Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Lihen sclerosis vulve in menopavza

Default avatar

1990

Spoštovani,

pred 12 leti mi je bila postavljena diagnoza Lihen clerosis vulve. Vsa ta čas sem težave kot pekoča sluznica in draženje nadzirala z občasnim nanašanjem korikosteroidnih mazil. Običajno je bilo to mazilo Diprosone. Po nasvetu dermatologa naj bi tega nanašala ob poslabšanju, kadar je koža vneta ,draži , poka za 2-3 tedne, nato pa ko se zadeva malu umiri naj bi nadaljevala še za kakšen teden mazilo Protopic, nato naprej negovalna mastna mazila.

Stanje sem nekako nadzirala, vendar je vedno nastopil problem ,kadar je bilo vnetje hujše in naj bi nanašala Diprosone mazilo . Že po 3-4 dneh nanašanja se je pojavilo draženje, koža in sluznica sta bopstali še bolj rdeči, pojavil se je suh občutek na spolovilu ter male sramne ustnice so na robovih spremenile barvo -postale so rjavo obarvane. Iz tega razloga sem po navadi prekinila z Diprosone mazilom in za par dni pričela nanašati samo Cicatridine mazilo. Čez teden dni se je zadeva umirila.
Sedaj pa me skrbi ,ker so se težave pričele pojavljati tudi okrog izvodila sečnice, kjer je izvodilo sečnice na videz videti nagubano. Ko grem na vodo me ne peče, pojavi pa se nato ko že neham lulati nek čuden rahlo pekoč občutek. Urin je bp. Sluznica okoli sečnice je bolj blede barve.
Ginekolog mi je tudi predpisal hormonsko mazilo Ovestin, katero naj bi nanašala na izvodilo sečnice in vhoda v nožnico z namenom ,da bi po nanosu kortikosteroidnih mazil sluznico malo okrepila. Ovestin mazilo sem kupila v Avstriji in naj bi bil isto kot je bila včasih pri nas Orto -gynest mazilo.

Zanima me vaše mnenje, glede uporabe Diprosone mazila. Kako to . da nastopi takšna reakcija po tako kratkem nanosu mazila. Vse kar se mi je pojavilo v navodilih piše kot stranksi učinek mazila. Zanima me ali bi morala vzrajati ,kjub temu ,da se pojavijo takšni stranski učinki. Dermatolog je dejal , da se pi lihnu mora kortikosteroid uporabljati dolgoročno, v tujini pa se uporablja celo močnejši do 3 mesece vsak dan.

Jaz sem že malo obupala, ker mi bolezen dela težave, z zdravili pa imam tudi slabe izkušnje. Drugače moram povedati ,da sem zadnji dve leti imela dokaj mirno obdobje, imela sem le 3 poslabšanje za kratek čas, tako ,da sem terapijo ob vsakem poslabšanju uporabila le 1 mesec pa je bilo dobro. Začela sem za 3-7 dni Diprosone, nato še 2-3 tedne Protopic Sedaj pa se težave vlečejo.
Prosim za vaš nasvet.

lp

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič