Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Menstruacija

Default avatar

Maja 234

Pred dvema mesecema sem imela ablacijo endometrija oziroma termoablacijo zaradi močnih krvavitev ki so se vlekle in vlekle . Opravili so mi tudi kiretažo in pregledali maternico s kamero . Najdli so mi en polip drugače nimam karcinoma na maternični sluznici izvid je bil brez posebnosti , in ko sem se že začela veseliti da menstruacij ne bo več ali pa bodo vsaj blage , me je prihod menstruacije po vseh direndajih in operaciji močno presenetil . Praktično ne opazim nobene spremembe . Menstruacija je prišla obilna in močna sedaj že druga za povrstjo . Moralo pa bi biti ravno obratno . Kaj se je zgodilo ? Ali je to normalno po operaciji da zopet toliko krvavim in bom z vsako naslednjo krvavela vedno manj . ali pa se bodo krvavitve kar nadaljevale ? Ker je nazaj prišel negativen izvid torej nimam karcinoma si ponovnega posega ne želim več .
Default avatar

Magdalena Fabčič

Maja pozdravljeni,

niste sicer napisali, koliko ste stari, a domevam, da so vaše težave znak hormonskega neravnovesja perimenopavze. Takšne močne, dolgotrajne menstruacije so običajno povezane s pomanjkanjem progesterona v primerjavi z estrogenom ti. estrogensko dominanco, pogosto v tem obdobju. To je lahko posledica ciklov brez ovulacije (progesteron namreč izloča rumeno telesce, ki nastane po sprostitvi jajčeca), vplivajo pa tudi stres, prehrana s premalo vlakninami, ksenoestrogeni (hormonski motilci iz okolja)... Ablacija ni trajna rešitev, saj ob naslednjem ciklu estrogen spet lahko povzroči pretirano debeljenje maternične sluznice, ki se potem lušči in krvavi daljši čas.
Priporočam vam ureditev prehrane, uravnavanje stresa in izogibanje ksenoestrogenom. Preverite tudi, da zaradi krvavitev niste slabokrvni .
Od zelišč pa lahko preizkusite navadno konopljiko (vitex agnus-castus), ki uravnoteži izločanje hormonov. Več o tej temi si lahko preberete na http://www.pogumna.si/blog/krvava_nedelja.

Lep pozdrav,
Magdalena.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič