Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

Endometrioza

Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Visanne je zdravilo (gestagen), ki naj bi lajšal simptome bolezni endometrioze. Bolečine bi morale biti predvidoma manjše, ne hujše. Če krvavite tako obilno kot opisujete, bi bilo smiselno terapijo prekiniti. Vmesne krvavitve ne pomenijo masivnih, obilnih krvavitev. Če imate ob uporabi zdravila hujše težave, kot ste jih imeli pred terapijo, vam svetujem, da jo opustite. O tem obvezno obvestite svojo zdravnico. Skupaj bosta našli drugačno rešitev.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

bambika25

Pozdravljene!
Tudi jaz imam diagnozo endometriozo. Zaradi nje sem že veliko prejokala pa očitno še bom. Ugotovili so mi jo pred 3 leti ko sva s takratnim partnerjem poskusila imeti otroka. Po 1 letu truda je moj partner obupal in me je raje zapustil :S. Pri meni je najbolj boleč prvi dan menstruacije ampak psihična bolečina ob misli da nebo otrok: nepopisna.
Koliko vas je z to diagnozo zanosilo in kako? Mislite da z umetno oploditvijo gre?
barby
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Razumem vašo bolečino in skrb. Statistični podatki vam ne bodo dali zadovoljivega odgovora, saj je vaše vprašanje preveč osebno. Veliko ženskam z vašo diagnozo so pri nas že pomagali, da so prišle do materinstva. Verjamem, da se bo tudi pri vas izšlo, kot si želite.
Partnerski odnos pa mora prenesti velike obremenitve, neuspešna zanositev je le ena od njih. Partnerski odnos in starševstvo je preizkušnja na zelo dolgi progi. Upam, da vam bo pravi partner stal ob strani ob zanositvi in tudi kasneje v življenju.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

Teja12

Pozdravljeni! Tudi jaz sem ena od tistih,ki jo pesti ta nadloga-endometrioza. Pred enim letim sem bila operirana zaradi obsežnejše oblike(oba jajčnika,na črevesju in po trebušni votlini). Žal pa je olajšanje trajalo zelo malo časa, zadeva se namreč ponavlja. S partnerjem sva imela v planu pričeti delati na otroku, žal pa so se meni pojavile še druge zdravstvene težave. V kratkem imam kar nekaj preiskav tudi rtg,obenem jemljem še zdravila, ki bi škodila v primeru zanositve. Zanima me,če priporočate v tem času uporabo kontracepcijskih tablet, kolikor vem je to edina oblika zdravljenja oziroma vsaj ohranitve trenutnega stanja endometrioze,da ne bi toliko napredovala. Zavedam se namreč,da se z vsako menstruacijo (menstruacije so zelo boleče)stanje slabša in tudi možnost zanositve. Bi bilo škodljivo,če bi tablete jemala le 4-5 mesecev in potem poskušala zanosit? Najlepša hvala za odgovor in lp!
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Teja123!
V času jemanja zdravil, ki bi vplivala na razvoj ploda vam zelo priporočam uporabo kontracepcijskih tabletk. Ko boste nameravali zanosit, je dovolj, da samo prekinete s HK. Želim vam, da se to zgodi čimprej in da bodo vse preiskave potekale brez težav.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

A.T.

Spoštovana dr. Senčar,

kot predhodnice, imam tudi sama endometriozo. Pred dvema letoma so mi med laparoskopijo odstranili dva endometrioma in požgali žarišča, za "terapijo" so mi predlagali zanositev, kar takrat ni prišlo v poštev. Do sedaj je bil popoln mir pred boleznijo - menstruacije so bile bolj ali manj neboleče, tipične endo bolečine ni bilo do pred kratkim. Sedaj se mi ponavlja cista, bolečine (a ne v taki meri kot prej) so nazaj in predlog ginekologinje je, da začnem s KT, s čimer pa se ne strinjam iz več razlogov. Predvsem me bega to, da se predpisuje KT, ki so na osnovi estrogena, pri endometriozi pa gre ravno za presežek estrogena. Vem, da bi se napredek endometrioze ter bolečine s KT začasno ustavile, a se mi vnos dodatnih količin estrogena ne zdi smiseln. Poleg tega jemljem tudi ščitnične hormone, saj so mi zaradi karcinoma ščitnice le-to pred nekaj leti odstranili. Ščitnični hormoni so po navodilu onkologinje na zgornji meji, kar nosi tudi svoje posledice in nekateri stranski učinki niso najprijetnejši, KT pa bi lahko na počutje še dodatno negativno vplivale. Bi bilo smiselno poskusiti z bioidentičnim progesteronom? Osebna gin. sicer zanj ni želela niti slišati ...

Hvala in lp
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni A.T.!
Velika večina kombiniranih hormonskih kontracepcijskih tabletk vsebuje etinil estradiol, ki je derivat endogenega estradiola. Etinil estradiol je v tabletki kombiniran z enim od gestagenov. Etinil estradiol v kombinaciji z gestagenom deluje bolj v smislu motilca receptorjev za estrogene, zato ga tudi uporabljamo tako pri preprečevanju zanositve, kot pri zdravljenju simptomov endometrioze. V tem primeru ne deluje kot dodaten estrogen ali ne pripomore k estrogenski dominanci.
Hormonska kontracepcija ima mesto pri preprečevanju simptomov endometrioze.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

k1t1r2n1

Pozdravljeni
Stara sem 44 let, enkrat sem rodila. Pred 9 leti sem bila operirana za endometriozo jajčnika. Odstranili so mi večino jajčnika in požgali do 30 žarišč, ki so segala vse do Douglasovega prostora. Po operaciji so mi kot edino možno zaščito pred ponovitvijo bolezni predpisali HK (do takrat nisem jemala HK, saj sem za zaščito poskrbela drugače). Ginekologinja mi je predpisala Femodem, kasneje Yaz. Pri obeh sem se soočala z glavoboli. Naj povem, da me je ves čas jemanja HK skrbelo, saj sem v rizični skupini žensk za raka dojke (pri 58ih je zbolela mama). Ko sem pred kratkim brala o bioidentičnih hormonih (BH), sem razmišljala, da bi svojo endometriozo morda lahko obvladovala drugače, na manj škodljiv način.
Ko sem pred 2 mesecema z mojo ginekologinjo o tem odkrito spregovorila, mi je kot alternativo BH svetovala jemanje Dabrostona od 5. do 25. dne. Povedala sem ji, da me po vseh teh letih zanima hormonsko stanje telesa brez jemanja HK in dogovorili sva se, da bom samoplačniško opravila testiranje hormonov. Tako sem za dva meseca prekinila jemanje HK in 21. dan od zadnje M opravila testiranje hormonov. Moja zadnji M ciklus je trajal 30 dni.
Pričakovala sem, da bo moj estrogen povišan, glede na to, da je endometrioza posledica estrogenske dominance. Glede na referenčne vrednosti pa so moji rezultati videti v mejah normale (estradiol: 0,49, progesteron: 14,5, FSH: 5, LH: 3,5, testosteron 1,01, prosti testosteron: 0,7, SHBG: 141,3), enako tudi vsi ščitnični hormoni (TSH, T3, T4). Ali to pomeni, da endometrioza miruje ali sem s HK prekinila za prekratek čas, preden sem opravila teste?
Zanima me, če je možno, da svoje hormonsko ravnovesje v zaščito pred ponovitvijo endometrioze uravnavam s pomočjo bioidentičnih hormonov ali so sintetični hormoni zame edina rešitev? In če so, kaj je bolje, jemati Dabroston ali kombinirano HK (glede na odgovor, ki ste ga dali uporabnici A.T.)?
Hvala in lp
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Možno je, da endometrioza miruje ali pa so bila žarišča endometrioze uspešno odstranjena z operacijo.
Kot sta dogovorjeni z vašo ginekologinjo počakajte nekaj vaših naravnih menstrualnih ciklusov in bosta videli, ali terapijo še potrebujete ali ne.Najbolj naravni od vseh hormonov so vaši. Če ste uspešno pozdravili endometriozo (tako z operacijo, kot z dolgoletnim jemanjem HK), se lahko prepustite delovanju vaših lastnih hormonov.
Pravega in edinega vzroka nastanka bolezni endometrioza, kljub hipotezam, ne poznamo. Ker je endometrijsko tkivo odzivno na hormone, lahko nanj vplivamo z dodajanjem le teh. Niso pa hormoni edini vzrok za nastanek bolezni endometrioze.
Če se vaša zdravnica strinja, lahko Dabroston zamenjate z BH progesteronom v kapsulah Estima GE, ki je registriran v Sloveniji.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

k1t1r2n1

Najlepša hvala za odgovor, bil mi je v veliko pomoč. Lepo pomlad vam želim!
Default avatar

srecka

Spoštovani.

V prvem odgovoru pišete, da je endometrioza zaradi prevelike količine estrogena. Sama sem ravno zaradi hude endometrioze (3x operirana, enkrat so mi zaradi endometrioze odstranili tudi 15 cm črevesja), kmalu grem v 10 postopek IVF (nikoli noseča, razen enkrat sem z zamrznjenčki imela pozitiven krvni test, ampak zelo nizek hormon in že kravitve 14 dan po transferju).

V zadnjih postopkih mi zdravnik na drugi kliniki poleg progesterona predpisuje tudi estrogen (estrofem tablete, 3x1 na dan) za boljšo možnost vgnezditve.

Ali potem sploh lahko jemljem te tablete, če imam že tako previsok estrogen?

Hvala.
lp,
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Srečka!
Pri razvoju bolezni endometrioze gre zagotovo za prebitek estrogena, ki ni v ravnotežju s progesteronom.
Za nosečnost to ne velja, saj so v nosečnosti količine estrogena in progesterona zelo povišane. Za nosečnost velja celo, da endometrioza miruje, ali se celo pozdravi.
Želim vam srečno in uspešno nosečnost.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

ela23

Pozdravljeni,

oktobra lani sem bila na laparaskopski operaciji zaradi primarne neplodnosti. Diagnosticirana mi je bila endometrioza pelvičnega peritoneja. Posamezna endom. žarišča so mi odstranili v mali medenici, na ligamentih in na levem ovariju. Zgodba se je končala srečno, saj sem takoj po operaciji zanosila in pred dvema mesecema rodila zdravega sina. S partnerjem si želiva vsaj še kakšnega otroka. Telesu sicer želim dati čas, da si odpočije, hkrati pa ne želim, da bi se mi endometrioza ponovila. Koliko časa priporočate, da se počaka pred ponovno zanositvijo? Poleg tega me zanima, če mi v tem obdobju svetujete hormonsko kontracepcijo. Tabletke sem jemala od 16. - 19. leta (Rigevidon), vendar sem z njimi prenehala zaradi nihanj razpoloženja, jokavosti. Sama bi najraje uporabila t.i. metodo "pazi", vendar me je strah, da bi se mi bolezen z ovulacijami ponovila. Omenim naj še, da menstruacije po porodu še nisem dobila in da je otrok polno dojen. Stara sem 25 let.

Mimogrede, brskanje po Vašem forumu mi je pomagalo pri marsikaterem vprašanju v času nosečnosti. :)

Lep pozdrav, E.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Ela23!
Zelo sem vesela, da vam je forum vsaj kdaj pomagal odgovoriti na vaše dileme.

Čestitam, da ste postali mamica in da se je vse srečno izteklo. Vsakega novega sočloveka som lahko samo veseli.

Ob dojenju se svetuje gestagenska hormonska kontracepcija in ne kombinirana, kot jo poznate (Rigevidon). Endometrioza ni kontraindikacija za tovrstno priporočeno kontracepcijo.

Telo potrebuje približno toliko časa, da si opomore od nosečnosti, kot je trajala nosečnost. Zaporedje nosečnosti pa naj bo takšno, kot se vam osebno zdi najboljše. Nekatere ženske potrebujejo več časa, da se odločijo za ponovno nosečnost, nekatere manj.
Morda pa vam endometrioza v prihodnje ne bo delala nobenih več težav. Ker ne vemo koga bo bolezen izbrala, ne vemo niti tega, pri komu se ne bo več nikoli ponovila. Morda ste to vi.
Srečno v vseh naslednjih nosečnosti in želim vam veliko veselja z otročičkom.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

BrankaP

Punce vse ste lepo vabljene, da obiščete skupino na Facebooku z naslovom Endometrioza-soba razumevanja. Ta skupina je nastala v duhu podpornih skupin po svetu in je namenjena skupnim pogovorom in diskusijah o načinih zdravljenja endometrioze ter ima največji povdarek na osebnem doživljanju endometrioze. vsaka izmed vas je vabljena da se skupini pridruži in deli svojo zgodbo, strahove, dvome,... Skuupaj si lahko pomagamo in se podpiramo pri naši borbi naprej. Skupina je zaprta, tako da bodo objave vidne le članicam skupine in ne širši javnosti. Vabljene v čim večjem številu! :))
Default avatar

zmedena25

Pozdravljeni,

Stara sem 25 let in nisem prepričana, če imam endometriozo.
Za to sem šele pred kratkim izvedela imam pa vse naštete simptome (bolečine pred in med menstuacijo, včasih ko se menstruacija biža in se na hitro premaknem/presedem me zelo zaboli v predelu desnega jajčnika, neredne menstruacije, diareja med, kri v blatu).

Stvar je pa taka, da ko sem prvič bila pri svoji ginekologinji mi je povedala, da imam povečan jajčnik in da je bolje, da jemljem kontracepcijske tablete, to je vse ni omenila endometrioze. Pri tabletah so se začeli kazati stranski simptomi in nisem bila zadovoljna (ponavljajoče se glivična vnetja, vnetja mehurja, suhost ...), zato sem KT prenehala jemati. Nekaj časa po jemanju tablet so se spet pojavili krči, dodatno pa imam hude bolečine pri spolnemu odnosu. Zaskrbljena sem, glede KT, ali bijih morala jesti nazaj zaradi enodmetrioze, je to ginekologinja milslila, ko mi je omenila povečan jajčnik?

Hvala in lep pozdrav,

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič