Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Po TVT-O operaciji

Default avatar
Spoštovna,
pred 14 dnevi sem imela TVT-O operacijo in sem bila po 2 dnevih odpuščena domov . Ob odpustu sem dobila zelo skope napotke za naprej. Ker bi želela da bi operacija imela trajne učinke vas prosim za vaš nasvet kako je z dvigovanjem bremen oziroma koliko je še dopustno. Tudi glede spolnih odnosov ni bilo nič rečeno zato vas prosim še za vaš mnenje koliko časa se je protrebno le teh vzdržat.
Za vaš odgovor se vam že v naprej najlepše zahvaljujem.

Članica društva Mena
Default avatar
Pozdravljeni!

Pri nas ginekolog (med drugim dela tudi TV) pacientkam svetuje,da v času staleža veliko počivajo, in da 6 mesecev po opravljeni TVT operaciji ne dvigujejo bremen težjih od 2 kg. Odsvetujejo se težji fizični napori (kolesarjenje, plavanje), da se trak dobro zaraste in nato uspešno služi svojemu namenu. Izkušnje so namreč pokazale, da je pri mnogih ženskah, ki so po zaključenem staležu začele kolesariti in normalno delati, prišlo do ponovitve inkontinence, ker se je trak premaknil. Spolni odnosti se odsvetujejo prvih 6 tednov.

Z lepimi pozdravi,

Lorena Meglič
************************************
http://www.drustvo-mena-maribor.si
Tel: 02-320-20-75
GSM: 040-462-029
Default avatar
Spoštovani!

V sredo bo 14 dni, od kar sem imela operacijo TVT. Predpisali so mi 14 dni bolniške oz. počivanja. Zdi se mi, da sem bila malo preveč na nogah, pazila pa sem, da nisem dvignila kaj težkega. Skrbi pa me to, ker po operaciji izcedek še ni prenehal. Kontrolo imam čez en mesec. Kaj svetujete glede izcedka, ki je tako malo roza.

Zvala za odgovor, Andreja
Default avatar
Pozdravljeni!

Menim, da lahko mirno in brez skrbi počakate na kontrolo pri ginekologu, saj je izcedek normalen pojav po posegu in lahko traja do 4 tedne. Svetujem pa vam, da še vsaj 3 mesece ne dvigujete nič težkega. V tem času priporočam tudi izogibanje težjim fizičnim naporom.

Z željo, po skorajšnjem okrevanju, vas lepo pozdravljam.

Lorena Meglič
************************************
http://www.drustvo-mena-maribor.si
Tel: 02-320-20-75
GSM: 040-462-029
Default avatar
Spoštovani!
Pred 5 dnevi sem imela v KC LJ operacijo inkontinence po metodi TVT. Na hodniku so imeli zloženke o tej metodi z odgovori na najpogostejša vprašanja. Seveda sem jo preučila. Zato tukaj navajam link do izdelovalca trakov.
Za enkrat se ne morem pritoževati nad velikimi bolečinami in uriniranje je počasno, pač drugačno kot prej. Rada pa bi povedala, da se priporočeni časi počivanja in kdaj se lahko prične dvigovati, fizično delati, telovaditi zelo razlikujejo po zloženki, na odpustnici iz bolnice in priporočilih na tem forumu. Sama bom prisluhnila svojemu telesu, jemala daljše čase okrevanja in se razvajala. Čeprav sem v pokoju, me to ovira, ker imam veliko zadolžitev in marsičemu se bom te mesece odrekla. Mislim, da je naše zdravje na prvem mestu in vse ostalo lahko počaka. Imejmo se rade!!!
Srečno! Vidomisla
Default avatar
Spoštovani!
Pred tremi tedni sem imela operacijo TVT zaradi stresne inkontinece. Po operaciji imam težave z zadrževanjem urina in moram jemati zdravila Vesicare za umiritev mehurja. Pred dvema dnevoma sem morala nesti malo težjo vrečo kakšnih 50 m. Sedaj me mehur boli, občutek da me tišči na vodo je vseskozi prisoten, malo pa je tudi svetlo rdeče (bolj roza kot rdeče) sledi krvi. Ali menite, da moram k zdravniku? Kontrolo pri zdravniku, ki me je operiral imam 21. avgusta.

Do tega dogodka, ko sem morala nesti težje breme (vrečo) sem se zelo pazila in tudi v naprej se bom strogo držala tega, da ne smem ničesar dvigovati in nositi, saj se zavedam, da je od tega kako skrbim zase največ odvisno ali bo po operaciji vse v redu.

V naprej hvala za odgovor in lep pozdrav!
Anamarija P.
Default avatar
Pozdravljeni!

Priporočam, da s pregledom počakate kak teden. Če v tem času krvavkast izcedek ne bo minil (če gre za izcedek iz nožnice), pa priporočam pregled pri zdravniku, ki vas je operiral. Upam, da se pri dvigu bremena trak ni poškodoval, in da bo s tega stališča z vami vse v najlepšem redu.

Glede na to, ker pišete, da vas mehur boli, in da imate vseskozi prisotno tiščanje na vodo, pa lahko, da gre za vnetje mehurja. Dobro bi bilo, da bi dali urin na laboratorijsko preiskavo Sanford. V primeru, da je v urinu prisotna kri priporočam takojšen obisk zdravnika ali vašega osebnega ali ginekologa.

Srčno želim, da bo vaše nadaljnje okrevanje teklo brez težav in srčno upam, da je operacija popolnoma uspela.

Z lepimi pozdravi,

Lorena Meglič
************************************
http://www.drustvo-mena-maribor.si
Tel: 02-320-20-75
GSM: 040-462-029
Default avatar
Pozdravljeni,
v torek sem imela tvt operacijo. Skrbi me, ker po operaciji uriniram zelo pocasi in precej drugace kot prej. Na primer zelo me tisci na vodo, ko grem na wc pa moram kar nekaj casa cakati da pricne urin iztekati. Poleg tega tece cisto pocasi in nekako kot da nimam kontrole oziroma obcutka kdaj bom nehala urinirati oz.kdaj bo mehur prazen. Pravzaprav sploh nimam obcutka ali je prazen ali ne. Ne vem ali je to normalno po par dneh po operaciji ali ne. Kdaj naj bi se uriniranje nekako spravilo v normalno stanje? Je morda potrebno vec piti in s tem "trenirati". Sicer pijem veliko tekocine cca 1,5-2 l na dan. Trenutno sicr nimam obcutka da tudi toliko izlocim razen ce nimam pravega obcutka ker urin tece nekako "brez pritiska":pocasi in v enakem pritisku. Tudi ce bi sama pritisnila, nimam vpliva na hitrejse uriniranje. Operacija je sicer potekala uspesno brez zapletov. Sem pa sicer ze doma....

Vnaprej hvala za odgovor in nasvete,
Ivana
Default avatar
Pozdravljeni!
Od operacije je minilo premalo časa, da bi bila tkiva v želenem stanju. Verjetno so tkiva ob sečnici še otečena po operaciji. Trakec, ki so vam ga vstavili, se v času po operaciji vraste in fiksira. Okrevanje lahko traja več tednov po posegu.
Treniranje mehurja v tem času vam zelo priporočam. Lahko si pomagate tudi s kakšnim nesteroidnim antirevmatikom, ki preprečuje otekanje.
Lp., Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni.
Po praznikih grem na operacijo tvt zaradi inkontinence. Sedaj ko malo berem forume, vidim da mi je veliko reči še ne jasno in nisem zastavila vprašanj fizioteraprevtki. Zato bi vas prosila za določene odgovore. Kako izvedejo operacijo, ali je res da ti naredijo "špago" nog med operacijo, ali ti noge raztegnejo tako kot pri ginekološkem pregledu. Ali bom po operaciji ( po 3 mesecih) lahko zopet normalno športno aktivna (tek, odbojka, kolesarjenje, planinarjenje, delo na vrtu, čiščenje snega in košnja trave...).
Hvala za odgovore in vas lepo pozdravljam.
babi
Default avatar
Pozdravljeni Babi2!
Zakaj bi se o operaciji pogovorili s fizioterapevtko? Ali vas bo fizioterapevtka operirala?
Navadno se o poteku operacije, možnih zapletih in okrevanju po operaciji podrobno pogovorite z operaterjem, zdravnikom.
Med operacijo boste imeli noge v legi, kot jih imate na ginekološkem pregledu. Ker je operacija praviloma izvedena v regionalni anasteziji (spinalni blok), boste sam poseg v določeni meri spremljali. Za "špago" še nisem slišala in če bi bilo to res, večine žensk ne bi mogli operirati. Koliko nas sploh lahko naredi špago?
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni!

Pred petimi dnevi sem imela operacijo TVT. Precej počivam, naredim krog okrog hiše, pa spet počivam, ker čutim, da mi najbolje paše. Zanima pa me, kako je s pitjem prave kave, kozarca piva? Hvala za odgovor. Lep pozdrav, Andreja
Default avatar
Pozdravljeni gospa Kacman!
Kavico lahko spijete, pa tudi kozarec piva, če vam paše. Uživajte v obeh!
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni!

Zanima me, koliko težke stvari lahko dvigujem? Sem pa 7 mesecev po operaciji TVT. Hvala.
Default avatar
Pozdravljeni neboglasnica!
Po operaciji TVT vam trajno odsvetujemo dvigovanje težjih bremen. V navodilih je omejitev 5 kg, kar je precej neživljensko. Vrečka iz trgovine ali poln lonec juhe imata takoj več kil kot je predlagano. Velja pa, da se težjim bremenom izogibajte. Pomembno je, da se naučite pravilno razporejati težo pri dvigovanju bremen pod in nad predlagano obremenitvijo.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni,

se kar navezujem na temo "po TVT" operaciji. Sem 40-letna mama 3 otrokom. Pred slabim tednom sem imela TVT poseg zaradi stresne urinske inkontinence. Poseg je minil brez zapletov. Počutim se uredu. Krvavim tudi ne več. Težko pa prenašam, da moram počivati, zato me zanima me naslednje:
Ali lahko delam keglove vaje?
Ali lahko grem na krajši počasen sprehod?
Kdaj lahko začnem delat trebušnjake in druge telesne vaje za krepitev trebušnih in hrbtnih mišic?
Kdaj lahko začnem s tekom?

Vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav.
Default avatar
Pozdravljeni Mimoza!
Keglove vaje lahko začnete delati čim prej po posegu.
Lahko greste na krajši, počasen sprehod.
Trebušnjakov vam ne priporočam ne zdaj, niti ne v prihodnosti. Navadni trebušnjaki so odsvetovani zaradi povečanega pritiska na medenično dno. Obstaja pa cela vrsta drugih vaj za krepitev trebušnih mišic.
Intenziven tek vam odsvetujem tudi v prihodnosti. Predlagam, da poiščete druge vrste telesno aktivnost, da boste ostali v zdravi formi.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Spoštovana gospa Senčar,

najprej hvala lepa za odgovor. Iskala sem po spletu, kakšne vaje oz. katera telesna aktivnost (razen hitre hoje) bi bile primerne po TVT posegu, pa nič ne najdem. Ali me lahko malo usmerite? Morda pilates?

Hvala lepa in lep pozdrav.
Default avatar
Pozdravljeni!
Priporočene vaje so vse, kjer ni velikega pritiska na medenično dno. Konkretno vam težko odgovorim, ker vem le za Ljubljano, kjer so organizirane posebne vadbe za ženske po operaciji. Ena od možnosti je Pelvigym na Vegovi 8 v Ljubljani.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljene vse. Zanima me kolio dejansko hodite, tećete, plavate po operaciji mehurja in d aje vse ostalo tako kot je- Jaz sem tri mesece po operaciji, je kar ok, občasno nekaj boli, če nesem kaj težjega. Rada bi malo več hodila recimo 10 km? Je to možno? Seveda brez da kaj pokvarim...? Drugo kot kaže se ne da. Hvala

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič