Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

Endometrioza

Default avatar

Endometrioza

Pozdravljeni.

Imam 34 let, dva otroka in ne načrtujem več nosečnosti. Za sabo imam že tri laparoskopije in endometrioza se vsakokrat ponovi. Tokrat jemljem kombinirane KT po režimu 3 škatlice skupaj, nato premor. Ker se na tabletkah ne počutim najbolje oz. se bojim morebitnih posledic, saj naj bi jih jemala praktično do menopavze, me zanima, ali lahko jemljem samo npr. naravni progesteron, pa bo učinek isti? Pred leti sem testirala hormone in sem imela estrogen čisto normalen, progesteron pa je bil nizek. Kaj mi svetujete? Kakšno je vaše mnenje glede dolgoletnega jemanja KT? Hvala za odgovor.
Default avatar

Magdalena Fabčič

Pozdravljeni,
dolgoletno jemanje KT verjetno res ni najboljša rešitev, sploh ker vsebuje tudi estrogen. Estrogen namreč spodbuja razrast endometrijskega tkiva izven maternice. Vedno več podatkov je o uporabi bioidentičnega progesterona, seveda pod nadzorom ginekologa.Ta ima tudi manj neželenih učinkov kot sintetični progestini, ki jih vsebuje KT, deluje protivnetno in zmanjša bolečine.
Glede na nizek progesteron imate verjetno hormonsko neravnovesje, ko težave povzroča relativni presežek estrogena napram progesteronu. Nekaj ukrepov za izboljšanje stanja: uživanje dovolj vlaknin (nanje se vežejo presnovki estrogena in se izločijo iz telesa, priporočam sveže mleto laneno seme, veliko zelenjave in sadja), uravnavanje stresa (ta vpliva na presnovo estrogena), izogibanje ksenoestrogenom.
Zdravnik vam lahko predpiše mikronizirani bioidentični progesteron, ki se primarno uporablja pri težavah z neplodnostjo. Odsvetujem pa vam nakup raznih progesteronskih krem preko spleta.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič