Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Kapljice

Default avatar

Petra b

Zanima me glede kapljic navadne konopljike za uravnavanje spolnih hormonov. Ker sem močno krvavela stara sem 48 let sem posegla po teh kapljicah ker mi zelo manjka progesterona . Za sabo imam eno termoablacijo in eno čiščenje . Obe zadevi neuspešni sluznica se mi še vedno močno debeli in divje raste . Rakavih sprememb nimam.
Sedaj pa me zanima kako kapljice v resnici delujejo . Jemljem jih mesec dni menstruacija pa mi zamuja ze 3 tedne . Je to od kapljic ? In ali je to dobro . Pred 4 tedni je bila po čiščenju sluznica na pregledu videti zadebeljena sedaj pa menstruacije ni od nikoder
Default avatar

Magdalena Fabčič

Pozdravljeni,

več o delovanju kapljic navadne konopljike si lahko preberete na http://www.pogumna.si/blog/konopljika_za_zenske_tezave.
Konopljika ni čudežno zdravilo, pa tudi za učinke je treba počakati 2-3 mesece.
Glede na zapisano ste zelo verjetno v obdobju perimenopavznih sprememb, ko je estrogenska dominanca s pomanjkanjem progesterona dokaj pogosta, pa tudi zelo neredne menstruacije. Krivi so cikli brez ovulacije, ki so zaradi manjše rezerve jajčnikov vedno pogostejši, na kar ne morete vplivati.
Lahko pa podprete hormonsko ravnotežje s primernim načinom življenja. Pomembno vlogo igra uravnavanje stresa in razbremenitev jeter, ki presnavljajo hormone, pa hrana z dovolj vlakninami, na katere se veže presnovljeni estrogen in potem izloči iz telesa z blatom. Višek estrogena lahko nastaja tudi v maščobnih celicah, zato tudi nalaganje kilogramov ni nedolžno. Ravno tako niso zanemarljivi vplivi ksenoestrogenov, kemikalij iz okolja, ki delujejo podobno kot estrogen (parabeni, snovi v plastiki kot je BPA, pesticidi...).
Vsekakor pa je potrebne nekaj potrpežljivosti, da se stanje izboljša.

Srečno,
Magdalena.
Default avatar

_ena_90

Lepo pozdravljena gospa Magdalena.

Sem vam pisala v zasebno sporočilo, ker pa odziva ni bilo, poskušam še tukaj.

Že nekaj časa berem o tej ''čudežni'' konopljiki,(tudi na vašem forumu sem prebrala) pa vendar nekako ne upam pomisliti ali ja ali ne? zato bi vam rada zastavila vprašanje, saj sem v dvomih.
Sama imam namreč diagnozo neplodnost povezana z anovulacijo in pcos.
Trudim se že nekaj let z zanositvijo.
V januarju, če bo seveda uspelo imam namen iti v ponovni ivf postopek, pa me zanima ali lahko jemlelješ kapljice tudi vzporedno s postopkom? (torej pikanje inekcij , jemanje drugih zdravil itd. . .)
Če ne? potem me zanima, ali bi pa mogoče poskusila jemati vsaj do postopka to zadevo? (kaj menite? )
In kje priporočate zadevo kupiti? V primeru,da svetujete jemanje?

Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam.
Default avatar

Magdalena Fabčič

Pozdravljeni,

kot sem že zapisala, konopljika ni čudežno zdravilo. Običajno so potrebne tudi izboljšave življenjskega stila, ki delujejo na osnovne vzroke hormonskih neravnovesij.
V vašem primeru nima smisla začeti z jemanjem, če imate v januarju IVF, saj do takrat še ne bo učinkovala. Odsvetuje pa se jemanje vitexa sočasno s kakršnimikoli hormonskimi preparati, tudi tistimi, predpisanimi pri IVF.
Sicer pa je konopljika priporočljiva le pri PCOS brez povišanih nivojev LH (luteinizirajočega hormona).

Želim vam vso srečo,
Magdalena.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič