Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

za dr.Kosteva- bioidentični hormon

Default avatar

Zonja

Zanima me, ali so bioidentični hormoni samo za ženske v menopavzi, ali se da z njimi zdraviti tudi kakšne druge hormonske motnje. Namreč, stara sem 28 let, eno leto je od takrat, ko so mi diagnosticirali kronično vnetje ščitnice, jemljem Euthyrox 25mg, poleg tega imam tudi policistične jajčnike. Ne pravim, da sem zdravnik in vedež, da ga daleč ni takšnega. Sem pa iz kemijske stroke, kjer smo se zelo veliko učili o encimsko kataliziranih reakcijah, celo računali smo rede reakcij in hitrosti reakcij ob spremembah fizikalnih spremenljivkah. Povezanost ene reakcije z drugo v biološkem okolju je izjemna. Pravi labirint, ne veš kje bi začel gledati. Zato mi je kristalno jasno, da je tale Euthyrox samo pesek v oči in da bi nujno potrebovala celostni pregled hormonov, sploh ker imam očitno poškodovani DVE hormonski coni: ščitnico in jajčnike (ostale sploh še niso bile pregledane). Glede na to, da nisem stara, da me čaka še rojstvo otrok, bi rada vzpostavila hormonsko ravnovesje. Poleg tega me muči tudi to, da NIKAKOR in to poudarjam NIKAKOR ne morem zgubiti odvečnih kilogramov. V šusu sem pridobila 12kg, sedaj pa moram že skoraj narediti čudež, da obdržim 2 kg manj. To ni normalno. S kilogrami se ne morem sprijazniti, žal ne gre.
Default avatar

AlenkaR

Seveda ti lahko manjka spolnih hormonov v kateremkoli življenjskem obdobju. Lahko imaš celo težave zaradi dominance estrogena kljub temu, da je estrogen prenizek. Ker je relativno gledano progesteron lahko še nižji. Nadomeščanje je smiselno takrat, ko imaš zaradi pomanjkanja težave.

Na tvojem mestu bi se najprej vprašala, če imaš ščitnične hormone res pravilno odmerjene, že naraščajoči kg govorijo proti temu. Sicer pa pri PCO priporočajo prehranjevanje z manj žiti in njihovimi izdelki, več zelenjave in mesa, sadje pa potrebuješ za boljše izkoriščanje ščitničnih hormonov.

Progesteron in ščitnični hormoni so tudi povezani. Ženske s Hashimotom imajo pogosto prenizek progesteron. Včasih se ravnotežje samo vzpostavi, ko je preskrba s ščitničnimi hormoni nekaj časa primerna.
Default avatar

Zonja

Hvala za zelo hiter odgovor. Ste mi dali misliti, moram priznati. Glede prehrane moram povedati, da se kruhu izogibam, da skušam jesti čim bolj osnovna živila. Sadje, zelenjava, meso, mlečni izdelki ala jogurt in mleko. Da se ne nažiram. Žitaric, müslije jem zelo zelo redko. Telovadim redno. Sedaj hodim 2-3x na teden na tečaj plavanja, kjer imamo trenerje, ki nas gonijo in kjer preplavamo tudi do 1300m na trening, Poleti sem vsak dan rolala ali kolesarila, prej sem 2x na teden hodila na Zumbo... tudi intervalne intenzivne treninge sem umeščala v vadbo. V glavnem, ni da ni.

Mislim, da se bom vseeno zglasila pri kakšnem zdravniku, ki se ukvarja z BIH, če ne zaradi drugega, zaradi boljšega občutka, da se nisem zanemarila.
Default avatar

AlenkaR

Ne bi me bilo treba vikati, jaz na forumu zaradi anonimnosti običajno kar vse tikam, se mi zdi enostavneje, ne pomeni pa nič slabega. Me veseli, če je bilo tole pisanje koristno. Samo še eno pripombo imam - mleko in mlečni izdelki bi tudi lahko predstavljali problem, jaz bi na tvojem mestu poskusila biti nekaj časa (vsaj 1 mesec) brez njih in bi opazovala odziv.
Default avatar

Zonja

Aja, glede hormonskih tablet. Ja, odmerek je taprav. TSH imam v mejah normale. Na testiranju krvi sem bila novembra. Ja, glede mlečnih izdelkov sem že slišala, da bi lahko narobe hodili, vendar se mi zdi, da je brez njih prehrana tako pusta in da sem potem bolj lačna...
Default avatar

AlenkaR

TSH ne kaže nujno realnega stanja in znotraj meja je kar nekaj možnosti za optimalno odmerjanje.
Default avatar

Zonja

Aha! Sedaj ste mi pa lepo povedali kako je s tem,ker res nisem vedela.Hvala! Mislim,da se bom se do pomladi odločila za test krvi in za obisk zdravnice,da vidimo kaj se da izboljšati.
Default avatar

AlenkaR

Bojim se, da naši zdravniki nima kaj dosti posluha za tako natančno odmerjanje ščitničnih hormonov. Povsem so zadovoljni, če je TSH kar nekje v referenčnem območju. Izkušnje pacientov potrjujejo, da mora biti odmerjanje bolj individualno. O tem se veliko piše na forumih. Poleg naših priporočam ThyroidChange (ne spreglejte prosim peticije: http://www.thyroidchange.org/advocacy/ptd-petition/) in Coalition for Better Thyroid Care. Jaz recimo močno čutim spremembo v odmerku okoli 25 mikrogramov tiroksina na teden. Na rezultatih se to ne pozna. Poleg tega pri nas še vedno vztrajajo, da pri večini zadostuje nadomeščanje zgolj enega ščitničnega hormona, to ne velja predvsem pri tistih, ki so bili zdravljeni (pre)pozno, pri starejših, bolj bolnih. Nekako ni posluha niti za izkušnje tistih, ki smo preizkusili eno in drugo možnost in spoznali, kako očitna je razlika.
Default avatar

lest309

Rozalka je napisal/a:
Alenka, hvala za skrb in vidi se, iskreno. Bila sem na krvnih preiskavah, ki jih je predlagala dr. Toljanova in na osnovi katerih mi je predpisala terapijo z Utrogestanom. Sprva so se pojavljale majhne slabosti, nato je sledila faza manjšega izboljšanja in nato sem bila po treh mesecih znova na "starih tirih", kar se tiče simptomov. Zavoljo tega mi je dr. TOljanova predpisala kremi znamke "dr. Toljan": Estradiol 2% in Progesteron 6 %, najprej 1x dnevno in ker se stanje ni spremenilo 2x dnevno. Vmes se je pojavilo še izrazito izpadanje las in boleči sklepi. Na osnovi pregledov pri specialistih: nevrokirurg je ugotovil artrozo, dermatolog pa androgeno alopecijo. Pod urgentno, to je bilo mnenje dermatologa, me je potrebno obravnavati tudi ginekološko (grem v naslednjem tednu).
Da, res je prehrano sem obrnila "na glavo". V glavnem sadje, zelenjava, proso, ajda in druge žitarice,....


Pripenjam opravljene preiskave, pred uvedbo bioidentnčnih hormonov.
Rezultat: Enote: Preiskava:
2,05 mlU/L S - TSH
5,10 pmol/L S - T3 prosti
18,15 pmol/L S - T4 prosti
84,58 mlU/ml S - FSH
15,70 pg/ml S- ESTRADIOL
0,396 ng/ml S- PROGESTERON
0,206 ng/ml S- TESTOSTERON
4,88 umol/L DHEA - S

Alenka, hvala za razumevanje in prijazen pristop k mojim tegobam.
Pozdravljena Rozalka
Navezujem se na to temo, ker tudi meni močno izpadajo lasje. Zanima me, če tudi tebe lasišče neznosno peče in srbi? Imam luskavico, vendar težave nikoli niso bile takšne, zato jih pripisujem izpadanju las ali ne vem čemu. Brez menstruacije sem že 4 leta, težava se je začela nekako takrat; poleg tega imam pogosto mrzle noge (žal pol dneva sedim), ki se težko ogrejejo, ohladijo pa v trenutku. Posledično imam neprestano vneto grlo. Ščitnični hormoni so v okviru normale; ne jemljem ničesar, vendar glede na odgovore Alenke in nekatere druge zapise pomislim, da bi razlog lahko bila tudi ščitnica.
Hvala za odgovor in tudi ostale odgovore.
Nada
Default avatar

AlenkaR

Nada, tudi jaz mislim, da je zelo velika verjetnost, da bi ti koristili ščitnični hormoni. Ponavljaj teste in pojdi na odvzem krvi čim bolj zgodaj zjutraj, ker je TSH okoli sedme najvišji. Veliko ženskam, ki imajo predispozicije za avtoimunsko obolenje ščitnice, se obolenje sproži ob kakšnih drugih hormonskih spremembah, kot je npr. puberteta, nosečnost in porod ali menopavza.

Če mogoče koga zanima, s pomočjo prijateljice sem prišla do naravnega progesterona v olju, ki se ga lahko tudi poje. S kremami sem namreč imela težave, niso se absorbirale, ker imam dovolj mastno kožo. Zaenkrat kombiniram Dabroston in Progest-E: http://www.electricalbody.com/product/n ... ne-oil.htm.

Še eno opozorilo: izogibajte se kozmetiki, dišavam, agresivnim čistilom, kemikalijam nasploh. Vsebujejo hude hormonske motilce. Ni treba, da celo WC papir diši, namesto krem lahko uporabljate npr. kokosovo olje, namesto toaletnih vod in parfumov si lahko namešate kaj iz naravnih eteričnih olj, obstajajo pralni praški brez dodanih dišav (npr. Denk Mit, Sonett) ... Meni je žal, da se nisem prej malo bolj poglabljala v te stvari, kljub kemijski izobrazbi se nisem zavedala, s kako strupenimi snovmi se obkrožamo in da pri kozmetiki proizvajalci niti niso dolžni deklarirati vseh sestavin, ker so poslovna skrivnost.
Default avatar

helena12345

Bila sem pri dr. Toljan in dr. Flis.
Prva me je obravnavala rutinsko, pobršno in dala zato tudi enega od hormonov napačno. Dr. Flis se je posvetila in me res obravnavala tako kot se od prave zdravnice pričakuje. Temu primerno je bila tudi diagnoza pravilna in uspešna. Kdo je bil od tistih, ki si jo upa kritizirati pri obeh zdravnicah - samo tisti ima namreč tudi pravico napisati mnenje. Če je nekdo specialist na več področjih, ne pomeni, da je slab, lahko je tudi zelo inteligineten in zelo priden in to enostavno zmore.
Helena
Default avatar

helena12345

Bila sem pri obeh zdravnicah, dr. Flisova je zame neprimerno bolj strokovna. Govorim na podlagi rezultatov.
Default avatar

nezadovoljna s Toljanovo

helena12345 je napisal/a:
Bila sem pri dr. Toljan in dr. Flis.
Prva me je obravnavala rutinsko, pobršno in dala zato tudi enega od hormonov napačno. Dr. Flis se je posvetila in me res obravnavala tako kot se od prave zdravnice pričakuje. Temu primerno je bila tudi diagnoza pravilna in uspešna. Kdo je bil od tistih, ki si jo upa kritizirati pri obeh zdravnicah - samo tisti ima namreč tudi pravico napisati mnenje. Če je nekdo specialist na več področjih, ne pomeni, da je slab, lahko je tudi zelo inteligineten in zelo priden in to enostavno zmore.
Helena
Tudi jaz sem bila z dr. Toljan zelo nezadovoljna. 2 x sem naredila vse teste in mi ni nič predpisala. Pri njej je tudi tista zoprna Arijana. Že zaradi nje je težko tja hodit.
Default avatar

Ester Š.

Tudi sama sem obiskala dr. Toljanovo in dr. Flisovo. S Toljanovo se, bila zelo nezadovoljna, obravnava je bila rutinska in nisva se ujeli. Z dr. Flisovo sem zelo zadovoljna, deluje veliko bolj strokovno in celovito. Ima zelo neposreden pristop in vedno je pripravljena sodelovati. Vzame si čas zate. Priporočam Flisovo!
Pa še res je, pri Toljanovi je tista zoprna Arijana.
Default avatar

Lajf-Je-Lajf

Ta forum mi je zdaj res pomagal.
Moja mama je zaradi hormonskega neravsnovesja imela diagnosticirano (pozitivno) spremembe v dojki. Si je kupila eno to kremo v Sanolaborju in se je počutila bolje. Potem sem pa jaz za njo šla v akcijo in se je zdaj odločila da si bo dala testirati hormone na Toplarniški v LJ (lahko tudi v lekarnah se dobi njihov paket, katerega se pošlje k njim) in potem je nameravala iti do dr. Toljanove. Testira se slina (prosti hormoni se izmerijo, ker samo na njih lahko se vpliva s terapijo).
Zdaj je pa kar nekaj vas napisalo, da je bilo bolj zadovoljno z dr.Flis. Hvala za to novo informacijo.
Ima še kdo kake izkušnje od podobnih zdravnic/zdravnikov?
Default avatar

AinA

spostovane gospe!
dobila sem ogromno novih informacij, iskrena hvala vsem, se posebno alenkiR, za vse znanje in podane linke...vcasih preprosto ne ves kje izlusciti in poiskati verodostojne informacije. izkusnje in poglablanje v tematiko pa je zagotovo neprecenljivo.

sama sem se dosti nova na tem podrocju, sem tridesetletnica, ki je v kirurski menopavzi slabo leto. zdi se mi precejsen izziv, najti ustrezno kombinacijo in kolicino hormonov. cetudi se zdi, da je prehrana ustrezna, gibanja dovolj in vestnega nanasanja hormonov v obliki krem, se zgodi, da ponovno pride do nekega neravnovesja in tezav s pocutjem, predvsem v smislu oblivanja in glavobolov, ki jih nisem imela nikoli prej.

kje potem zaceti spreminjati? pri hrani, pri sproscanju ali pri vnosu oz nanosu hormonov? je v takem primeru smiselno narediti krvno sliko in spremeniti kolicino hormonov? ali zadostuje test iz sline? prebrala sem nek strokovni clanek, ki govori slednjemu v prid...ali pa je vse skupaj le zaradi vremena in spreminjajocih letnih casov? pa to spet pomeni, da je potrebno spremeniti kolicino hormonov? lahko morda katera zaupa, kako se sama loti, srecuje in resuje podobna vprasanja? sprasujem se tudi ali bi morda hormoni (estradiol) v obliki tabletke bolj ucinkovali? vendar po prebranem, da naj bi se v jetrih oz v telesu hormon spremenil v drug hormon, ostajam pri nanasanju kreme. ima katera podobno izkusnjo?

na nekem spletnem portalu sem prebrala, navajam citat, "V rodni dobi v ženskem telesu estrogen nastaja vsak dan v mesecu. Jajčniki v obdobju dveh tednov pred menstruacijo ustvarjajo progesteron, drugi ženski spolni hormon", torej, ce se progesteron telo zacne proizvajati dva tedna pred menstruacijo, bi morala vzemati BH progesteron le dva tedna pred zacetkom, v mojem primeru, namisljene menstruacije? in se ne mazati z estradiolom in progesteronom enako dolgo? in so glavoboli morda posledica tega...?

lepo vas pozdravljam, A
Default avatar

AlenkaR

Pozdravljena,

po simptomih sodeč gre bolj za dominanco estrogena in bi rabila več progesterona, ne estrogena. Oz. manj estrogena, če si ga zdaj dodajaš. Glavobol je lahko posledica otečenosti zaradi dominance estrogena. Ampak o stanju po kirurških posegih raje ne bi preveč pametovala, ker se s tem nisem ukvarjala.
Drugače naj bi se progesteron res dodajal med 16. in 26. dnem cikla, če gre za 28-dnevni cikel, oz. kakšna dva tedna pred začetkom menstruacije, če gre za daljši, vedno pa je tako bolje spremljati počutje in začeti takrat, ko je treba. Jaz sem recimo začenjala prej, ker se je pojavil glavobol okoli 10. dne. Je bil kar zanesljiv znak dokler me delo v bolni stavbi ni tako sesulo, da so glavoboli postali bolj kot ne stalnica in so bili bolj odvisni od tega, koliko topil sem vdihavala. Zdaj raje za vsak slučaj začnem z nadomeščanjem bolj zgodaj, ker je zame malo premalo progesterona večji problem kot malo preveč.
Kar se meritev tiče, je po mojem mnenju vse treba jemati tako z rezervo, da se preveč sekirati zaradi njih ni treba. Da je le vse tam nekje v mejah, odmerjanje mora pa tako slediti počutju in znakom pomanjkanja ali viška hormonov. Sčasoma se človek nauči prisluhniti svojemu telesu.
V pomoč pa so seveda tudi knjige, avtorji, ki jih priporočam, so John R. Lee in Christiane Northrup. Ne glede na vse znanje in celo če imaš pomoč zelo dobrega zdravnika še vedno traja nekaj časa, da prideš do optimalnega odmerjanja.
Srečno,

Alenka
Default avatar

AinA

pozdravljena alenka,
zahvaljujem se za odgovor. zelo sem vesela tvojega mnenja. zdelo se mi je, da moram nekaj spremeniti, vendar nisem bila cisto prepricana kaj. zdaj vem, kje se lotiti mojega problema. hvala.

zadeve se je resnicno treba lotiti z dobrsnjo mero potrpezljivosti, vendar pa si hkrati tudi nagrajen zaradi nje, saj se vse bolj zavedas svojega telesa, ki nam kar zna povedati kaj potrebuje, kaj zeli in kaj se z njim dogaja. ce ni to ena cudezna zadevica :) samo poslusati se moramo nauciti oz to obuditi.

A
Default avatar

.......

Pozdravljeni AlenkaR,

ob prebiranju teme mi je padel v oči vaša zgodba o ramenskem sklepu in kortizolu - na začetku te teme, v letu 2011 - bom kar kopirala:
"Meni so že z marsičem grozili, tudi s popolno negibljivostjo ramenskega sklepa. Ker nihče ni razumel, kako pomembni so hormoni in kako zelo mi je še manjkalo kortizola kljub nadomeščanju. Zaradi vnetih prebavil sem lahko dvigala odmerek le zelo počasi. Eno leto je bolelo za kričat, sklep je imel zelo omejeno gibljivost, vse kar so znali ortopedi, pa je bilo nasilno odpiranje sklepa, s čimer so mi zelo škodovali. Potrebovala sem samo več hidrokortizona in sklep se je lepo odprl in začel zdraviti. "

Nisem najbolj razumela, kaj ste s tem hoteli povedati, ampak vaše težave so me spomnile na moje: že nekaj let imam težave z levim kolkom. Sprva takšne čisto majhne, neopazne, pri telovadbi (ležanju na trdi podlagi in dviganju nog) mi je v kolku pokalo. Sedaj pa se je stanje poslabšalo, zunanja rotacija je zmanjšana (leve noge ne morem toliko obrniti navzven kot desne). Zadnjič po rolanju me je začel kolk močno boleti, noge nisem mogla dvigniti, mišice so me nato bolele tudi v kolenu.... skratka, nekaj se v kolku dogaja, pa pravzaprav ni nobenega vzroka za to dogajanje, diagnostika pa tudi še ni bila speljana. Stara sem 24 let, vitka, z estrogensko dominanco, hud stres. Tako, toliko na kratko - verjetno boste znali povedati, če ima sploh kaj veze z vašim postom, skratka jaz sem videla povezavo :) Kaj bi naj potemtakem z mojim kolkom bilo? Na hormone se še kar poznam, gluten, prehrana mi je vse jasno, za hormone in povezavo s sklepi z nestabilno gibljivostjo pa še nisem slišala.
Hvala za razlago!

Andreja
Default avatar

AlenkaR

Andreja, lepo pozdravljena,

človek, ki ima precej premalo kortizola, ima kopico hudih težav, telovadba prav gotovo ne pride v poštev. Pri meni je bil vnet ramenski sklep samo del slike.
Seveda je lahko pomanjkanje tudi blažje, tako ravnanje, kot ga priporočajo v primeru izčrpanih nadledvičnic, bi moralo koristiti vsem.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič