Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

Re: Vprašanje

Default avatar

Mmn

Spoštovani!

Na Vas se obračam v upanju, da mi boste lahko kako svetovali.

Pred dvema mesecema sem petič rodila. Otrok je bil precej velik (4290g, 53cm, glavica 37cm), ne pa tudi največji od petih. Sam porod kar hiter, bp, nič rezana, šivana (pri nobenem rezana, pri prvih treh malo šivana). Edino vseh pet se je rodilo z obrazom navzgor (sem pozabila izraz za to). Polno dojim. Menstruacije še ni bilo, včasih se pojavi malo krvavega izcedka.

Problemi so se začeli dva tedna po porodu. Najprej je bilo spolovilo malo srbeče, razdraženo... Sem poklicala ginekologinjo, svetovala canesten. Ni kaj dosti pomagal, zamenjala sem vložke... Sčasoma, ko se je umirjala čišča, se je tudi spodaj umirjalo. Ne pa povsem. Še vedno je zelo občutljivo spodaj, malo pekoče (ob dotiku, drugače nič ne čutim), včasih se pojavi kaka ranica na malih sramnih ustnicah na notranji strani (samo ne krvavi, videti je kot neka odrgnina, sama se pozdravi v enem dnevu). Srbi nič. Včasih se po sramnih ustnicah pojavijo mravljinci (ne tako, da bi kar otrpnilo, samo malo 'gomazi'). Umivam samo z vodo, z intimnim milom malo peče.
Na poporodnem pregledu je zdravnica rekla, da je videti ok, ni kakih sprememb na sluznici, izcedka... Ni videla, da bi šlo za vnetje. Samo nekoliko pordelo zunanje spolovilo. Da je občutljivost zaradi pomankanja estrogena (ker po porodu pade, četrtega otroka sem dojila leto in pol, razlika med zadnjima dvema je 3 leta). Svetovala je cicatridino kremo in še kake druge negovalne kreme, če mi bo katera odgovarjala (kake mlečnokislinske zadeve da me bodo pekle). Da to pač potrebuje čas, da si sluznica opomore. Pri prejšnjih štirih nisem imela nobenih problemov.

Sedaj si mažem s cicatridino, je nekoliko bolje, ranice se pojavljajo manj pogosto. Pri spolnih odnosih je tudi nekoliko pekoče (se mi zdi, da vlažnost ni problem), po njih se pojavi bolj intenzivna rdečina in malo pekoč občutek, ki pa sčasoma izzveni.
Zdravnici sem omenila, če gre mogoče za lihen, vendar je rekla, da ni videti. Mene pa vseeno skrbi, da ne bi bilo kaj takega (saj vem, da takole na daljavo in brez biopsije ni ravno lahko vedeti za kaj gre).

Zanima me, v koliko časa naj bi se stanje popravilo, če gre res samo za estrogenski primankljaj in če se ne da nič pomagati (ginekologinja mi ni znala povedati in da mi ne more nič predpisati).
Na kaj moram biti pozorna, če bi šlo slučajno za lihen? Kdaj torej spet poiskati pomoč, če še ne bo bolje?
V tem času, ko opazujem stanje (recimo dober mesec dni), se sluznica ni spreminjala, ne vem pa ravno kakšno je bilo prej, ker tako podrobno nisem spremljala. Kako hitro se pojavijo spremembe?
Res me tole precej 'žre', tudi spolnosti si zelo želim, pa me potem malo odvrača vse tole (sploh, če gre za kaj resnejšega). Saj mogoče samo zganjam paniko...

Najlepša hvala za Vaš čas in odgovore!

Lep pozdrav!
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Mmn!
Čestitam za novega člana!
V literaturi je zapisano, da v povprečju od začetka težav pa do postavitve diagnoze lišaj, mine 8 let. Verjetno tudi zato, ker je značilno, da bolezen poteka v zagonih. Med izbruhi težav so obdobja remisije, obdobja brez bolezenskih znakov. Imate zelo skrbno ginekologinjo, ki je ugotovila, da nimate kliničnih znakov značilnih za lišaj (lichen). Ker je minilo šele dva meseca od zadnjega poroda, imate še veliko časa za popolno okrevanje.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič