem ginekologu.
Lp., Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni!

Na hitro sem preletela tale forum in bi imela nekaj vprašanj, ker res ne vem na koga bi se lahko obrnila.

Moj problem je sledeč:

Že kar nekaj časa se počutim zelo utrujeno (psihično in fizično) zelo slabo spim in čutim bolečine v sklepih (v glavnem stopala) in opažam nekaj mesecev hudo odpadanje las. (pretirano). Po pregledu pri zdravniku je bilo ugotovljena slabokrvnost (4,3).

No, zdravnica mi je predpisala železo, ki ga seveda zdaj redno jemljem, se pa zavedam, da je potrebno odpraviti vzrok, če hočem, da se bo celotno stanje popravilo. Vzrok so zelo močne menstruacije, že kar krepko 8 let (krvni strdki). Pri tem me zadnje mesece spremljajo vedno močnejši krči in zelo napete prsi z zatrdlinami.

Vse to govorimo svojemu ginekologu vsa ta leta, pa NIČ!

Sedaj sem odločena se sama poprijeti k reševnju svojih problemov. Nedavno sem prebrala knjigo dr. med Platt, ki me je zelo navdušila in mi razjasnila pogled na človeške hromone.

Zanima me, zakaj mi zdravnik ni v vseh teh letih dal pregeldati hormonsko sliko? Ali je res možno, da tega ne ve, ali so te preiskave tako zelo drage, ali medicina tega ne podpira.????

Zanima me, ko mu bom tole zdaj omenila pri naslednjem obisku, ali to pomeni glede na to, da se nikoli ni sam spomnil tega pregleda, da mu moram povedati katere hromone je potrebno preveriti in kateri dan in ali to naredi lahko vsak laboratorij.?? Glede dneva pregleda v ciklusu bi vas prosila, če mi poveste na kaj moramo biti pozorni, da ne bo napačen dan za pravilen izvid. Zanima me tudi, če veste, če zdavniki pri nas predpisujejo na recept ustrezno progesteronsko kremo oz. gel?


Sem mati treh otrok in naj omenim, da ne jemljem nobenih zdravil, moja telesna teža je pri 166 cm, 57 kg in se trudim vsaj 2x na teden aktivno gibati , tudi zdrava prehrana mi ni tuja. Opažam pa, odkar imam te težave, sem se iz 53kg zredila na 57. Nisem debela, vendar se ne počutim dobro ko se redim.

Pred novim letom sem kot naravno zdravilo za uravnovešanje hormonov začela jemati KONOPLJIKO in tudi laneno olje (seveda vse po navodilih).

Zelo hvaležna bi bila za vaš odgovor in vas lepo pozdravljem!

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič